Jalostettua
metsänkasvua

Teksti: Ulriikka Myöhänen Kuva: Vickie Mathews
Puuntaimien geeniperimällä on vaikutus metsän hyvinvointiin ja menestykseen. Jalostetuista siemenistä kasvatetulla metsällä voi saada jopa 22 prosentin kasvulisäyksen metsikkösiemenistä kasvatettuihin taimiin verrattuna.

Metsänomistajalle on tärkeää, että tilalla kasvavat puut voivat hyvin, ja että metsä on sijoitusmielessä tuottava. Jalostetuista siemenistä kasvatetut taimet ovat nykyisin monille suomalaisille metsänomistajille tuttuja. Idea on looginen: eläintenkin kasvattajat valitsevat suvunjatkajiksi vahvimmat yksilöt.

- Sama periaate toimii taimienkin suhteen eli geeniperimällä on merkitystä. Testausvaiheessa taimet viedään ääriolosuhteisiin esimerkiksi etelään, pohjoiseen tai korkealle. Testauksen avulla saadaan tarkastettua, mikä yksilöistä on geeniperimältään paras ja pärjää kaikissa olosuhteissa, metsätaimia tuottavan Svenska Skogsplantorin Suomen edustaja Johan Grönros kuvailee.

GENEETTISESTI LAADUKKAIDEN taimien tuottaminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja resursseja, sillä viljelmän perustaminen kestää vähintään 20 vuotta. Jalostetuista siemenistä kasvatetuille taimille muodostuu parempi vastustuskyky nuorta puuta uhkaavia sairauksia ja tuholaisia vastaan. Grönros kertoo, että jalostetuista siemenistä kasvatettu metsä on hakkuuvalmis kahdeksan vuotta aiemmin kuin metsikkötaimilla kasvatettu. Nopea kasvu ei heikennä puun laatua, sillä tärkeintä on istuttaa puu asianmukaiselle kasvualustalle.

- Jalostettujen puiden oksat ovat pieniä ja oksakulma optimi. Rungot ovat suoria ja puuaines hyvää. Lisäksi metsä tuottaa nopeammin, sillä käyttämällä jalostetuista siemenistä kasvatettuja taimia metsänomistaja voi saada jopa 22 prosentin kasvunlisäyksen verrattuna metsikkösiemenistä kasvatettuihin taimiin. Jalostetut taimet maksavat metsikkötaimiin verrattuna vain muutaman kympin enemmän istutettua hehtaaria kohti, Grönros toteaa.

Jalostetut taimet eivät kuitenkaan ole ainoa tapa edistää metsän hyvinvointia. Taimet tulisi toimittaa metsään lepotilassa, sillä auenneet silmut vaurioituvat helposti. Ne varastoidaan talveksi kylmä- ja pakkasvarastoihin, joiden lämpötila on -3 astetta. Pakkasvarastointi helpottaa taimen juurtumista ja käsittelyä. Oikea varastolämpötila suojelee taimen hienojuuria ja säilyttää sen talvilevossa.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva