Kaupungissakin 
pääsee metsälle

TekstiI Digimag/Ilpo Lommi Kuvat Pixabay
Jos metsään haluat mennä, on valmistauduttava huolella. Lupien hankkimisen lisäksi tarvikkeet kannattaa ostaa ja aseet huollattaa ajoissa ennen kauden aloittamista.

Kuopiossa on metsästäminen mahdollista muutamilla kaupungin alueilla. Sen sijaan Metsähallituksen hallinnoimia valtion maita on vain pienehkö runsaan 400 hehtaarin alue Karttulan Pyylammella. Eniten metsästetään yksityisten maanomistajien metsästysseuroille vuokraamilla jahtimailla. Kaupunki myy metsästysoikeuksia maa- ja vesialueilleen pienriistan, hirvieläinten ja vahinkoeläinten pyyntiin. Pienriistan, kuten vesi- ja kanalintujen sekä jänisten, metsästykseen on Kuopiossa alueita Lamperilassa, Niittylahdessa ja Iivarinsalossa. Niille myydään viikon mittaisia metsästyslupia 30 eurolla. Lupamyynti alkaa elokuussa.

Pyyntiluvat on haettava myös pienpetojen, kuten supikoiran ja minkin, metsästykseen. Lupien hakeminen on mahdollista keskeisellä kaupunkialueellakin. Pienpetojen pyyntiluvat ovat ilmaisia. Kaupungin metsänhoitaja vahvistaa vuosittain pienriistan metsästysmaksut, -periaatteet ja -ohjeet.

Luvissa edellytetään saalisilmoituksia metsästyskauden päätyttyä riistakantojen sekä metsästyksen tehokkuuden seuraamiseksi – myös silloin, kun saalista ei ole tullut. Metsästys edellyttää kalastukseen verrattuna huomattavasti enemmän lupabyrokratiaa ja valmistautumista. 

Fakta: Metsästys
  • Jahtiin ei voi lähteä milloin vain. Jokaiselle saalislajille on määrätty metsästysaika, joka päätetään vuosittain.
  • Vesilintujen metsästys on suosittu metsästysmuoto. Vesilintukausi alkaa yleensä elokuun puolenvälin jälkeen.
  • Hirvieläin- ja karhujahtia varten pitää suorittaa erillinen ampumakoe. Muita lajeja metsästävän ei tarvitse suorittaa ampumakoetta.
  • Eläimen ampuminen on kiellettyä 150 metrin säteellä asumuksesta.
  • Törkeään metsästysrikokseen syyllistynyt voidaan tuomita neljäksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen.
  • Metsästyslupia myydään kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa Suokadun valtuustotalolla.
  • Valtion maille metsästyslupia myy Metsähallitus nettisivustolla www.eraluvat.fi

METSÄLLE HALAJAVIEN on maanomistajalta saatavien pyyntilupien lisäksi läpäistävä riistanhoitoyhdistyksen järjestämä metsästystutkinto sekä hankittava aseeseen ja patruunoihin luvat poliisiviranomaiselta. Suurriistan, kuten hirvien ja karhujen, metsästykseen on suoritettava myös ampumakoe.

Periaatteessa metsästää voivat kaikenikäiset. Esimerkiksi pienriistajahdeissa saattaa olla vain hieman yli kymmenvuotiaita lapsia vanhemman metsästäjän seurassa. Käytännössä metsästäjäkunta on päässyt hieman vanhenemaan, mutta viime vuosina myös naiset ja nuoret ovat innostuneet lajista.

Metsästykseen on Pohjois-Savossa jonkin verran koulutusta ja ohjausta. Esimerkiksi Kuopion Riistanhoitoyhdistys järjestää intensiivikursseja metsästäjiksi aikoville metsästystutkintoa varten. Tutkintoja järjestävät useat muutkin maakunnan noin 20 riistanhoitoyhdistyksestä keväällä sekä loppukesästä ennen metsästyskauden alkua.

Metsästätystutkinto uudistui vuoden alusta kysymyksiltään, minkä lisäksi tutkinnon suorittamiseksi liki välttämätön Metsäs-täjän opaskin on uusittu. Lisätietoa tutkintoon valmistautujille löytyy myös www.riista.fi-nettisivuston ”Haluatko metsästäjäksi” -osiosta.

Kaksiosaisessa tutkinnossa on 60 vaihtoehtokysymystä, joista korkeintaan kahdeksan saa olla väärin. Toinen osa koostuu riistaeläinten tunnistamisesta. Tutkinnon läpäistyään voi hankkia 33 eurolla metsästyskortin, minkä jälkeen metsästäjä liittyy valitsemaansa riistanhoitoyhdistykseen. 

Kalastusluvat verkosta

Kuopion vesialueille myönnettävät kalastusluvat voi ostaa itse osoitteessa www.kalakortti.fi tai pyytää Suokadun valtuustotalon asiakaspalvelua tilaamaan ne puolestasi. Valtuustotalolla tilatut luvat maksetaan kaupungin kassaan. Luvat tulevat postitse kalastajan osoitteeseen.

Kaupungin vesialueiden verkkomerkki maksaa viisi, vapalupa kahdeksan ja yleismerkki kolme euroa. Yleismerkki oikeuttaa muun muassa katiskaan ja muihin seisoviin pyydyksiin verkkoja lukuun ottamatta. Päälle tulevat toimitusmaksut.

Valtakunnallinen kalastonhoitomaksu on 39 euroa vuodelta, 12 euroa viikolta ja viisi euroa päivältä. Sen voi maksaa verkossa www.eraluvat.fi-sivustolla, R-kioskeissa tai Metsähallituksen luontokeskuksissa.

Lisätietoja lupajärjestelmästä: 
Metsähallituksen maksuton palvelunumero 020 69 2424 
ja sähköpostista eraluvat@metsa.fi

Tietoa rajoituksista: www.kalastusrajoitus.fi

Yhteislupa-alueiden kartat: www.muikku-suomi.fi

METSÄSTYSSEURAAN KUULUMINEN ei ole pakollista eikä metsästämisen edellytys, mutta usein se helpottaa pääsyä etenkin hirvi- ja peurajahtiin. Lisäksi jäsenyys voi tuoda mukavaa yhteisöllisyyttä harrastukseen. Metsästysseurat ovat viime aikoina olleet avoimempia uusille jäsenille.

Suomen Riistakeskuksen valtakunnallisen www.riista.fi-sivuston Oma riista -seuranta ilmoittaa sähköiselle karttapohjalle riistahavainnoista. Myös metsästäjät voivat ilmoittaa sinne saalistaan. Havainnot näkyvät kartoilta, mikä auttaa esimerkiksi metsästyssuunnitelmissa. Myös tulevan syksyn hirvenkaatolupien määrittäminen perustuu Riistakeskuksessa jo osin kyseiselle palvelulle.

Sivustolle voi kirjautua ja rekisteröityä pankkitunnuksilla. Metsästäjien ja muidenkin kannattaa hankkia sovellus älypuhelimeen, jolloin se on käytettävissä jahdissa tai muutoin metsässä liikkuessa. Lataaminen on ilmaista eikä vaadi metsästyskorttia. Suurpetoja sijoittavat Oma riista -karttapohjille alueelliset petoyhdyshenkilöt varmojen havaintojen ja tunnistusten pohjalta. 

Tutustu lisää www.riista.fi

metsästys
kalastus
luvat
lupa
riista
kaupunki
Luonto
metsästysseura

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva