Kauniina
ympäristöä 
kunnioittaen

Teksti Digimag/Emma Heinonen Kuvat Digimag/Mirka Happonen, Pixabay
Tietoiset kuluttajat ovat löytäneet luonnonkosmetiikan vaihtoehdoksi tai perinteisen kosmetiikan rinnalle.

Luonnonkosmetiikassa huomioidaan koko tuotteen elinkaaren vaikutus ihmiseen ja luontoon. Tuotteissa suositaan luomulaatuisia raaka-aineita ja vältetään eläimillä testaamista. Luonnonkosmetiikalle on muutamia erilaisia sertifikaatteja, joiden perusteella kuluttaja voi luottaa hankkivansa luonnonkosmetiikkaa. Yhteistä erilaisille kriteereille on kuitenkin muun muassa se, että raaka-aineiden tulee olla mahdollisimman vähän prosessoituja ja tuotteiden tulee aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa ympäristölle tuotannon jokaisessa vaiheessa. 

Pro Luonnonkosmetiikka ry:n tekemän jäsenkyselyn mukaan luonnonkosmetiikkasarjojen liikevaihto kasvoi 13,4 prosenttia vuodesta 2016. Kyselyyn vastasi 24 yritystä, joilla tulee liikevaihtoa luonnonkosmetiikasta. Ihmiset ovat yhä tietoisempia kosmetiikan vaikutuksista kehoon sekä ympäristöön ja monet valitsevatkin luonnollisemman tavan ehostukselleen.

KUOPIOSSA LUONNOLLISESTA kauneudenhoidosta pääsee nauttimaan esimerkiksi ekokosmetologi Marleena Väistölän tai Hiushuone Vihreän Tähden koulutettujen ekokampaajien Katri Kotitien ja Laura Miettisen käsissä. Molemmissa yrityksissä tarjotaan kauneuden palveluita luontoa ja ihmistä kunnioittaen.

– Tuotteiden vaikuttavat aineet ovat esimerkiksi kasviuutteita tai -öljyjä. Luonnonkosmetiikka on aitoa, laadukasta ja puhdasta, joten se on turvallista sekä ihmiselle että ympäristölle. Tämä nykyajan luksus on tietoisen kuluttajan valinta, ja se sisältää pääosin luonnollisia ainesosia. Luonnonkosmetiikka on myös tehokasta, ja sen hoitotulokset näkyvät ja tuntuvat iholla toivotusti, Väistölä avaa.

Ekokampaaja Miettisen mukaan nyt keskustellaan paljon siitä, mitä ihmiset haluavat ihoonsa ja hiuksiinsa laittaa. Sen lisäksi pitäisi ajatella myös sitä, mitä huuhtoo viemäristä alas. Asian voi ottaa huomioon kauneudenhoidossakin.

Hiushuoneen toiminnassa ekologisuuteen panostetaan kauneudenhoidon jokaisessa vaiheessa. Kampaamon palveluihin kuuluvat luonnonmukaiset hoidot, puhdistukset ja ehostukset, päähieronnat sekä parranmuotoilut. Hiukset voidaan värjätä kasviväreillä ja leikkaukset toteutetaan hiuksen oman kasvusuunnan mukaisesti. 

– Esimerkiksi hiuksissa oleva pyörre voidaan ottaa huomioon hiustenleikkuussa. Voimme suositella valitsemaan sellaisen mallin, johon pyörre sopii, Kotitie selventää.

Myös Väistölä on sitoutunut ekoeettisyyteen, jolloin hoitolan kosmetiikka kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän. Hänen palveluihinsa kuuluvat muun muassa erilaiset kasvohoidot sekä rentouttavat aromaattiset vartalohieronnat.

Molemmissa liikkeissä halutaan pitää ympäristö rauhallisena ja seesteisenä hoitojen ajan.

– Palvelut pyritään yksilöimään asiakaskohtaisesti. Jos asiakas haluaa tilan rauhalliseksi, sitä voi pyytää varausta tehdessä. Tänne tullaan rauhoittumaan, Kotitie kertoo.

LUONNONKOSMETIIKAN MAAILMASSA suunnistaminen on helpointa aloittaa ammattilaisten opastuksella tai valitsemalla liikkeen, joka käyttää vain luonnonkosmetiikkaa. 

– Tarjoamme esimerkiksi maksuttomia shoppailuaikoja, jolloin on helppo tulla kysymään tuotteista tai ostamaan niitä mukaan. Lisäksi ”Hyppy luonnonkosmetiikan maailmaan” -hoito toimii mainiosti lahjana. Hemmotteluhoidon aikana pääsee nauttimaan luonnonkosmetiikan maailmasta ja samalla voimme asiakkaan niin halutessa kertoa käyttämistämme tuotteista, Väistölä kertoo.

Teknokemian yhdistys ry:n mukaan suuri osa niin sanotusta tavallisestakin kosmetiikasta sisältää luonnosta saatavia raaka-aineita. Suurin osa kosmetiikan tuotteista sisältää sekä synteettisiä että luonnosta peräisin olevia ainesosia. Synteettisillä aineilla tarkoitetaan esimerkiksi vaniljan tuoksun luomista laboratorio-oloissa. Kosmetiikan ainesosat ovat kuitenkin aina kemiallisia, oli kyse sitten luonnon raaka-aineesta tai synteettisestä aineesta. Luonnonkosmetiikkatuotteen valmistuksessa merkitsee myös pakkauksen kuormittavuus ympäristölle. 

Luonnonkosmetiikan hyllystä löytyvät vastaavat tuotteet suurimmalle osalle tavallisesta kosmetiikasta. Tuote saattaa toimia hieman eri tavalla, mutta pääperiaate on usein sama. Esimerkiksi hiuslakka on luonnonkosmetiikassa usein suihkepullossa oleva märkälakka painepullon sijaan. Deodoranttina puolestaan toimii antiperspirantin sijaan esimerkiksi sooda- ja öljypohjainen tuote.

Kotitien vinkki luonnonkosmetiikan käytön aloittamiseen on vaihtaa ensimmäiseksi shampoo luonnollisemmaksi. Hänen mukaansa siitä on hyvä aloittaa, mitä eniten käyttää. 

Ekokosmetologi Marlena
Kauppakatu 48, Kuopio
p. 044 333 8917
www.marlena.fi   
FB/EkokosmetologiMarlena

Hiushuone Vihreä Tähti
Niiralankatu 19, Kuopio
p. 050 511 4100 
www.vihreatahti.fi     
FB/ekokampaamovihreatahti

 

ekokosmetologi marlena
ekokampaamo vihreä tähti
luonnonkosmetiikka

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva