Kuopio pyörän selästä katsoen

Kuopio pyörän selästä

katsoen

Teksti: Jere Lehtonen Kuvat: Vicente Serra, Soile Nevalainen
Pyöräily on mainio tapa nauttia kauniista kesäpäivästä: verkkaan vaihtuvien maisemien keskellä viilettäessä tuulenvire viilentää oloa. Toisaalta, jos kierroksia laittaa tarpeeksi, pyöräily pitää kovakuntoisenkin harrastajan sykkeen korkealla.

Pyöräilijälle Kuopio on antoisa kaupunki. Vaihtelevia reittejä löytyy koko kaupungin alueelta ja luonto on aina läsnä. Tasaisen tylsää reittiä ei ole missään pitkästi, joten haastetta kunnonkohottajille on takuulla.

Kaupunkialueen kevyen liikenteen väylät pyöräilyyn ovat toimivuudeltaan perustasoa ja pienellä luovuudella pyöräily kaupungissa on sujuvaa.

Pyöriä ja pyöräilyvarusteita myyviä kauppiaita on yli puolenkymmentä, joten vaihtoehtoja ja varusteita on takuulla saatavilla. Pyöräilyn harrastajalle vaihtoehtoja eri pyöräilyn alalajeille ja seuroille löytyy perinteisestä maantiepyöräilystä bmx- ja Dirt-pyöräilyyn.

- Molemmin puolin Kuopiota on mainiot noin 100 km reitit, Kuopion pyöräilyseuran puheenjohtaja Pasi Savolainen kertoo.

PYÖRÄ VUOKRALLE

Oma pyörä kulkee kätevästi mukana auton katolla hyvässä pyöränkuljetustelineessä tai pyöräillessä retkellä maakunnan halki. Aina polkupyörän kuskaaminen ei kuitenkaan ole järkevää tai mahdollista. Onneksi pyöriä saa myös vuokraan tai lainaksi.

Kuopion alueella majoitusliikkeistä ainakin Hotelli Cumuluksessa ja Scandic Kuopiossa asiakkaat voivat kysyä lainapyörää vastaanotosta. Kylpylähotelli Kunnonpaikka vuokraa asiakkaille polkupyöriä alkaen muutama tunti kerrallaan. Lisäksi Kylpylähotelli Rauhalahti vuokraa polkupyöriä tunti-, päivä- tai viikkohintaan.

Kuopiossa muita polkupyöriä vuokraavia liikkeitä ovat Polkupyörätori osoitteessa Minna Canthin katu 22B sekä Bar & Cafe Asema rautatieasemalla.

Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA vuokraa liikunnan ja urheilun apuvälineitä kaikille ilman vamma-, diagnoosi- tai järjestörajoja. Valikoimaan kuuluu juoksupyöriä, nojapyöriä, kolmipyörä, käsipolkupyörä, tandempyörä ja potkulauta. Kuopion yksikkö päivystää keskiviikkoisin klo 10-14 ja lisätietoja voi tiedustella numerosta 050 527 0910.

Tahkolla välinevuokraamo SkiMac Promenade osoitteessa Sääskiniementie 560 vuokraa aikuisten ja lasten Scott-maastopyöriä myös lastenistuimin varustettuina. Liike palvelee joka päivä puoli kymmenestä puoli kahdeksaan.

- Lännessä Länsirannan lenkki ja idässä Vehmersalmen lenkki sopivat pyöräilyn harrastajille. Kuopio-Tahko –reitti on erittäin upea maisemallisesti  ja vaihteleva maastollisesti eli reitin aikana kertyy nousumetrejä.

- Lyhempiäkin reittejä löytyy pohjoisesta lentokentän lenkki ja etelästä Saaristokaupungin lenkki. Näitä reittejä olemme pyöräilyseurana kuvaamassa uudelleen tämän vuoden aikana yhdessä kaupungin kanssa.

Kuopion pyöräilyseura toimii ja järjestää monipuolista tekemistä Kuopion alueella pääasiassa maantie- ja maastopyöräilyn ystäville. Tavoitteena seuralla on tarjota tekemistä pyöräilyn ystäville koko vuoden ajan. Kesällä seuran kanssa pyöräillään yhteislenkkejä maantiepyörillä sunnuntaisin ja vuoroviikoin ajetaan viikkokilpailuja keskiviikkoisin maastossa ja maantiellä. 

Myös kilpapyöräily on seuran toiminnan ytimessä. Suomen Pyöräilyunionin jäsenenä seuran jäsenyys mahdollistaa kilpailemisen unionin lisenssillä. Seura myös tukee kilpailijoita osallistumismaksuissa.

Olipa sitten urheilija tai huvikseen pyöräilevä, Kuopio on mainio kohde pitemmälläkin pyöräretkellä.

- Sekä Kuopioon tuleville että täältä lähteville on useita reittivaihtoehtoja vaikkakin Kuopio on ikään kuin saari. Pohjoisesta kallansiltoja pitkin tultaessa joko Puijon itä- tai länsipuolelta on hyvät reitit lähestyä keskustaa. Etelästä tuleville reitit ovat Saaristokaupungin kautta tai lännempää Pitkälahden ja Leväsen kautta keskustaan, Savolainen kertoo.

Kuopion monet nähtävyydet ja kaunis luonto tulevat varmasti vastaan reitillä kuin reitillä. Suunnistuskin on nykyään helpompaa, kun ei tarvitse tuhrata paperikarttojen kanssa.

- Navigaattori on paras opas ja mahdollistaa reitiltä poikkeamisen turvallisesti eksymättä, Savolainen neuvoo.

pyörä
pyöräily
vuokraus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva