Juhlatunnelmaa 

oikealla asulla

Teksti: Rieti Jauhiainen Kuvat: Studio Liisa / Eveliina Immonen
Juhlamuoti on moni-ilmeistä. Kutsujen teema on tärkein asuvalintaan vaikuttava tekijä. Kun juhlan järjestäjä ja vieraat ovat samalla aaltopituudella, on helppo heittäytyä tunnelmaan ja unohtaa arkiset murheet.

Suomalaisilla on tapana pukeutua juhlatilaisuuksiin joskus liian mukavuudenhaluisesti. Tyylikästä ja asianmukaista asukokonaisuutta aristellaan kuitenkin turhaan.

 - Pukeutumisella kunnioitetaan juhlien järjestäjää, toteaa Mannekiiniklubi Mandin Marja-Leena Martikainen.
 - Vaate viestii aina ihmisen arvostuksesta ulkopuolisia asioita kohtaan. Meillekin on tullut rento ja vapaa smart casual -pukeutuminen, mutta muodolliseen tilaisuuteen se ei sovi. Yleensä juhlakutsussa on toive, jota pukeutumiskoodin suhteen on syytä noudattaa. 
 - Järjestäjälle tietty pukukoodi voi olla hyvinkin tärkeä. Jos sen jättää noudattamatta, niin viestittää tylysti, että eipä kiinnostanut, Martikainen huomauttaa.

Pukukoodeja on olemassa muitakin kuin klassiset tumma puku ja cocktail. Tunnelmaa on helppo luoda pukeutumalla saman teeman mukaisesti. Naamiaisiinkin Martikaisen mukaan yleensä riittää, että yllä on jotakin tilanteeseen sopivaa, eikä kokonaista valepukua.  

 - Esimerkiksi voi järjestää puutarhajuhlat, jossa kaikilla on hattu. Siitä syntyy sitten jutun juurta ja keskustelua tuntemattomienkin välillä, kun voi ihastella päähine- tai pukuvalintaa.
 - Pukukoodin voi laittaa kutsuun rohkeasti, sillä se on luotu helpottamaan kaikkien elämää ja asuvalintoja, Martikainen korostaa.

 

 

LASTEN JUHLAMUOTI koostuu usein hivenen rennommasta ja käytännönläheisemmästä pukeutumisesta aikuisten asuihin verrattuna. Juhla on kuitenkin aina juhla ja pienempikin vaate viestii tilaisuuden luonteesta.

Tyttölasten juhlamekot voivat koreilla prinsessamaisilla röyhelöillä ja yksityiskohdilla tai edustaa minimalistisempaa klassisista linjakkuutta. Värimaailmaan sopivat sandaalit tai ballerinat nilkkaremmillä kertovat käyttäjänsä tyylitajusta ja tuntuvat mukavalta jalassa.

Nuoremmankin polven herrasmies saapuu juhliin tyylikkäissä nahkaisissa kävelykengissä ja huolitellun juhlavassa pikkutakissa. Kauluspaita ja siistit housut henkivät ajatonta eleganssia.

Valokuvia hyvällä fiiliksellä

Juhlakuvaan ja -kuvaajaan panostetaan edelleen, vaikka arkisempia otoksia voidaan räpsiä nykytekniikalla kenen tahansa toimesta. Ammattilainen ottaa mielellään vastaan myös kuvattavien omia ideoita työnsä pohjaksi.

 - Kyllä edelleen juhlavalokuvat otetaan pääosin studiolla, kertoo Studio Liisan yrittäjä Eveliina Immonen.
 - Miljöökuvaus on kuitenkin lisääntymään päin ja se tarjoaa paljon mahdollisuuksia kuvaajallekin. Juhlan kohteelle mieluisat ja tärkeät paikat tuovat kuvaan oman fiiliksensä.
 - Usein miljöökuvia otetaan juhlapaikalla tai tutussa pihaympäristössä. Kuopion keskustan liepeiltä löytyy puistoja ja rantoja ja jos haluaa vähän rouheampaa ympäristöä, niin silloin voidaan hyödyntää vaikkapa vanhoja tehdasalueita ja -rakennuksia, Immonen luettelee.

Juhlakuvassa ei välttämättä esiinnytä enää itsekseen. Eikä siinä virallisemmassakaan muotokuvassa tarvitse niin tosikkona pönöttää.

 - Etenkin ylioppilas- tai rippikuvaan saatetaan ikuistaa koko perhe, Immonen kertoo
 - Valokuvattavaksi kannattaa tulla rennolla fiiliksellä, ei se ole aina niin vakavaa.

 

Juhlakuvauksissa mukana

KUVAT JA KUVAUSPAIKKA: STUDIO LIISA / EVELIINA IMMONEN | HIUKSET JA MEIKKI: STUDIO ALEX T. / SARI PARTANEN, EETU LAITINEN, ALEX TUOMINEN  | RIPSET JA KYNNET: STUDIOALEX T. / CARIN SALO | LASTEN LELUT: TIVOLI | KORUT: TIMANTTISET | REKVISIITTA: LIFESTYLE-PUTIIKKI SARA | ASUT JA KENGÄT: SERAFIIA, MUOTI PIIA, MUOTIKUU, CARLSON, LIFESTYLE-PUTIIKKI SARA, PATIINI

Mallit:

Viivi Kettunen on 19 -vuotias ja viettää välivuotta. Pianonsoittoa harrastava Viivi ei ole aiemmin ollut mallina.
- Oli tosi mukava, oikein Ilontäyteinen päivä. Ihmiset, keiden kanssa työskentelin, ovat olleet tosi kivoja.

Merlin Hallman on 24 -vuotias opiskelija ja oli ensimmäistä kertaa mallina. Hän harrastaa kuntosalia, salibandya ja purjehdusta.
- Mukava, vähän erilainen kokemus. Sain inspiraatiota seuraavaan kertaan vaatekauppaankin.

Oona Hankaniemi on 13 -vuotias voimistelusta pitävä seiskaluokkalainen. 
- En ole ennen ollut mallina. Kokemuksena tämä ei ollut niin jännittävä kuin luulin. Voisin olla ehkä toistekin.

Juniorimallimme:

Viisiisivuotiaan Aatoksen mielestä juhlavaatteisiin pukeutuminen oli kivaa ja onginta ihan parasta. Aatos harrastaa pyöräilyä ja rumpujen soittoa.

Myöskin viisivuotiaan Kertun mielestä oli hauskaa leikkiä kuvauksissa ja oli kiva, kun kuvaaja näytti kuvia kamerasta. Kerttu harrastaa piirtämistä ja leikkimistä.

muoti
juhlat

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva