Kauniisti ja kunnioittaen viimeiselle matkalle

Kauniisti
ja kunnioittaen

viimeiselle matkalle

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Digimag/Mirka Happonen
Kun läheinen kuolee, pyörivät mielessä monet asiat. Hautauspalvelun avulla voi jättää ainakin muutaman asian muiden hoidettavaksi. Sanna ja Arni Hiltunen ovat toimineet hautauspalveluyrittäjinä yli 11 vuotta.

Hautajaiset ovat aina edesmenneen näköiset juhlat. Aluksi kannattaa istahtaa alas ja miettiä, mitä vainaja haluaisi tilaisuudelta. Kannattaa tutkia esimerkiksi paperit, jos niiden joukosta löytyisi hautaussuunnitelma.

– Kannustamme ihmisiä keskustelemaan kuolemasta ja toiveistaan. Kuoleman ei tarvitse olla mysteeri, vaan tärkeää on puhua tai kuunnella, mitä toisella on sanottavanaan. Suunnittelu ei nopeuta tai tuo kuolemaa lähemmäksi, kuvailevat Sanna ja Arni Hiltunen Kukka- ja hautauspalvelu Rosannasta.

Kaikesta Hiltusten tekemisestä näkee, että heillä on sydän paikallaan. Läsnäolon voi tuntea jopa siinä vaiheessa, kun vainajaa puetaan ja laitetaan kauniisti. He kohtelevat edesmennyttä kunnioituksella ja laittavat lepäämään arkkuun puettuna ja hiukset kammattuina.

– Jokainen suree omalla tavallaan, mutta me voimme auttaa käytännön järjestelyissä ja olemalla läsnä. Pyydämme myös omaisia mukaan pukemaan vainajaa. Samalla voi sytyttää kynttilän tai hyvästellä, Hiltuset kertovat.

KUN LÄHEINEN kuolee, on omaisen hoidettavana paljon asioita. Arni Hiltunen on yli 11 vuotta auttanut omaisia valitsemaan sopivan arkun, uurnan, kukat, muistotilaisuuden sekä hautakiven ja kaiverrukset. Kukkakaupan puolella Sanna Hiltunen loihtii kukista tarinoita vainajan elämästä.

– Ainoastaan seurakunnan kanssa pitää sopia erikseen esimerkiksi hautapaikasta, papista, kanttorista, hautajaispäivästä sekä muistotilaisuudesta, jos se järjestetään seurakunnan tiloissa, kuvailee Arni Hiltunen.

Mikäli hautaussuunnitelmaa tai tiedossa olevia toiveita järjestelyistä ei ole, valinnat tehdään vainajan muistoa kunnioittaen. Nimet ja materiaalit luovat omaisille mielleyhtymiä, joiden avulla valinnat tuntuvat loogisilta. 

– Pellavaverhoiltu arkku kunnioittaa käsityöihmistä, Runo-niminen arkku puolestaan tekstien kirjoittajaa. Miehille valitaan usein tumma, puinen arkku. Arkkujen nimet luovat mielleyhtymiä, joiden perusteella arkku valitaan, kertovat Hiltuset. Lain mukaan kaikkien arkkujen tulee sopia niin tuhkaukseen kuin arkkuhautaukseenkin ja niiden pitää maatua. Ekologisuus on siis huomioitu arkuissa jo pian 30 vuotta.

Arkuksi ja uurnaksi voi valita myös esimerkiksi kuopiolaisen taiteilija Ritva-Liisa Pohjalaisen Kallan. Tuoteperheeseen kuuluvat arkku, uurna ja hautakivi sekä omaisille muistoksi jäävä pienoisveistos ja kaulakoru. Tilaisuuden voi viimeistellä Kalla-kukilla.

– Vähänkin voi olla kaunista. Yhdessä omaisten kanssa saamme toteutettua kauniin tilaisuuden, Hiltuset tiivistävät.

Kukka- ja hautauspalvelu Rosanna
Vuorikatu 25, Kuopio
Puh. 044 094 5919
www.rosanna.fi

VINKKI! Lue myös artikkeli: Hyvät muistot lohduttavat

Kukka- ja hautauspalvelu Rosanna
hautajaiset
kukkakauppa
sanna hiltunen
arni hiltunen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva