Kalastus-

nautintoja

Teksti: Timo kettunen kuvat: Lohimaa
Pilkki, perho vai viehe? Jokainen meistä on kalastanut ainakin kerran elämässään vähintään mato-ongella. Kalaa pyydetään kyllä vielä ravinnoksikin, mutta kalastus on nykyään paljon muutakin.

Ennen muinoin, kun kaikkea ei saanut kaupasta, kalaa pyydettiin sen ravintoarvon takia. Nyt kalaa pyydetään siksi, että saadaan toiminnasta nautintoa. Urheilukalastuksessa on kyse juuri tästä. Se on jatkuvaa taitojen kehittämistä, ja vaikka moni suomalainen kalastaja kantaakin saaliinsa kalakukon tai lohifileen tarpeiksi, on niin sanottu catch and release –kalastusmuoto yleistymässä. Tässä versiossa kala päästetään takaisin vesistöihin nauttimaan kalana olemisesta. 

Urheilukalastuksesta osaa kertoa parhaiten lajin parissa viihtyvä. Vapaa-ajan kalastaja Markus Väisänen, mitä on urheilukalastus?

- URHEILUKALASTUS VOI olla harrastus, satunnaista puuhastelua, ammatti tai mitä vain siitä välistä. Itselleni se on ehkä lähempänä elämäntapaa ja kalastus rytmittää vuottani. Kun jäät lähtevät ja sumukorennot alkavat kuoriutua, ovat kevään ensimmäiset puuhat taimenten pyyntiä pintaperhoilla koskilla, hankien keskellä. Jäiden lähtiessä alkaa myös keväthauen pyynti merellä. Tämä jatkuu alkukesään saakka kunnes vedet lämpiävät ja hauet kaikkoavat syvemmille vesille. Alkukesästä pyydetään taimenta koskista salakkajäljitelmillä. Heinäkuussa käydään Lapissa ja syyskuussa alkaa hauen meripyynti jatkuen jäiden tuloon. Talvikuukaudet menevät uutta intoa hakiessa ja jos onni on myöten, niin reissu lämpimille vesille eteläiselle pallonpuoliskolle voi tulla piristämään talven synkkyyttä. 

Urheilukalastuksen välineet vaihtelevat, mutta yleensä puhutaan jonkinlaisesta vapakalastuksesta, joista yleisimpiä ovat perho- ja heittokalastus. Perhon sidonta tai uistimen valinta on oma taitolajinsa ja oikeiden välineiden valitseminen ei aina ole niin helppoa - eikä kaikkien kärsivällisyys edes kestä sitä. Voiko sinne järvelle lähteä kuka vain ja ihan tyhjästä? 

− Kalastuksesta mitään tietämättömän ei ehkä kannata ihan itsekseen lähteä tuuskaamaan, vaan hommat kannattaa aloittaa jonkun asiaan perehtyneen kanssa. Tällä tavalla saa monta sudenkuoppaa vältettyä. Seuroihin voi olla yhteydessä tai kysellä esimerkiksi kalastuskaupoista opaspalvelua. Urheilukalastusta voi harrastaa niin monin eri tavoin, että kaikenlaisella asenteella varustetuille löytyy aina jotain mahdollisuuksia. Jos on sellainen kaupunki-ihminen, ettei luonnon rauhaa kestä, niin esimerkiksi Iso-Valkeisella saa näppärästi ongittua liikenteen melua kuunnellen. Toinen ääripää on sitten lähteä Siperiaan, Grönlantiin tai Alaskaan tiettömille erämaille.

Alaskaan asti ei tarvitse lähteä, sillä Kuopiosta löytyy paljon kalastusmahdollisuuksia. Kaupungin omistuksessa on paljon vapaakalastusalueita. Pieniä lampia löytyy useasta kaupunginosasta, ja kaupungin lähistöllä on paljon myös yksityisten ylläpitämiä kalastusalueita ja –paikkoja, kuten Kivilammen kalastusalue Rauhalahdessa ja koski- sekä perhokalastukseen sopiva Lohimaa Tervossa.   

− URHEILUKALASTUSTA VOI harrastaa missä vain, mistä kalaa löytyy. Ei sen tarvitse todellakaan olla jalokalaa mitä pyydetään. Istutuslammilla harrastus on helppo aloittaa, mutta haasteita kaipaava hylkää tällaiset kohteet aika nopeasti. 

Kalastuksesta puhuttaessa ei sovi unohtaa pilkkimistä. Tähän kalastusmuotoon suomalaisten intohimo on niin suurta, että kevätjäille mennään vaikka oman hengen uhalla. Vaikka Suomessa järjestetään kenties satoja pilkkikisoja vuosittain, ei vapaa-ajan pilkinnässä tärkeintä ole saalis. Toukkien, haalarien ja tuntien jäällä istumisen keskiöön on rakennettu omanlainen instituutio, eikä sitä ulkopuolinen voi ymmärtää. Ja sitä kalaa kyllä tulee, kun tarpeeksi kauan jaksaa odottaa. Mutta joskus sitä joutuu odottamaan tuskastuttavan kauan. Markus Väisänen, mikä saa kalastajan kalaan?

− Eiköhän se ole se kiinnostus kalastukseen ja luonnossa puuhasteluun. Lisäksi vesillä saa olla yleensä omassa rauhassaan ja kalaa löytyy suhteellisen helposti. Tietenkään itseäni ei haittaisi jos takapihalla virtaisi joku maailmanluokan lohijoki, mutta kun Suomessa vesistöt on hyvin pitkälle pilattu metsä- ja kaivosteollisuuden, maatalouden, vesivoimatarpeiden jne. ansiosta, niin pakko sopeutua tilanteeseen ja otettava ilo irti siitä, mitä vielä on tarjolla. 
Huonosta tulevaisuudenkuvasta huolimatta Markus tiivistää kuitenkin urheilukalastuksen ytimen. 

− Niin, ja tärkeintähän tässä hommassa on tietty, että saa ihan törkeästi ja isoja kaloja! 

 

kalastus
pilkkiminen
perhoskalastus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva