Kestävämpää
joulunaikaa

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Pixabay
Joulun syvin olemus on yhdessä oleminen, hetkessä eläminen ja rauhoittuminen arjen kiireistä.
Joulujätteiden kierrätysopas

Joulun ja uudenvuoden aikana kertyy monenmoista jätettä tavallista enemmän, jolloin keräyspisteet täyttyvät nopeasti. Jemmaa mahdollisuuksien mukaan kierrätettävät asiat aluksi kotiin ja vie kierrätykseen vasta seuraavana arkipäivänä.

Alumiinivuoat ja foliot
Metallinkeräykseen. Huuhtele ja litistä esimerkiksi valmiiden laatikkoruokien vuoat.

Glögi- ja mehutetrat
Kartonginkeräykseen. Huuhtele ja litistä kartonkiset purkit, jolloin ne vievät pienemmän tilan.

Joulukalenterit ja suklaarasiat
Kartonginkeräykseen. Erilaiset pahviset kuoret menevät kartonginkeräykseen, mutta muoviset sisäosat energiajätteeseen.

Joulukoristeet
Lasiset joulukoristeet menevät lasinkeräykseen, mutta keraamiset ja posliiniset sekajätteeseen. Isot muoviset koristeet menevät sekajätteeseen ja pienemmät energiajätteeseen. Biojätteeseen voi laittaa luonnonmateriaaleista valmistetut koristeet.

Joulukukat
Biojätteeseen. Vie kukka maatuvassa pussissa biojätekeräykseen. Valuta mahdollinen ylimääräinen vesi ensin pois. Käärepaperina toimiva sanomalehti kuuluu paperinkeräykseen.

Joulukuusi
Pilkotut kuuset menevät energiajätteeseen tai poltettaviksi omaan uuniin. Kokonaiset kuuset voi viedä jätekatokseen odottamaan noutamista, jäteasemalle risujätteenä tai paikalliselle tallille hevosen ruuaksi.

Kinkun paistorasva
Biojätteeseen. Jäähdytä rasva ja vie biojätteeseen, sillä rasvaa ei saa kaataa viemäriin. Kinkun luut voi laittaa biojätteeseen tai sekajätteeseen.

Makeisten käärepaperit
Sekajätteeseen. Kiiltäväpintaiset karkkipaperit sisältävät alumiinia, joten ne menevät sekajätteeseen.

Kynttilät
Sekajätteeseen tai uusiokäyttöön. Kynttilän jämistä voi valmistaa uusia kynttilöitä tai polttaa isommassa ulkotulessa. Muovikuoret kuuluvat energiajätteeseen ja tuikkujen, ulkotulien ja hautakynttilöiden metalliosat metallinkeräykseen. 

Lahjapaperit ja -narut
Energiajätteeseen. Hyväkuntoiset paperit kannattaa säästää ja käyttää uudelleen.

Lelut
Sekajätteeseen menevät muoviset lelut ja energiajätteeseen pehmolelut. Erilaiset sähkö- tai paristokäyttöiset lelut kuuluvat sähkölaitekeräykseen.

Paristot
Paristojenkeräykseen. Teippaa virtanavat piiloon ainakin nappiparistoista ja laita vuotaneet paristot pussiin. Paristojenkeräyspisteitä on ainakin kaupoissa.

Saunavastat
Biojätteeseen. Vastat voi myös kompostoida tai polttaa omassa uunissa muiden polttopuiden mukana.

Valosarjat
Sähkölaitekeräykseen. Paristo- ja sähkökäyttöiset kyntteliköt ja muut valosarjat viedään kauppojen sähkölaitekeräykseen tai jäteaseman keräykseen. Rikkinäiset lamput kuuluvat sekajätteeseen ja ehjät voi säilyttää varaosina. Myös energiansäästölamput ja loisteputket kuuluvat sähkölaitekeräykseen.

Ekologinen ja kestävä joulu on puhuttanut ihmisiä varsinkin tänä vuonna. Ekompi joulu keventää paitsi ympäristön kuormitusta, myös omaa mieltä. Kestävä joulu on tavallaan paluuta juurille ja joulun ytimeen. Jean Sibeliuskin sen jo tiesi: ”En etsi valtaa, loistoa, en kaipaa kultaakaan. Mä pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan!”

SUOMALAISEN TYÖN LIITON tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat mielestään harkitsevia, käytännöllisiä ja hintatietoisia kuluttajia. Silti vuoden 2018 joulumenoihin arvioitiin kuluvan noin 580 euroa aikuista kohden. Näistä lahjoihin menee noin 340 euroa ja muihin joulukuluihin 240 euroa, kertoo Nordean tutkimus. Samaisen tutkimuksen mukaan suklaa ja muut makeiset, lelut ja kirjat ovat edelleen suosituimpia joululahjoja. Myös aineettomat lahjat ovat suosittuja, sillä lähes joka viides suunnittelee antavansa lahjaksi yhteistä aikaa tai tekemistä.

Aikuisten kesken sovitaan usein, ettei lahjoja toisille hankita. Jos kuitenkin haluaa antaa lahjan, kannattaa suosia lähituotteita, paikallisia putiikkeja ja osaamista sekä panostaa laatuun. Tarpeelliset tavarat, joita tietää lahjansaajan tarvitsevan, ovat aina hyvä lahja. Myös elämyslahjat ja hyvinvointilahjat, kuten lahjakortti hierontaan, ovat varmasti saajalleen mieluisia.
Paras asia on kuitenkin aika: sitä voi lahjoittaa läheisille itse tehdyn lahjakortin muodossa. Lahjakortti voi oikeuttaa esimerkiksi varaamaan lahjoittajan lapsenvahdiksi treffi-illan ajaksi, auttamaan kotitöissä tai pelaamaan erän Monopolya. Vain mielikuvitus on rajana.

Myös tuntemattomia ihmisiä halutaan muistaa jouluna. Hyväntekeväisyyteen lahjoittaa rahaa tai aikaansa vapaaehtoistyötä tekemällä jopa noin 42 prosenttia suomalaisista, kertoo YouGovin selvitys. Yksi hyvä vinkki kestävämpään jouluun onkin lahjoittaa edes pieni siivu joulubudjetista sitä todella tarvitsevalle. 

Joulun valmisteluissa ekologisuuden voi ottaa huomioon niin kodin siivouksessa kuin koristeluissakin. Ekologisia pesuaineita löytyy jo valmiina, mutta myös keittiön tarvikkeilla kodista saa putipuhtaan. Etikalla lähtevät hajut ja kalkkipinttymät, soodalla puhdistuu uuni ja sitruuna kirkastaa kaikki pinnat. 

Koristeluissa kannattaa hyödyntää vanhoja koristeita, kirpputorien anteja sekä luonnonmateriaaleja. Poimi metsäretkellä käpyjä ja pudonneita oksia tai havuja ja tee niistä asetelmia, kransseja ja kimppuja. Havut tuovat kotiin kotoisaa tuoksua. Joulukukissa suosi kukkakauppoja, paikallisten floristien osaamista sekä kotimaassa kasvatettuja kukkia. Sama koskee joulukuusia: kotimainen kuusi on sekä vastuullinen valinta että ulkomaista kuusta tuoreempi, joten joulukuusi kestää kauniimpana pidempään.

JOULUPÖYDÄSSÄ VASTUULLISIN valinta on muistaa maltti: varmista, että ruokaa on vain sen verran kuin sitä syödään. Jos ruokaa kuitenkin jää, tuunaa jäljelle jääneistä uutta sapuskaa. Kinkku taipuu piiraaksi, laatikot mausteisiksi sosekeitoiksi tai rieskoiksi ja lohi uppoaa vaikkapa lohikiusaukseen. Suosi joulumenun suunnittelussa suomalaisia tuotteita ja vastuullisesti tuotettua kalaa ja jätä hankkimatta se perinneruoka, jota aina jää.

Lisää myös kasvisten määrää joulupöydässä. Kaupoista löytyy jo paljon erilaisia kasvipohjaisia tuotteita, jotka sopivat mainiosti joulupöytään. Hanki tänä vuonna vaikkapa vähän pienempi kinkku, mutta tee sen kylkeen ihanaa juurespaistosta tai vegepaisti. 

Joulu tulee onneksi joka vuosi, joten askeleita kestävämpään joulunviettoon voi ottaa joka kerta lisää. Joulun on tärkeintä olla stressitön hyvän mielen juhla. Aloita tänä vuonna vaikkapa siitä, että unohdat pakkolahjat ja keskityt nauttimaan levollisesta joulusta.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva