Kesä kutsuu patikoimaan

Kesä kutsuu
patikoimaan

TEKSTI digimag/ILPO LOMMI KUVA pixabay
Nilsiän Tahko tarjoaa huikeita ja haastavia liikunnallisia elämyksiä muulloinkin kuin talvella lasketellen ja hiihtäen.

Tahko on liikkujan paratiisi, sillä Kesä- ja syyskeleillä voi siellä patikoida ja lenkkeillä sekä maastopyöräillä hyvin vaihtelevassa maastossa maisemia rauhallisesti katsellen ja taukopaikoilla eväitä syöden - tai hikeä irrottaen ja sykettä nostaen. Kaikkeen löytyy mahdollisuuksia laajasta reitti- ja taukopaikkaverkostosta. Niitä on tulossa lisää aktiivisen kyläyhdistyksen ansiosta.

Viitoitettuja reittejä on puolenkymmentä, mutta mikään ei estä poikkeamasta niiltä omille väylille tai kipuamasta laskettelurinteitä ylös ja alas. Tänä kesänä valmistuu Suomen pisimmät portaat Tahkovuoren laelle Sandelsin sillan kohdalta. Pisimpiä pääreittejä ovat Rahasmäen ja Tahkomäen kierrokset. Tahkolahdelta Huutavanholman luonnonsuojelualueelle nouseva pistoreitti on maakunnan kauneimpia puroineen ja luontoympäristöineen. Helpoin ja lyhyin, puolentoista kilometrin kierros kulkee Tahkolahden rantaa ja osin Tahkolahden ylittävää siltaa pitkin. Kettukankaan nelikilomerinen reittikin on varsin kohtuullinen myös aloitteleville vaeltajille.

- Kaikkien reittien merkitty lähtö- ja paluupaikka on Tahkolahden pohjukassa, mihin kesän aikana tullaan rakentamaan kaikkien ulkoilureitistöjen infopiste. Reittien pituudetkin on mitattu sieltä. Osalla reiteistä voi tulla patikoitsijaa vastaan niin maastopyöräilijöitä kuin ratsukoitakin, kertoo Tahkon kyläyhdistyksen sihteeri Mari Hartikainen, joka patikoi ja juoksee ahkerasti reiteillä.

Hän suosittaa, että pitäväpohjaisten jalkineiden lisäksi patikointireiteille voi ottaa mukaan omat eväät, tulentekovälineet sekä pussi omien roskien keräämistä varten. - Kunnon karttakaan ei ole pahitteeksi. Matkapuhelin on hyvä turvavaruste, jos ongelmia ilmaantuu. Aina kannattaa myös ilmoittaa läheisille tai tutuille, mihin päin on lähdössä ja miten kauas retki suunnilleen kestää.

-Kaverin tai pienen ryhmän kanssa on aina turvallisempaa ja monesti mukavampaakin liikkua kuin yksin. Eksymisen vaara on Tahkolla melko pieni nimettyjen reittiviitoitusten ansiosta mutta liian huoleton ja saati huolimaton ei pidä olla. Maasto on paikoin vaativa muun muassa korkeuserojen vuoksi, huomauttaa Hartikainen.

Hänen mukaansa Tahkolle on merkitty viisi eripituista reittiä. Niistä neljä on ympyräreittejä eli lähtö ja paluu ovat samassa paikassa Tahkolahden pohjukassa. -Yksi reitti kulkee Huutavanholman luonnonsuojelualueen läpi. Reitit on nimetty ja merkitty maastoon uusin opastekyltein sekä värikoodein. Opasteissa kerrotaan reitin nimi, kulkusuunta sekä matkan pituus reitin loppupisteeseen. Lisäksi kylteissä on reitin värikoodi, joka näkyy opastekylttien lisäksi reittien varrella puiden kyljissä.
Lisäksi Pisan alueella on vaativa vaellusreitti, joka käsittää haasteellisen nousun 270 metriä korkean mäen huipun upeille näköaloille.

 

tahko
Kesä
vaellus
liikunta

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva