Kuopiolainen keksintö rytmihäiriöiden tunnistamiseen

Kuopiolainen
keksintö

rytmihäiriöiden
tunnistamiseen

Teksti Digimag/Maiju Korhonen Kuva Heart2Save
Sydämen rytmihäiriöitä esiintyy jokaisella, ja ne voivat olla hyvä- tai huonolaatuisia. Kotikäyttöinen EKG- eli sydänfilmilaite kertoo, kummasta on kyse. Urheiluvälineyhtiö Suunto on toteuttanut Heart2Saven AiVoni-palvelun mittarin ytimen. Tämä on Suunnon ensimmäinen tuote terveysteknologia-alalla.
Heart2Saven AiVoni-palvelua voi käydä testaamassa Savon sydänpiirin tapahtumissa:
  • 26.9. Sydämen asialla Savonlinnassa
  • 28.–29.9. Hyvinvointimessut Kuopio-hallilla
  • 30.9. EEVI-hankkeen tapahtuma ikääntyville Mikkelissä
  • 4.10. mittaustapahtumat Lapinlahden ja Varpaisjärven apteekeissa

Tuotteen ennakkomyynti alkaa 1.10. yrityksen verkkokaupassa.

Aivoinfarkteja tapahtuu Suomessa vuosittain 18 000, ja jopa 40 prosenttia niistä johtuu hoitamattomasta rytmihäiriöstä. Joka neljäs aivoinfarktin saanut on työikäinen.

– Kolmannes kuolee aivoinfarktiin välittömästi, kolmannes vammautuu ja kolmannes palautuu ennalleen, kertoo AiVoni-palvelun keksijä, ensihoitolääkäri Helena Jäntti
Kyse on merkittävästä kansanterveydellisestä ongelmasta. Tästä syystä Jäntti on kehittänyt yhdessä alan ammattilaisista koostuvan työryhmänsä kanssa kotikäyttöön tarkoitetun 1-kanavaisen EKG-laitteen. Sydänfilmin tulkitsemista varten laitteeseen on lisätty tekoäly.

–  Sydänfilmi otetaan mittalaitteella, minkä jälkeen matkapuhelimessa oleva käyttöliittymäsovellus poimii EKG:n lähettäen sen pilveen. Pilvessä tekoäly tulkitsee sydänfilmin kansankielelle ja lähettää tuloksen puhelimen näytölle, Jäntti kertoo. 

LAITTEEN KEHITTÄNYT kuopiolainen terveysteknologiayritys Heart2Save nojaa toimissaan kansainvälisiin, riippumattomiin Käypä hoito -suosituksiin. Niiden valossa AiVoni-palvelu on tullut suotuisille markkinoille.

– Rytmihäiriöihin johtavia riskitekijöitä ovat yli 65 vuoden ikä, sokeritauti, kohonnut kolesteroli, verenpainetauti, vähäinen liikunta, tupakointi ja se, jos suvussa on ollut sydänsairauksia, Jäntti luettelee. 

Terveelliset elämäntavat toki ehkäisevät rytmihäiriön syntymistä, mutta ne eivät varmuudella takaa mitään.

– Pahanlaatuisen rytmihäiriön eli eteisvärinän kurjin puoli on se, että puolessa tapauksista se on oireeton. Toistuessaan tai pitkittyessään se aiheuttaa sydämen sisälle hyytymiä, jotka lähes poikkeuksetta kulkeutuvat aivoihin aiheuttaen ison aivoinfarktin, Jäntti sanoo.

EKG-laitteen tekoälyn tehtävä on kertoa laitteen käyttäjälle, onko sydämen rytmissä havaittavissa pahanlaatuisia muutoksia, ja antaa tarpeen vaatiessa lyhyet toimintaohjeet jatkohoitoa varten. 

AIVONI-PALVELUN AVULLA voi mitata oloaan silloin, kun haluaa tarkistaa sydämensä tilan. Kansainvälisesti suositellaan tarkastamaan sydämen vointi pari kertaa viikossa jos kuuluu riskiryhmään. Mittaus kestää minuutin. 

– Terveydellisen hyödyn lisäksi AiVoni tuo yhteiskunnalle taloudellista hyötyä. Aivoinfarktista johtuvan vammautumisen hinta on noin 20 000 euroa yhtä vammautunutta kohti. Lisäksi loppuelämän kustannusten arvellaan olevan noin 100 000 euroa, Jäntti kertoo.

Heart2Save
Helena Jäntti
Puh. 040 553 8438
www.heart2save.com

 

heart2save
sydäninfarkti
sydänkohtaus
rytmihäiriöt
EKG
sydänfilmi
sydäri

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva