Kaupungin metsät ovat

hyvässä kunnossa

Teksti: Saara Heiskanen Kuva: Jouko Räsänen
Kuopion kaupungin monimuotoista metsäomaisuutta hoidetaan säännöllisesti. Metsistä neljäosa on talouskäytössä, loppuosaan lukeutuvat muun muassa virkistys- ja taajamametsät.

Kuopion kaupunki omistaa kaupungin lähiympäristön ja saariston tärkeimmät metsäalueet. Kaupungin metsää on Puijon alueella, Neulaniemessä, Jynkkä-Petosella, Niittylahdessa ja Keski- Kallaveden saaristossa. Metsäomaisuutta on kaikkiaan noin 10 000 hehtaaria.

- Metsäsuunnitelman yhteydessä tehdyn tutkimuksen mukaan kaupunkilaisten mielestä tärkeimpiä metsäalueita ovat omat lähimetsät. Ne menivät jopa Puijon ja Kallaveden saariston metsien edelle, metsänhoitaja Seppo Jauhiainen Kuopion kaupungilta toteaa.

- Niittylahden ulkoilualue on pinta-alallisesti merkittävä: siihen kuuluu metsää noin 1000 hehtaaria. Tärkeisiin metsäalueisiin lukeutuvat myös luonnonsuojelualueet, joita on kaupungin metsistä 5,8 prosenttia, kun muualla Pohjois-Savossa sama luku on 1,8 prosenttia. Kaupungin metsien kokonaismäärästä neljäsosa on talouskäytössä, ja loput alueesta muussa käytössä.

Tauko- ja retkeilypaikkoja

Puijon alue
Iso-Valkeisen urheilukalastuspaikka ja laavu tulentekopaikkoineen.
Neulaniemen alue
Kaijansaaressa ja Läpisaaressa laavut, Särkän saaressa kalamaja.
Keski-Kallaveden saaristo
Iivarinsalon saariryhmässä 6 kalamajaa, 3 keittokatosta, 7 laavua sekä 23 nuotiokehää.
Niittylahden-Asuman alue
2 laavua Kuopiosta Nilsiän ja Vehmersalmen suuntaan kulkevien monitoimireittien varrella.
Suovun alue
Alueen ulkoilureitin varrelle laavuja ja nuotiopaikkoja.
Summan veneilyreitti
Kipansalon laavu ja Summan keittokatos.
Tahkon veneilyreitti
Kalamaja Purtosaaressa ja laavu Muuruveden Matkusvirralla.

Lisäksi Vehmersalmen Kohmanvedellä Hiisiniemessä laavu.

Lähde: Kaupungin nettisivut

- Viimeisemmäksi mainittuun osuuteen kuuluvat muun muassa virkistys- ja taajamametsät sekä tulevat maankäytön muutosalueet. 2000-luvulla metsää on raivattu 50-120 hehtaaria joka vuosi uusien asuinalueiden tieltä.

Metsiä hoidetaan monikäyttöpainotteisen metsien käyttö- ja hoitosuunnitelman mukaan, jonka tavoitteena on niin ekologinen, sosiaalinen, kulttuurihistoriallinen kuin taloudellinenkin kestävyys.

- Metsänhoidosta vastaa kaupunki omistajan ominaisuudessa. Itse työt teetätetään paikallisilla urakoitsijoilla. Metsiä hoidetaan lähes ympäri vuoden. Hakkuita tehdään talviaikaan, kun maa routii. Keväällä tehdään istutustöitä, taimikon ja nuoren metsän hoidot aloitetaan juhannuksen jälkeen. Hakkuita, joista kaupunki saa tuloa, tehdään hakkuusuunnitelman mukaisesti noin 30 000 kuutiota vuodessa. Taloudellisesti vaikeiden aikojen takia hakkuita on nyt lisätty, joten todellinen määrä on 35 000-39 000 kuutiota vuodessa. Nettotulona tämä tarkoittaa 600 000 euroa. Virkistäytymistä ja ulkoilua varten kaupunki on tehnyt reittien ja luontopolkujen varsille erilaisia taukopaikkoja.

- Ulkoilijoiden käytettävänä on useita nuotiopaikkoja, kotia ja grillipaikkoja sekä kalamajoja. Tarjolla on myös erilaisia luontopolkuja sekä lintu- ja näköalatorneja. Tarkoituksena onkin saada ihmiset metsiin ja saaristoon nauttimaan luonnosta ja sen antimista. Käymisen arvoisiin paikkoihin lukeutuu esimerkiksi Keski-Kallaveden saaristo. Alueella on lukumäärällisesti paljon saaria ja se on suosittu virkistys- ja ulkoiluympäristönä. Saaristosta löytyy myös ovat useita taukopaikkoja.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva