Kirkkain silmin luontoon

TEKSTI nmt/heta jyrälä kuva pixabay
Jos televisiota katsellessa tekstit sumenevat, eivätkä edes uudet silmälasit paranna näköä, voi apu löytyä silmätipoista. Kevätsäässä ulkoilustakin nauttii enemmän, kun silmät voivat hyvin.

Jatkuva epämukava tunne silmissä voi johtua kuivista silmistä. Se on krooninen sairaus, josta kärsii noin kolmasosa suomalaisista. Silmien kostuminen on usein kuivasilmäisyyden oire, jonka vuoksi sairaus jää huomaamatta.

Silmien kuivumiseen vaikuttavat monet tekijät, selviää Pohjoismaisesta hoitosuosituksesta. Yksi julkaisun kirjoittajista on kuopiolainen professori, silmätautien ylilääkäri Kai Kaarniranta.

TYYPILLISIÄ AIHEUTTAJIA ovat muun muassa kuiva ympäristö, ilmansaasteet ja näyttöpäätetyöskentely. Näiden lisäksi syinä voi olla ikääntyminen, luomitulehdus, vaihdevuodet tai silmäleikkaus. Myös jotkin sairaudet, lääkkeet ja alkoholi voivat aiheuttaa kuivasilmäisyyttä.

Hoitosuosituksen mukaan tehokkain hoitomuoto on kolmivaiheinen: aamulla silmäluomien puhdistaminen ja päivällä silmätippoja käytetään tarpeen mukaan. Yöksi silmää kosteutetaan pitkäkestoisemmilla geelimäisillä tipoilla, sillä ihminen nukkuu noin kolmasosan elämästään ja silmät ovat silloinkin kuivat.

Geelitippa sumentaa näön hetkeksi, joten se sopii parhaiten säilyttämään kosteutta unien aikana. Joka toisella kuivista silmistä kärsivällä on myös silmäluomen tulehdus. Hoitona toimii silmäluomien pyyhkinen esimerkiksi siihen tarkoitetuilla puhdistusliinoilla.

Tärkeintä on valita säilytysaineettomia ja hypotonisia tuotteita. Säilytysaineet ovat yksi kuivasilmäisyyden aiheuttajista. Kuivasilmäisten kyynelneste on normaalimpaa suolaisempaa, joten hypotoniset silmätipat auttavat laskemaan suolapitoisuuden lähemmäs normaalia tasoa.

Huolellisella hoidolla pyritään lievittämään kuivien silmien aiheuttamaa epämukavuutta, ja pitkässä juoksussa hoidon tarve voi vähentyä. Ajan kanssa kuivien silmien kanssa oppii myös elämään. 

KEVÄÄN ALLERGIAKAUSI lisää allergisia silmäoireita. Uusimman itsehoidon Käypä hoito 2016 -suosituksen mukaan ensisijaiseksi hoidoksi suositellaan antihistamiinitippoja. Jokaisen samoilijan kannattaa pakata taskuun muutama kertakäyttöpipetti hätäavuksi, sillä antihistamiiniset silmätipat auttavat muutamassa minuutissa.

Lähteet: Pohjoismainen hoitosuositus, Nordic Guidelines 2016 for Dry Eye Disease
Itsehoito: Käypä hoito -suositus, 2016. www.kaypahoito.fi

 

théa nordic, suomi
Sibeliuksenkatu 18, 3. krs, järvenpää 
Puh. 040 351 3114
www.thea-nordic.fi

 

Luonto
silmät
allergiat
Ulkoilu
Kevät
siitepölyallergia
siitepöly

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva