Kumppaniksi lemmikki

Kumppaniksi lemmikki

Teksti Digimag/Mirka Happonen Kuva Shutterstock
Lemmikistä saa uskollisen ystävän pitkäksi aikaa, ja se tuo arkeen tekemistä ja iloa. Ennen eläimen hankkimista tulisi kuitenkin perehtyä eläinlajin ja -rodun tarpeisiin, jotta asianmukainen hoito on taattu.
5 vinkkiä lemmikin hankintaan

1. Lemmikkiä harkitsevan tulee ensin miettiä mitä haluaa eläimeltä ja kuinka paljon aikaa sen kanssa olemiseen on käytettävissä.

2. Ennen lemmikin hankkimista pitää hankkia kyseisestä eläimestä tietoa. Lemmikit eivät ole heräteostoksia tai eivätkä sovi missään tapauksessa yllätyslahjaksi.

3. Hanki tietoa kasvattajista. Ensimmäistä vastaantulevaa tai halvinta lemmikkiä ei kannata välttämättä ostaa. Muista, että kalliskaan hinta ei takaa luotettavaa ja hyvää kasvattajaa.

4. Ensimmäiseksi lemmikiksi lapselle sopii esimerkiksi hamsteri tai pieni jyrsijä. Vanhempien pitää kuitenkin muistaa, että vaikka lemmikki hommataan lapselle, on vastuu sen hoitamisesta kuitenkin viime kädessä aikuisella. 

5. Hoida perusasiat kuntoon, valmistaudu maksamaan rokotus-, eläinlääkäri- ja rekisteröintikuluja. Valmistaudu myös ikäviinkin yllätyksiin.

Koiraa hankkiessa kannattaa selvittää rotujen tärkeimmät ominaispiirteet, mikä mahdollistaa hyvät elinolosuhteet. Lemmikin tulee olla sopiva omaan elämäntilanteeseen, perheeseen ja elämäntyyliin. Eläimen hankkiminen on vuosia kestävä päätös, sillä siitä on valmistauduttava huolehtimaan koko sen elämän ajan.

RODUILLA JA niiden ominaisuuksilla on suuria eroja. Kotona viihtyvän henkilön tuskin kannattaa hommata itselleen metsästykseen tarkoitettua koirarotua, kuten ajokoiraa, ja toisaalta taas ulkoilukaveria etsivälle henkilölle kiinanharjakoira ei ole hyvä vaihtoehto. Koiran kouluttamisesta tulee ottaa selvää välttääkseen muun muassa eläimen käytösongelmat. Tarjolla on monenlaisia käytös- ja koiranomistajakursseja. Koira vaatii ulkoilua vähintään 2‒3 kertaa päivässä pelkästään tarpeiden tekemistä varten. Riittävä ulkoilu ja tekeminen pitävät koiran sekä kunnossa, että tyytyväisenä. Liian vähäiset aktiviteetit voivat johtaa ei-toivottuun käytökseen. Koira ei pärjää yksin pitkiä aikoja. Koira on hyvä valinta seura- ja harrastuseläimeksi ja jotkin rodut sopivat myös työkäyttöön, esimerkiksi metsästykseen, opas- tai poliisikoiraksi.

KEHRÄÄVÄ KATTI sopii monelle, sillä kissa pärjää koiraa paremmin sisätiloissa. Oikealla hoidolla ja elinolosuhteilla kissa on hyvin seurallinen lemmikki. Kuten koiratkin, myös kissat tarvitsevat virikkeitä. Kyllästyneestä kissasta voi tulla hyvin arka tai häiriökäyttätyvä lemmikki. Tärkeää on siis eläintä hankkiessa selvittää, mitä kaikkea kyseessä olevan eläimen hoito ja tyytyväisenä pito vaatii.

SUOSITTUJA LEMMIKKEJÄ ovat myös pienet jyrsijät ja muut häkkieläimet, kuten kanit, marsut, hamsterit ja rotat. Esimerkiksi hamsterit ovat yksi suosituimmista lemmikkieläimistä Suomessa. Ne ovat helppohoitoisia, mutta vaativat kuitenkin sitoutumista ja säännöllistä huolenpitoa. Jyrsijöiden kanssa voi harrastaa esimerkiksi näyttelyitä tai opettaa niille temppuja. Näidenkin eläinten kohdalla tulee huolehtia häkin siisteydestä sekä eläimen oikeanlaisesta ravitsemuksesta ja virikkeellisyydestä.

ALLERGIKOILLE HYVÄ vaihtoehto voi olla terraariossa asuva lemmikki, kuten vesikilpikonna, lisko- ja matelijaeläin. Nämä eläimet eivät tarvitse aktiivista seuraa, mutta niiden touhuja ja tekemisiä mukava seurailla. Terraarioeläinten kanssa ei tarvitse varsinaisesti viettää aikaa, mutta niiden tarpeellisesta ruokinnasta ja terraarion puhtaanapidosta huolehtia samalla tavalla kuin muidenkin lemmikkieläinten.

hyvinvointi
terveys
lemmikit
Eläimet
Hyödyt
allergikot
lemmikin hankinta
kissat
Koirat
muut eläimet
elämäntyyli
ominaisuudet

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva