Kaatumatta

paras

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Raija Törrönen
Kuopiossa aloitetiin vuoden 2016 huhtikuussa ainutlaatuinen kaatumisten ehkäisytutkimus.

Suomessa yleisin tapaturmaisen kuoleman syy on kaatuminen tai putoaminen. Kaatumiset koskettavat varsinkin ikääntyneitä, sillä yli 65-vuotiaista kolmasosa ja yli 80-vuotiaista puolet kaatuu vuosittain pahasti. Lonkamurtumista yli 90 prosenttia ja aivovammoista 65 prosenttia tapahtuu kaatumisten seurauksena.

Laajassa osteoporoositutkimuksessa on seurattu vuodesta 1989 lähtien yli 14 000 entisen Kuopion läänin alueen naista, jotka ovat syntyneet vuosien 1932-41 aikana. Heitä seurataan viiden vuoden välein postikyselyin ja osalle tehdään myös luuntiheys- ja lihasvoimamittauksia. Tutkimus on osa Kuopion yliopistollisen sairaalan ja Itä-Suomen yliopiston laajaa OSTPRE-hanketta.

‒ Jo nyt on näyttöä siitä, että lihasvoimaa ja tasapainoa kehittämällä voidaan vähentää kaatumisia. Kaatumisen pelko voi jopa rajoittaa elämää, taustoittaa professori Heikki Kröger kaatumisen ehkäisytutkimuksen syitä.

Osteoporoositutkimuksen naisista on jo valmiiksi paljon tietoa. Muun muassa tästä joukosta valittiin 914 kuopiolaista naista kaksivuotiseen kaatumisten ehkäisytutkimukseen, joka alkoi vuoden 2016 huhtikuussa. Nyt tutkimus on noin puolessa välissä. 

‒ Kahden viikon välein laitamme osallistujille tekstiviestin, jossa kysytään, onko kaatumisia tullut sinä aikana. Vastauksia tulee noin 90 prosentilta osallistujista. Nyt reilun vuoden aikana kaatumisia on ilmoitettu tuhatkunta, kertoo Kröger. 

OSALLISTUJAT JAETTIIN sattumanvaraisesti kahteen ryhmään. Molemmille ryhmille annettiin informaatiota kaatumisten ehkäisemisestä, jonka jälkeen toista ryhmää pyydettiin jatkamaan elämää ennallaan. Toinen ryhmä puolestaan osallistuu puolen vuoden ajan kahdesti viikossa ohjattuun liikuntaan (kuntosali ja Taiji) sekä saa käyttöönsä vuodeksi maksutta Terve-Kuopio-kortin.

‒ Käytämme kunnallisia palveluita, jotta tulokset ovat mahdollisimman hyvin monistettavissa myös muihin kaupunkeihin. Samalla lasketaan euroissa olisiko kunnan kannattavaa tarjota maksuttomia liikuntapalveluita ikäihmisille, valottaa Kröger.

Tutkimukseen sisältyy kolme käyntiä, joilla tehdään kehonkoostumis- ja luuntiheysmittauksia sekä arvioidaan mielialaa. Kotiläksyinä pidetään kirjaa kaatumisista. Seurannan aikana tietoa kerätään kaatumisten lisäksi sairaala- ja terveyskeskuskäynneistä ja lääkeostoista.

Viimeisten tutkittavien seuranta loppuu vuoden 2019 keväällä, jonka jälkeen tietoa analysoidaan. Loppuvuodesta on odotettavissa ensimmäisiä tuloksia. Toinen tärkeä tutkimusasia on, että voidaanko liikuntaryhmätoiminnalla vähentää yksinäisyyttä ja lisätä tyytyväisyyttä elämään.

‒ Olen positiivisesti yllättynyt miten hienosti tähän haluttiin mukaan, suomalaiset ovat hyvin tutkimusmyönteistä kansaa, iloitsee Kröger.

 

POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI
Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS)
Puijonlaaksontie 2, 70210
Kuopio, p. 017 173 311
www.psshp.fi

 

terveys
hyvinvointi
kuopio
kaatuminen
kaatumisenehkäisy
tutkimus
osteoporoosi

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva