Kaikki voittaa-konseptilla

kuntoon

Teksti: Ilpo Lommi Kuva: Kunnonpaikka
Moni tietää, että liikunta, terveellinen syöminen ja kohtuulliset elämäntavat edistävät hyvinvointia. Tiedon muuttuminen toiminnaksi ei ole kuitenkaan itsestään selvää eikä yksinkertaista.

Hyvinvoinnin kestävä koheneminen vaatii pitkäjänteisyyttä sekä kaikkien osatekijöiden kuntoon saamista. Työhyvinvoinnin haasteena on lisäksi, miten sitä parantavat toimenpiteet juurtuvat vapaa-ajallekin.

Näihin haasteisiin vastaamiseksi Siilinjärven Kunnonpaikka ja Rakennusteollisuus ry:n Itä-Suomen piiri ottivat upouuden kokonaisvaltaisen näkökulman hyvinvoinnin edistämiseen. Ne kehittivät joukkuepelin ideaan perustuvan Kaikki Voittaa - Työhyvinvoinnista tuottavuutta -konseptin.

Kunnonpaikan palvelujohtaja Heli Vehkala uskoo, että kymmenen kuukauden ”pelikauden” aikana löytyvät ”pelaajille” keinot itsestä ja toisista huolehtimiseen, terveellisempiin elämäntapoihin ja työniloon.

- Kaikki Voittaa -konsepti perustuu yhdessä tekemiseen ja yhteiseen vastuunkantoon osin leikkimielisessä, mutta todellista hyvinvointitekijää mittaavassa joukkuekilpailussa. Kun tärkeää asiaa edistetään tosikkomaisuuden sijaan yhteishengellä ja hyvällä fiiliksellä, syntyy paremmin pysyviä tuloksia vahvemmalla motivaatiolla.

SYYSKUUSTA KÄYNNISTYNEESSÄ rakennusalan yritysjoukkueiden RT-liigassa on onnistumisen mittarina kehonkoostumusta monipuolisesti luotaava InBody-mittaus. Se ilmentää Vehkalan mukaan terveyteen olennaisesti vaikuttavia arvoja kuten kehon rasvaprosenttia ja fitness-indeksiä.

- Voiton vie joukkue, joka saa kymmenessä kuukaudessa suurimman suhteellisen parannuksen näihin arvoihin. Kilpailuaikana tehdään seurantamittauksia ja parannetaan monin tiedollisin ja taidollisin keinoin hyvinvointia joukkueiden valitsemilla vaihtoehdoilla. Mukana on myös yksi joukkue kuljetusalalta rakentajien verrokiksi.

Heli Vehkala korostaa, että varsinkin sisäelinten ympärille vatsaonteloon kertynyt viskeraalinen rasva on hyvin haitallista ja mm. monen sydän- ja verenkiertosairauksien sekä aikuisiän diabeteksen syy.

- Sitä voidaan alentaa riittävällä kestävyysliikunnalla ja unella sekä terveellisellä ravinnolla ja oikeilla ruokailutottumuksilla. Kokonaisvaltainen hyvä olo vaatii myös henkistä ja sosiaalista hyvinvointia.

- Näiden ydinasioiden lisäksi kerromme hyvistä työkäytännöistä ja -asennoista sekä tuki- ja liikuntaelimistön vahvistamisesta. Valmennamme työmaille vertais-
ohjaajia. Syvällisempää hyvinvointitietoa tarjoamme vielä yritysjohdolle samoin kuin metabolisesta oireyhtymästä sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksista jo kärsiville.

KUNNONPAIKKA MONISTAA Kaikki Voittaa -konseptia ja RT-liigan kokemuksia muidenkin toimialojen sekä yhteisöjen tarpeisiin. -Joissakin työtehtävissä ja toimialoilla on niille luonteenomaisia terveyden riskitekijöitä, mutta pääpiirteittäin hyvinvoinnin avaimet ovat kaikille samoja. Tässä asiassa niin työntekijät, esimiehet kuin yritysten ja yhteisöjen johtajatkin voittavat ja ovat samalla puolella. Tappiolle jäävät sairaudet ja paha olo, kunhan toimitaan oikein ja määrätietoisesti, korostaa Vehkala.

Ensimmäisen Kaikki Voittaa – RT-liigan kummeina ovat jääkiekon SM-liigan KalPa ja lentopalloliigan Leka Volley. Niiden pelaajat mittauttivat omat InBody-tulokset kannustaakseen joukkueita. RT-liigalaisten alkumittaukset kertovat, että rakennusalalla työskentelevillä lihaksisto on keskivertoa paremmassa kunnossa, mutta rasvakoostumuksessa on siitä huolimatta parantamisen varaa. Tulokset havahduttivat heti monet kysymään liikunta- ja ruokailuohjeita, kuten on tarkoituskin, kertovat mittauksia tehneet Kunnonpaikan Antti Siponen ja Tanja Tilles-Tirkkonen.

Hyvinvoinnin kehityksen seurantaa, liikunnan aktivointia sekä rasituksen ja levon oikean suhteen seurantaa varten Lähitapiola lahjoitti joukkueille aktiivisuusrannekkeet. ActivityCore antoi yrityksiin kiertoon pelituolin, joka aktivoi tärkeitä keskivartalon ja tukirangan lihaksia pelisovelluksilla. Mastermark ja Kunnonpaikka palkitsevat parhaat joukkueet ensi kevätkesän suuren Grande Finalen yhteydessä.

terveys
hyvinvointi
elämäntapamuutos
mittaus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva