Kun niskaa ja hartioita kivistää

Kun niskaa ja

hartioita kivistää

Teksti Suomen Energiahoitajat/Petri Filipczak Kuva Shutterstock
Mistä niska- ja hartiakivut johtuvat ja miten päästä niistä eroon?

Niska- ja hartiakivut ovat tuki- ja liikuntaelimistön kivuista toiseksi yleisin ongelma heti alaselkäkipujen jälkeen. Niska- ja hartiaseudun kivuista kärsii 35–70 prosenttia ihmisistä elämänsä aikana. Kyseessä on siis todella yleinen ongelma, ja voidaankin puhua lähes kansantaudista. Lähes jokainen meistä on siis kokenut niska- ja hartiaseudun kipuja tai tietää läheisiä, joilla on näitä ongelmia.

Miksi sitten nämä kivut ovat niin yleisiä? Tavallisin syy niska-hartiaseudun kipuongelmiin on krooninen lihasjännitys. Myös eriasteiset niskan vammat, niskan tai pään alueen poikkeava kuormitus tai huono asento voivat rasittaa niska-alueen lihaksia, johtaen kroonisiin jännityksiin ja kiputiloihin. Yksi suuri syy näihin ongelmiin on huonot asennot ja liikkeen puute. Vietämme nykyään paljon aikaa tietokoneen tai kännykän kanssa, mikä rasittaa yläraajojen lihaksia staattisesti ja on erityisen haitallista. 

Niska-alueen ongelmat voivat heijastua myös käsiin, aiheuttaen esimerkiksi voimattomuutta, pistelyä tai tunnottomuutta. Oireen syy ei siis ole aina samalla alueella kuin oire. Tämä heijastevaikutus voi johtaa siihen, että lääkärissä tehty diagnoosi voi olla virheellinen ja diagnoosin perusteella tehdyt toimenpiteet voivat olla parhaassa tapauksessa turhia ja pahimmassa vahingollisia.

YLEISIN ITSEHOITOKEINO niska- ja hartiaseudun kipuun ovat todennäköisesti kipulääkkeet. Ne voivat tuoda hetkellistä helpotusta ja sopivat lyhytaikaiseen käyttöön mikäli ongelma ei ole krooninen. Hieronta voi myös auttaa lievemmissä tapauksissa. Parasta olisi kuitenkin pitää huolta riittävästä liikunnasta, sillä liikkeen puute ja staattiset asennot altistavat krooniselle lihasjännitykselle.

Jos huomaat, että ongelma on kroonistunut tai esimerkiksi hieronta ei auta kuin vain hetkellisesti, voi syynä olla syvempi kehon ongelma. Yksi vähän tiedetty syy kroonisiin niska- ja hartiakipuihin on kroonisen stressin aiheuttama lievä lisämunuaisuupumus. Kun keho on pitkiä aikoja stressitilassa, joutuvat lisämunuaiset tuottamaan stressihormoja jatkuvasti. Mikäli tilanne jatkuu pitkään, voi stressitila kroonistua, eikä se laukea välttämättä enää edes lomien aikaan. 

Mikäli tilanne on päässyt tähän vaiheeseen, tarvitaan syvempää kehon stressitilan purkamista. Niska- ja hartialueen jännityksestä johtuvat virheasennot niskan alueelle on erittäin tärkeä korjata, mikäli niskan alue halutaan saada pysyvämmin rennoksi. Yksi tehokkaimmista kroonisen stressitilan purkuun käytetyistä menetelmistä on BodyMind Energy Balancing Method -hoitomenetelmä. Kun krooninen stressitila helpottaa ja asentovirheet korjataan, pystyy keho rentoutumaan syvällisemmin, eivätkä jännitykset palaa enää samoin kuin ennen.

– VASTAANOTOLLEMME TULI noin 50-vuotias nainen, jolla oli voimattomuutta sormissa. Lääkärit olivat todenneet, että käden hermotuksessa oli vikaa ranteen alueella ja rannetta oli tämän diagnoosin perusteella leikattu kaksi kertaa, tuloksetta. Kun lääkärit ehdottivat kolmatta leikkausta, päätti asiakas alkaa etsiä muita hoitokeinoja, kertoo Suomen Energiahoitajien kouluttaja Petri Filipczak.

Vastaanotolla tehdyssä kehon asentovirheiden mittauksessa havaittiin, että niskan alueen lihakset olivat erittäin voimakkaassa kroonisessa jännitystilassa. Tämän perusteella hoito kohdistettiin pääasiassa niskan alueen lihasten rentoutukseen ja niskan alueen nikamien asentovirheiden korjaukseen. Tämän lisäksi hoidettiin lisämunuaisia pysyvämmän hoitovaikutuksen saamiseksi.

Hoidon aikana asiakas raportoi, että sormet alkoivat kihelmöidä. Hoidon jälkeen asiakas havaitsi, että sormien heikkous oli helpottanut ja että ne liikkuivat vapaammin. Tämä oli erityisesti havaittavissa silloin, kun asiakas solmi kengännauhojaan.

Asiakkaan ongelma ei siis ollut ranteessa, jota oli leikattu kaksi kertaa, vaan kyse oli niska- ja hartia-alueen kroonisesta lihasjännityksestä. Se aiheutti hermopuristuksen, joka heijastui sormiin heikkoutena. Rentouttamalla niskan alueen lihakset ja korjaamalla niskanikamien alueen asentovirheet hermopuristus helpotti ja sormet alkoivat toimia heti paremmin.

Suomen Energiahoitajat
Toimipaikat: Helsinki, Kuopio, Joensuu 
www.suomenenergiahoitajat.fi

 

niskakipu
hartiakipu
liikuntaelimistö
lihasjännitys
energiahoito
virheasento
hieronta

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva