Kalleus uhkaa lasten ja nuorten liikunta-

harrastuksia

Teksti ja kuvat: Ilpo Lommi
Tuoreessa nuorisoliikunnan valtakunnallisessa foorumissa päädyttiin johtopäätökseen, että lasten ja nuorten urheiluharrastusten raju kustannusnousu on jo yhteiskunnallinen ongelma.

Harrastusten kallistuminen jopa yli kymmenkertaisiksi tällä vuosituhannella on lisännyt epätasa-arvoa liikuntamahdollisuuksien lisäksi lapsiperheiden arjessa kuten terveydessä ja sosiaalisissa suhteissa. Foorumissa ilmeni, että yli puolelle 11-15-vuotiaista nuorista on urheiluharrastuksen kalleus paljon tai osin syynä sen lopettamiseen. Yli joka viidennelle se on harrastamisen esteenä. Ongelma pahenee etenkin monilapsisissa ja vähävaraisissa kodeissa taloustilanteen heikentyessä.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun yliopettaja Kari Puronahon viime vuonna valmistunut laaja tutkimus vahvistaa monien urheilulajien kustannusten kasvaneen viime ja tällä vuosikymmenellä hyvin voimakkaasti useista syistä.

PURONAHON TUTKIMUS käsitteli golfia, hiihtoa, jalkapalloa, jääkiekkoa, koripalloa, pesäpalloa, ratsastusta, salibandyä, taitoluistelua, tanssia, uintia, voimistelua ja yleisurheilua, jotka muodostavat yli 80 prosenttia suomalaislasten ja -nuorten liikuntaharrastuksista urheiluseuroissa. Lajien sisällä harrastuskustannukset vaihtelevat iästä, paikkakunnasta, urheiluseurasta ja tasosta riippuen.

Kilpatasolla kalleimmiksi osoittautuivat keskimäärin ratsastus, taitoluistelu ja tanssi. Edullisimpia olivat pesäpallo, salibandy ja koripallo. Harrasteliikkujillekin kalleimpia ovat ratsastus, tanssi, taitoluistelu ja jääkiekko, mutta myös maastohiihto on noussut kärkipäähän välinekustannustensa vuoksi. Edullisimpia ovat uinti, pesäpallo, salibandy/sähly sekä hölkkä.

Valikoiman ulkopuolelle jää etenkin varusteiltaan ja osin harrastamiseltaankin kalliita lajeja kuten alppihiihto, karting-mikroautoilu, motocross, ammunta, golf ja jotkut mailapallopelit. Edullisuudellaan kunnostautuu varsinkin poikien suosikkilaji frisbeegolf. Sen harrastaminen ei maksa juuri mitään ja hyvä varustesetti irtoaa satasella.

Helsingin Sanomien pääkaupunkiseudulla tekemän kartoituksen mukaan kalleimmat lajit ovat ratsastus ja jääkiekko, mutta suosittu salibandy on noussut lähelle kaupallisten pelikenttien kalliiden vuoromaksujen vuoksi. Edullisimmasta päästä on uinti. Urheilua muihin harrastuksiin verrattaessa ilmeni mm. musiikiharrastusten kalleus ja partiotoiminnan edullisuus.

Kolmen urheilijatytön perhe: Urheiluharrastukset ovat iso mutta hyvä rahareikä.

Siilinjärveläinen Kiisken perhe on vahvasti mukana kolmen tyttärensä urheiluharrastuksissa. Vanhin 13-vuotias Nette pelaa lentopalloa Puijo Wolleyn C-tytöissä. 11-vuotias Nonna siirtyi tänä syksynä taitoluistelusta Kuopion Reippaan Voimistelijoiden kilpa-aerobicin valmennusryhmään ja 8-vuotias Nelly lyö pesäpalloa Siilinjärven Pesiksen F-tytöissä. Tyttökolmikon urheiluharrastuksiin uppoaa vuositasolla tuhansia euroja, mutta isä Timo Kiiski ei sitä murehdi.

- Eurot sekä harrastuksiin menevät lukuisat matka- ja talkootunnit ovat mieluinen panostus tyttärien hyvinvointiin ja kehitykseen. Niistä nauttii koko perhe.

Kun Timo Kiiski siirtyi tänä syksynä palkkatyöstään päätoimiseksi opiskelijaksi, merkitsi se tulojen pudotessa muutosta Nonna-tyttären harrastukseen. Hyvistä kilpailumenestyksistään huolimatta hänen oli luovuttava vuodessa yhteensä lähes 6 000 euroa maksavasta taitoluisteluharrastuksestaan.

- Onneksi tilalle löytyi Nonnalle mieluinen kilpa-aerobic. Sen kustannukset jäävät tällä vuositasolla noin kuudesosaan taitoluistelusta eli noin tuhanteen euroon. Lajissa on paljon hyötyä taitoluistelutaustasta. Nonna ymmärsi hyvin arkielämän realiteetit ja sopeutui hienosti lajinvaihtoon, iloitsee Timo Kiiski.

Hänen mukaansa palloiluissa kustannukset ovat tällä hetkellä jotakuinkin samansuuruiset. -Nellyn pesäpallovarusteet maksavat uutena yhteensä noin 300 euroa. Onneksi niitä on hyvin saatavilla käytettyinä. Kausimaksu lisensseineen on 250 euroa. Netten lentopalloilu kustantaa suunnilleen saman verran. Varusteissa päästään alle 200 eurolla, seuran kausimaksu lisensseineen on noin 650 euroa. Kun summaa leirit ja pelimatkat mukaan, nousee vuosikustannus tuhanteen euroon molemmissa lajeissa, kertoo Timo Kiiski

Tavoitteellinen kilpaileminen tuo Timo Kiisken mukaan huomattavan menolisän verrattuna harrastamiseen ilman kilpailuja. Tyttöjen kasvaessa ja kilpatasojen noustessa kustannukset edelleen lisääntyvät. Takavuosina salibandyä SM-sarjatasolla pelannut isä ymmärtää kuitenkin, että kilpaileminen tuo harrastukseen elämyksiä, motivaatiota, jatkuvuutta ja tavoitteellisuutta. Niistä on hyötyä aikuisikään asti, vaikkei urheilusta ammattia tulisikaan.

MERKITTÄVÄÄ ON, että erityisesti kilpaurheilua harrastavien lasten ja nuorten kustannukset ovat nousseet huomattavan paljon johtuen mm. kilpailumatkoista, -asuista ja -varusteista, lisenssi-, vakuutus- ja valmennuskuluista sekä lisääntyneistä harjoitusmääristä. Harrastaminen on muuttunut monissa lajeissa lähes ympärivuotiseksi. Harrasteliikuntakin on kallistunut, mutta maltillisemmin.

Puronaho havaitsi harrastamisen kalleuden karkottavan 11-14-vuotiaita nuoria urheilusta. Toinen syy katoon on kilpaurheilun yhä kovemmat vaatimukset lisääntyvine harjoitusmäärineen sekä suorituspaineineen. Se estää myös usean lajin harrastamisen samanaikaisesti ja siten monipuolisen liikunnallisen kehityksen. Rahan lisäksi lasten ja nuorten vanhemmilta vaaditaan paljon vapaaehtoistyötä seuratoimintaan sekä aikaa ja kalustoa kuljetuksiin.

Useat kunnat ja kaupungit tulevat urheiluseurojen pyörittämää lasten ja nuorten liikuntaa vastaan tarjoamalla edullisesti tai jopa maksutta liikuntatiloja ja -paikkoja. Myönteinen kehitys vauhdittui 1990-luvulla, mutta viime vuosina ovat talouspaineet maksujen nostoon ja käyttöön ottoon nuorillekin lisääntyneet.

Vapaa-ajantoimenjohtaja Janne Hentusen mukaan Kuopiossa ovat hallien liikuntapaikkamaksut noin kaksi kolmannesta aikuisten taksoista. Koulutiloissa huojennus on vielä pienempi. Jääurheiluseuroille maksetaan erityistukea mm. Helsingin tapaan, koska niillä hallimaksut ovat muita suuremmat.

-Mitkään sali-, halli- ja kenttämaksut eivät kuitenkaan vastaa tilojen todellisia kustannuksia kaupungille. Hinnoissa on tuntuva tuki verovaroista.

Liikuntatoimenjohtaja Timo Hyötyläinen kertoo, että Siilinjärvellä ei ole nuorille kunnallisissa liikuntapaikoissa maksuja edes kilpailuissa. Se kompensoi maltillisia seura-avustuksia. Lisäksi seurat huolehtivat osin liikuntapaikkojen ylläpidosta ja rakentamisesta.

Myös Jyväskylässä ovat perusliikuntapaikat maksuttomia alle 18-vuotiaille urheiluseurojen jäsenille. Erikoisliikuntapaikoissakin kuten sisähalleissa lasten ja nuorten maksut ovat selvästi aikuisia huokeammat. Niin ikään Oulussa alle 18-vuotiaiden harjoitus- ja kilpailuvuorot ovat olleet tähän asti maksuttomia kaikissa liikuntapaikoissa, mutta ensi vuonna niitä uhkaa maksullisuus neljänneksellä aikuisten hinnoista. Tampereella urheiluseurat saavat alle 18-vuotiaiden liikuntapaikkavuorot puoleen hintaan. Muutoinkin hallimaksut ovat siellä keskivertoa huokeammat. 

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva