Kauramoottorilla vaellukselle

Kauramoottorilla 
talviselle
vaellukselle

Teksti Hanna Liira Kuva Kinahmin hevostila/Nina Partanen
Maastoretkelle lähtemistä ei tarvitse turhaan jännittää, sillä matalan kynnyksen hevossafareille pääsee myös ilman aiempaa kokemusta.

Kinahmin Hevostilalla järjestetään ympärivuotisesti eri pituisia maastoretkiä varmajalkaisilla islanninhevosilla eli issikoilla kauniissa Kinahmin kylän maalaisympäristössä. Maastoretkien lisäksi tallilta voi kysellä kenttätunteja ja perheen pienimmille talutusratsastusta kentällä tai mahdollisesti maastossa.

Islanninhevonen on monipuolinen pieni hevosrotu, jonka rauhallisuus ja kiltteys tekevät siitä ihanteellisen ratsun kaikentasoisille ratsastajille. Hevoset viihtyvät laumassa, minkä vuoksi ne kulkevat maastoillessa peräkkäin ja lähellä toisiaan. Islanninhevosilla on myös erikoinen askellaji eli töltti, joka on tasainen käyntiä nopeampi askellaji. Maastovarmuutensa ja tölttäämisen ansiosta issikoista on tullut suosittuja vaellus- ja maastoretkiratsuja.

Islanninhevoset mielletään usein rauhallisiksi ja ”possujonossa” kulkeviksi ratsuiksi, mutta niiltä löytyy tarvittaessa myös vauhtia. Kokeneellekin ratsastajalle voi joskus olla iloinen yllätys huomata, että alla oleva ratsu omaa pörröisen nallemaisesta olemuksestaan huolimatta ihan reippaasti energiaa. 

HEVOSTALLIEN AMMATTILAISET osaavat valita ratsastajalle sopivan hevosen oman taidon ja kokemuksen mukaan. Tarjolla on muun muassa talutusratsastusta, maastoratsastussafareita, ratsastustunteja sekä ryhmille räätälöityjä ohjelmia.

Maastoretkille voi lähteä mukaan myös aloitteleva ratsastaja, kunhan hän sopii tallin asettamiin ikä-, pituus ja painorajoihin. Maastossa edetään aina kokemattomimman ratsastajan ehdoilla, joten kannattaa olla rehellinen omista taidoistaan ratsastusretkeä varatessaan. Lisäksi ihan kaikki tallin hevoset eivät sovellu kokemattomille ratsastajille. 

RATSASTUSTARJONTAA LÖYTYY myös Nilsiä-Tahko -alueelta. Talviretkillä kannattaa huomioida, että maastossa rauhallisesti liikuttaessa pakkanen ja tuuli saattavat puraista ihan kunnolla. Ratsaille lähtijän tulee pukeutua lämpimästi säänkestäviin ja joustaviin vaatteisiin. Varsinkin sormet ja varpaat voivat kylmettyä helposti, joten lämpimät sormikkaat, tupsuton pipo ja kannalliset kengät ovat hyvä valinta maastoilua varten. Tallilta löytyy myös muutamia lainavarusteita, joiden lisäksi ratsastuskypärän ja huomioliivin saa tallilta retken ajaksi lainaan. 

Hevosten kanssa luonnossa liikkuminen on elämys, jonka muistaa pitkään. Kaikki ratsastustoiminta tilalla tehdään ennakkovarausten perusteella maaston kunto ja sääolosuhteet huomioiden.

Issikoihin erikoistunut
Kinahmin Hevostila
Kinahmintie 641, Haluna, Nilsiä
Puh. 040 5858 858
www.kinahminhevostila.fi

Eläinpiha ja farmi
Tahko farmi
Koivulantie 2 B, Tahkovuori
Puh. 045 111 0060
www.tahkofarmi.fi

Monipuolista hevosharrastusta
Onnenhumma
Hirvisalmentie 121 A, Palonurmi
Puh. 044 9195 779
www.onnenhumma.fi

 

tahko
Hevoset
ratsastus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva