Lemmikin kanssa kaupungilla

Lemmikin kanssa
kaupungilla

TEKSTI digimag/marlene sanoukian KUVA shutterstock
Koira tai kissa on ihmisen hyvä ystävä, jonka seurassa on mukava tassutella sekä ulkoilualueilla että kaupungilla. Lemmikin kanssa liikkuvan täytyy kuitenkin noudattaa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden takaavia sääntöjä, joista tässä kooste.
Mihin katosi koiravero?
  • KOIRAVERON PERIMINEN ON ollut kunnille vapaaehtoista vuodesta 1979 asti. Nykyisin koiraveroa peritään ainoastaan Helsingissä ja Tampereella, jotka ovat tiiviisti asuttuja ja siten kustannuksiltaan korkeita kaupunkeja. Koiraverolain mukaan koiraveroa ei kuitenkaan suoriteta esimerkiksi apu- ja opaskoirista. Koiraveron palauttamista on perusteltu sillä, että koirat aiheuttavat kaupungille kustannuksia jätehuollon järjestämisen vuoksi. Koiraveron perimiseen ei muissa kunnissa, kuten Kuopiossa, ole ryhdytty muun muassa asukkaiden voimakkaan koiraveron vastustamisen vuoksi ja siksi, ettei veron tuotto ole kannattavaa sen perimiskustannuksiin suhteutettuna.

Järjestyslain 14. pykälän mukaan koiran tai kissan omistajan tai haltijan on pidettävä koira tai kissa taajamassa aina kytkettynä, myös kuntopoluilla. Tämä ei koske suljettua piha-aluetta, koirien harjoituspaikkaa eikä aidattua jaloittelualuetta, joissa lemmikin tulee silti olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa.

Yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikalle, toriaikana torille tai yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle ei lemmikkiä saa viedä lainkaan. Sama pätee esimerkiksi kirjastoihin, sillä allergisten asiakkaiden kirjastossakäynti ei saa estyä kirjastoon tuotavien lemmikkieläinten vuoksi. Sylikoiraa sylissä pitäen kirjoja voi yleensä kuitenkin käydä nopeasti palauttamassa. Poikkeuksena on lasten lukutaitoa edistävä lukukoiratoiminta, jossa opetetulle lukukoiralle on varattu oma huone.

ELINTARVIKEHUONEISTOASETUKSEN MUKAAN lemmikkieläimiä saa toimijan suostumuksella tuoda elintarvikehuoneiston tarjoilutiloihin, mistä on ilmoitettava asiakkaille sisäänkäynnin yhteydessä. Lemmikkejä saa tuoda ravintoloiden terasseille ja kauppakeskusten sisätiloihin, joissa ei ole säännöllistä elintarvikkeiden vähittäismyyntiä.
Koiraystävällisiä ravintoloita ja terasseja on lueteltu esimerkiksi Tassut kartalla -sivustolla (www.tassutkartalla.fi).

Edellä mainitut kiellot eivät kuitenkaan koske virantoimituksessa käytettävää koiraa, vartiointitehtävässä olevaa vartijan koiraa, palvelutehtävässä olevaa pelastuskoiraa, liikuntavammaisen avustajakoiraa eivätkä näkövammaisen opaskoiraa.

Vapaana koira voi temmeltää koirapuistossa, mutta sielläkin vain valvottuna.

Lähde: kennelliitto.fi

Vinkki
Hotelli lemmikille
Hotelli lemmikille Lemmikkikeskus Viiksi on lemmikkien täyden palvelun lomahotelli Kuopion Kurkimäessä. Tarjoamme myös hyvinvointipalveluita.
Lemmikkikeskus Viiksi
Kurkimäentie 1130, 71480 Kurkimäki Puh. 044 056 4400, info@viiksi.fi www.viiksi.fi
hyvinvointi
terveys
lemmikit
Koirat
kissat
muut eläimet
säännöt
lait
liikunta
kaupunki
ulkoilualueet
järjestyssäännöt
yleiset paikat
kiellot
koiravero
kuopio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva