Korkkaa golfkausi

Korkkaa
golfkausi

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva VisitLakeland
Golf on muotoutumassa koko kansan lajiksi, ja se onkin mahtava urheilu- ja ulkoilumuoto kesäpäiville. Kun kolopallokärpänen on puraissut, on aika hankkia kunnon kamppeet.
Kuopion seudun golfkentät:

Tarinagolf Tarina (Tarina)
Siilinjärven Tarinaharjussa, p. 020 187 8700
Kaksi 18-väyläistä kenttää, par 72 ja 71, tasoitusvaatimus Green Card
www.tarinagolf.fi

Tahkon Golfseura (TGS)
Nilsiän Tahkovuorella, p. 0600 550 740
kaksi 18-väyläistä kenttää, molemmat par 72, tasoitusvaatimus Green Card
www.tahkogolf.fi

Tiirin Golf (TiGo)
Nilsiässä lähellä Tahkoa, p. 044 992 4325
9-väyläinen kenttä, par 30, tasoitusvaatimus 54, pelaaminen ilman Green Cardia mahdollista, jos yhdellä neljän hengen ryhmästä on tasoituskortti
www.tiiringolf.com

LISÄKSI KUOPION LÄHITUNTUMASSA NOIN TUNNIN AJOMATKAN PÄÄSSÄ:

Anola Golf Club (AGC)
Pieksämäellä, p. 050 594 6765
9-väyläinen puistokenttä, par 72, tasoitusvaatimus 54
www.anolagolf.fi

Eerikkala Golf (EeG)
Tervon Riitniemessä, p. 017 387 2063
9-väyläinen, par 72, tasoitusvaatimus 54
www.eerikkalagolf.fi

Kartanogolf (KGOLF)
Joroisissa, p. 010 422 2380
18-väyläinen puistokenttä, par 72, tasoitusvaatimus Green Card
www.kartanogolf.fi

Leppävirran Golf (LGS)
Leppävirralla, p. 044 088 4400
9-väyläinen kenttä, par 72, tasoitusvaatimus Green Card
www.leppavirrangolf.com

Ylä-Savon Golfseura (YSG)
Iisalmessa Ahmojärven rannalla, p. 044 709 1200
9-väyläinen kenttä, par 72, tasoitusvaatimus Green Card
www.ysg.fi

Golfaajalle löytyy paljon mahdollisuuksia siitä riippuen, minkä verran lajiin haluaa panostaa. Golfvarusteisiin saa kulumaan rahaa muutamista sadoista jopa tuhansiin euroihin. Harrastelijalle riittää yleensä vähempikin, eikä kaikkea tarvitse hankkia kerralla. Parhaisiin tuloksiin pääsee, kun panostaa laadukkaisiin tarvikkeisiin ja päivittää niitä taitotason 
karttuessa. 

Sopivan mailan valintaan vaikuttaa pelaajan taitotaso ja lyöntipituus. Valinnassa kannattaa huomioida, että ottaa itselleen sopivan tasoisen mailan. Aloittelevien pelaajien mailojen isompi lapa ja kevyempi varsi ovat anteeksiantavimpia, jolloin lyöminen on helpompaa. Kilpamailat puolestaan vaativat enemmän tarkkuutta.

MAILAT JAETAAN viiteen ryhmään: puumailat, hybridimailat, rautamailat, wedget ja putterit. Hybridimailojen suosio on noussut viime vuosina, ja niitä käytetään korvaamaan pidempiä rautamailoja. Rautamailat ovat entistä suorituskykyisempiä, joten rautalyönneillä pääsee entistä pidemmälle.  Myös wedgeihin kannattaa panostaa, sillä ne helpottavat lähipelilyöntejä. Jo hetken golfaajat on hurmattu säädettävillä puumailoilla, joiden avulla lyönteihin saadaan lisää pituutta ja tarkkuutta. Puumailatkin tosin valmistetaan nykyään metalliseoksista. 

Mailat tulee puhdistaa säännöllisesti. Ne pysyvät hyvinä pitkään, kun mailapyyhkeellä pyyhkäistään heti kentällä ylimääräiset maat pois. Tarvittaessa mailat voi pestä kotosalla paremmin esimerkiksi astianpesuaineella.

Golflaukkuja eli bägejä on kahta sorttia. Kärrybägejä työnnetään kärryllä, ja kantobägi kuljetetaan nimensä mukaisesti selässä. Ne ovat hieman pienempiä ja kevyempiä kuin kärryillä kuljetettavat. Laukuissa on alettu suosia vedenpitävyyttä. Ennen laukut vain hylkivät vettä, ja ne peitettiin sadesäällä sadesuojalla tavaroiden suojelemiseksi.

PELAAJIEN VAATETUS ja yleinen golftyyli on muuttunut rennommaksi vuosi vuodelta. Nykyisin värejä ja kuvioita käytetään rohkeastikin. Golfetiketin vapautuessa jokainen saa golfata omalla tyylillään. Esimerkiksi aiemmat puuvillaiset pikeepaidat ovat väistyneet, ja nyt vaatteilta odotetaan uudenlaista mukavuutta. Usein paidoissa on yhä perinteiden mukaan esimerkiksi kaulukset ja housuissa noudatetaan suorien housujen tyyliä, mutta materiaaleissa mennään koko ajan enemmän muiden urheiluvaatteiden suuntaan. Tekniset vaatteet ovat joustavia, viilentäviä ja haihduttavat kosteuden hyvin. Myös golfkengissä on menty vapaampaan suuntaan, sillä nykyiset kengät näyttävät yhä enemmän tennareilta tai lenkkareilta, joita voi käyttää myös viheriön ulkopuolella.

Hauska ja sosiaalinen laji houkuttelee puoleensa koko ajan enemmän naisia ja junioreita. Lajiin kannattaakin käydä tutustumassa esimerkiksi golfaavan kaverin mukana. Myös golfkerhoon voi olla suoraan yhteyksissä ja käydä tutustumiskurssin, jossa pääsee lajiin kiinni ihan konkreettisesti.

 

5 VINKKIÄ UUDELLE GOLFARILLE

1 Golfkentälle kokeilemaan
Kuka tahansa voi tulla kokeilemaan golfia. Ota yhteyttä kentän opettajaan tai mene caddiemasterin eli vastaanottovirkailijan luo ja ilmoita haluavasi kokeilla golfia. Kentillä on myös tutustumisiltoja. Jos tunnet jonkun golfarin, kannattaa kysyä, pääseekö mukaan ”kipinäkierrokselle” tai muuten vain harjoittelemaan ja seuraamaan pelaamista. 

2 Kurssille
Jos laji kiinnostaa, kannattaa aloittaa harrastus alkeiskurssilla. Ammattitaitoisella opetuksella opit oikeat tekniikat ja peli-idean nopeimmin. Alkeiskurssi ei yksin takaa Green Card -suorituksen hyväksymistä. Lyöntiosaamista on syytä kehittää harjoituskentällä.

3 Suorita Green Card
Green Card on golfin ”ajokortti”. Ilman sitä ei pääse täysimittaiselle kentälle. Kortin tavoitteena on varmistaa, että pelaajalla on riittävät tieto- ja taitovalmiudet pelata muun muassa muita vaarantamatta. Jos olet jo golfin taitaja, voit suorittaa lyönti-, sääntö- ja pelitaitokokeen ilman kurssia.

4 Liity golfseuraan jäseneksi
Jokaisen pelaajan tulee olla jonkin golfseuran ja siten myös Suomen Golfliiton jäsen. Sen jäsenkortilla pääsee pelaamaan kentille maksamalla kierroskohtaisen tai kausipelimaksun. Oman seuran kentällä pelaaminen on yleensä edullisinta. Kenttäyhtiön osakkaille se on vielä edullisempaa. 

5 Pelaa ja nauti
Kilpaile, viihdy kavereittesi kanssa kentällä ja tapaa uusia ihmisiä. Virkisty.

golf
golfvaatteet
golfmailat
golfvarusteet
golfin aloittaminen
golfkentät

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva