Jalkavaivat
koskevat kaiken
ikäisiä kulkijoita

TEKSTI ja kuvat Digimag/tuomas ohtonen
Niveltulehdukset aiheuttavat merkittävän määrän työ- ja toimintakyvyttömyyttä Suomessa. Taudin aiheuttaja jää useasti selvittämättä. Mikäli sairaus pääsee etenemään pitkälle, voi kuntoutuminen olla pitkä ja kivulias tie.

Kuopiolaisen Mediteam Terveyskaupan erityisosaamista ovat jalkojen hyvinvointi ja lääkinnällisten hoito- ja tukisukkien asiantuntijapalvelu. 

‒ Sukkia käytetään laskimo- ja imusuonivajaatoiminnasta aiheutuvien vaivojen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Sukat antavat ulkoapäin puristuksen eli kompression, joka tukee verisuonia.

‒ Laskimovajaatoiminnassa taustalla on laskimoläppien heikentynyt toiminta. Vaivoina ovat väsyneet jopa kipeät ja turvonnet jalat. Seurauksena ovat suonikohjut, laskimotukokset, säärihaavat ja toistuvat ruusutulehdukset.

‒ Imusuonivajaatoiminta taas on yleistä muun muassa isojen leikkausten jälkeen. Esimerkiksi rintasyöpäoperaatiossa voidaan joutua poistamaan imusolmukkeita ja seurauksena on turvotusta yläraajassa. Sitä hoidetaan kompressiohihalla, kertoo myymälänhoitaja, fysioterapeutti Outi Honkalampi.

HOITOSUKKIEN JA hoitohihojen käytössä on porrastetun kompression johdosta asiantuntijuus tärkeää hyvän verenkierron turvaamiseksi. Sukkien puristusluokissa on vaihteluita ja eroja. Sairaus ja yksilölliset tarpeet huomioidaan tuotteita hankkiessa ja kaikille asiakkaille opastetaan oikea käyttö.   

‒ Turvotus vähenee tai jopa poistuu, kun käyttää sukkia tai hihoja. Jalat eivät ole niin kipeät ja väsyneet. Sukat helpottavat usein myös penikkatautia ja lihaskramppeja. Nämä vaivat ovat erittäin yleisiä, niitä on miehillä ja naisilla. Nuorillakin voi olla, koska perimällä on iso vaikutus. Raskausaikana ilmaantuvat usein ensimmäiset oireet, jatkaa Honkalampi.

LIIKUNNAN AIKANA on hyvä käyttää kompressiosukkia. Paremman verenkierron lisäksi sukat pitävät lihakset lämpiminä. Ne ennaltaehkäisevät vammojen syntymistä ja nopeuttavat palautumista. 

Urheileminen tai sairastaminen ei ole kuitenkaan edellytys sukkien käytölle, vaan sukat toimivat hyvin myös matkustaessa sekä töissä ennaltaehkäisevinä hoitajina.

 

Mediteam
Puijonkatu 28, Kuopio
p. 020 741 3456, kuopio@mediteam.fi
ma–pe 10–17
www.mediteam.fi

 

Hoitosukat
Mediteam
terveys
hyvinvointi
kuopio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva