Juosten 

kohti kesää

Teksti ja kuvat: Tarja Anunti
Lenkkipolut heräävät uuteen suveen. On aika viritellä juoksutossut jalkaan ja suunnata reippaalle lenkille.

Kevätaurinko kannustaa ulos liikkumaan. Jotta harvemminkin juoksevan menointo kestäisi pitkälle kesään ja syksyyn saakka, on hyvä kiinnittää huomiota lähtöasetelmiin. 

- On tärkeää, että juoksukenkä on omalle jalalle ja juoksutavalle sopiva. Silloin liikkumisesta pystyy todella nauttimaan eikä liike vahingoita jalkaa, korostaa Intersportin Heidi Kuonanoja

Kuonanoja neuvoo käyttämään juoksukengän hankintaan riittävästi aikaa ja pyytämään apua ammattilaiselta. Valintaan vaikuttaa se, miten usein ja millaisella alustalla juoksee. Monet lenkkeilijät yhdistävät juoksua, hölkkää ja kävelyä erilaisissa maastoissa. 

- On hyvä valita lenkille juoksukenkä, vaikka juoksisi vain pätkissä. Nykyisin kaikki juoksukengät ovat materiaaleiltaan hyvin keveitä ja miellyttäviä jalassa. 

Aktiivijuoksijalla voi olla useammatkin kengät: yhdet kovemmalle alustalle, yhdet pururadalle ja ehkä vielä erilliset maastojuoksuun tai suunnistukseen. Myös juoksumatolla toimii parhaiten salikengän sijasta kunnollinen juoksukenkä.

 - Aloitteleva juoksija kuitenkin pärjää aivan hyvin yhdellä kenkäparilla. Normilenkkareilla juoksee noin tuhat kilometriä.

Asiantuntevan myyjän avulla liikkeessä tehtävä jalka-analyysi ohjaa oikean kengän valintaan. 

 - Meillä on käytössä Foot Balance-laite, jonka avulla nähdään asiakkaan jalkatyyppi ja jalan kaaren muoto sekä mahdollinen ylipronaatiotaipumus. Jatkossa myös juoksumattotestillä voidaan tunnistaa asiakkaan juoksutyyliä. 

Nappaa kiinni juoksemisen ilo
  1. Lähde tauon jälkeen liikkeelle kevein mielin ja pienin tavoittein. Tärkeintä on liikunnan ilo.
  2. Hanki omalle jalalle ja askeleelle sopiva kenkä. Kun askel kulkee lenkillä, voit keskittyä hyvään oloon. 
  3. Panosta hengittäviin juoksuasuihin. Oikeanlaiset varusteet auttavat sinua jaksamaan paremmin. Asut ovat konepestäviä ja nopeasti kuivuvia, joten niitä ei tarvitse olla montaa erilaista.
  4. Juokse itseäsi varten. Muut menevät omia polkujansa. 

SOPIVAN JALKINEEN valintaan vaikuttaa toki myös se, mitä merkkiä on mahdollisesti aiemmin käyttänyt. Jos jokin merkki on hyväksi havaittu, ei sitä välttämättä kannata vaihtaa. Juoksukengät kestävät pidempään ja säilyvät miellyttävän tuntuisina, kun niitä kohtelee hyvin. 

 - Lenkin jälkeen poista pohjalliset ja anna kengän hengittää. Älä pese kenkiäsi koneessa.

Kenkien lisäksi sukat ja pohjalliset ovat tärkeässä roolissa juoksevan jalan hyvinvoinnissa. 
 

- Juostessa kannattaa käyttää teknisiä sukkia, jotka ovat saumattomia ja pehmustettuja. Jalka-analyysin yhteydessä muodostuvan tiedon pohjalta voidaan myös valmistaa juuri omalle jalalle sopiva pohjallinen käytettäväksi kaikkiin jalkineisiin. 

Kun jalkineen fyysiset ominaisuudet on huomioitu, on aika kiinnittää katse ulkoisiin seikkoihin. Tänä keväänä juoksukengissä näkyy mustan ja valkoisen seassa väripilkkuina erityisesti persikkaa ja violettia.

 - Jalkineiden ja asujen, kuten juoksutakkien, -toppien ja -shortsien, värikavalkaadit kulkevat samoilla poluilla. Niistä on helppo yhdistellä omannäköinen raikas kokonaisuus. 

juoksu
Lenkkarit
Lenkkeily
Jalkineet
Pohjalliset
Intersport
Heli Kuonanoja
Kuopion keskiössä torin laidalla palvelevan Intersportin monipuolinen valikoima rakentuu tunnetuista laatumerkeistä sekä ketjun omista merkkituotteista. Yli kahdentuhannen neliön myymälässä on laaja valikoima ja vahva asiantuntemus urheilun eri tuoteryhmissä. Intersport on urheilukauppa, joka tarjoaa asiakkaalle alan parhaan palvelun....
Yhteystiedot: Haapaniemenkatu 32
Kuopio
70110
172896100
Aukioloajat:
Liike on suljettu
Ma - Pe: 10:00-19:00
La: 10:00-16:00
Su: Suljettu

Tutustu myös näihin yrityksiin

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva