Kiekko matkaan ja radalle

Kiekko matkaan
ja radalle

Teksti Digimag/Heta Jyrälä, kuva Janne Mönkkönen
Heittojen laskemista ja rentoa kesäpäivän viettoa – frisbeegolf sopii moneen makuun.

Frisbeegolf on lisännyt viime vuosien aikana runsaasti suosiotaan. Laji on helposti kaikenlaisten ihmisten saavutettavissa, sillä sitä voi pelata kuka tahansa ikään tai taitotasoon katsomatta. Suomessa on jo nyt yli 700 frisbeegolf-kenttää, joten vaihtelevia pelipaikkoja löytyy melkein joka kunnasta.

– Hyvät peliolosuhteet innostavat jatkamaan lajin parissa kilpakentille asti. Tästä hyvä osoitus on, että lajin MM-joukkueestakin löytyy kaksi meidän seuramme jäsentä, iloitsee Janne Mönkkönen urheiluseura Vuorelan Veikoista.

Siilinjärven kunta haluaa panostaa laadukkaisiin lähiliikuntamahdollisuuksiin, joten sille oli luontevaa olla mukana kehittämässä uusia kenttiä. Patakukkulalle avautuu juhannukseen mennessä 19 väylän kilpakenttä, minkä jälkeen aletaan rakentaa alueen ensimmäistä esteetöntä, liikuntarajoitteisille sopivaa kenttää Laturastin majan ympärille.

– Aiemmin pyörätuolin kanssa on päässyt pelaamaan Kunnonpaikan radan viidelle ensimmäiselle väylälle, sillä ne ovat tasamaalla helposti saavutettavissa, kertoo Mönkkönen.

Lajia pääsee helposti kokeilemaan kuka tahansa, sillä kaikki Siilinjärven ja Kuopion kentät ovat maksuttomia. Pelaamista varten tarvitaan vain kiekko ja heittoseuraa. 

– Alkuun kentälle kannattaa pyytää kokeneempi pelaaja mukaan tai katsoa vaikka pari heittovideota etukäteen, vinkkaa Mönkkönen.

Kiekkoja on satoja erilaisia, joten Mönkkönen neuvoo hyödyntämään urheiluliikkeiden osaamista. Jos haluaa pärjätä vain yhdellä kiekolla, niin kannattaa aluksi hankkia vain lähestymis- eli midrange-kiekko. Se sopii suhteellisen hyvin kaikkiin pelipaikkoihin.

– Seuraavaksi kannattaa hankkia putteri. Pituuskiekot eli driverit ovat nopeita ja lentävät kauas, joten ne tarvitsevat enemmän heittonopeutta, kuvailee Mönkkönen. Saatavilla on myös aloituspakkauksia, joista löytyy kaikki kolme peruskiekkoa. Pätevän paketin saa hankituksi jo 20–30 eurolla. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. >>

Vinkki!

Patakukkulan harjumaastot ovat monenlaisten ulkoilijoiden mieleen. Siellä voi lenkkeillä, maastopyöräillä ja frisbeegolfata. Kaikki frisbeegolfradat ja maastopolut on rakennettu hyvillä näköyhteyksillä, jotta kaikilla on turvallista liikkua. Esimerkiksi Patakukkula–Tarinaharjun luontoreitti on 4,1 kilometriä pitkä, ja se kuuluu valtakunnalliseen harjujen suojeluohjelmaan.

Mönkkönen nostaa esiin myös yksilölajin sosiaalisen puolen. Monelle pelaamisessa tärkeintä on viettää aikaa yhdessä kavereiden kanssa ja liikkua samalla kiekkoa heitellen. Samassa ryhmässä voi mukavasti pelata monentasoisia pelaajia.

– Ryhmässä kannattaa olla enintään 4–5 henkilöä, jotta pelailut kulkevat turvallisesti ja jouhevasti. 9-väyläisen kiertää tällaisella ryhmällä tunnissa ja täysimittaiseen rataan menee 2–3 tuntia, kertoo Mönkkönen.

Ensimmäisenä tuoreen pelaajan kannattaa suunnata Kunnonpaikan kentälle. Se on Mönkkösen mukaan kaikkein aloittelijaystävällisin. Seuraavaksi kannattaa mennä Vuorelan radalle, joka on Kunnonpaikan tapaan 9-väyläinen kenttä. Pelillisesti haastavampia ratoja ovat Patakukkulan ja Tarinalaakson 19-väyläiset kilpakentät. 

– Laji yhdistää mahtavasti pelaamisen, ulkoilun ja ajanvieton ystävien kanssa. Kannattaa lähteä mukaan kokeilemaan, kannustaa Mönkkönen.

Siilinjärven kunta
puh. 017 401 111
www.siilinjarvi.fi
www.facebook.com/siilinjarven.kunta

siilinjärvi
lähimatkailu
frisbeegolf
harrastus
pohjois-savo
Kesäopas

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva