Kuntolaakso –
Hyvinvointi-
palveluiden

keidas

Teksti Digimag/Ilpo Lommi Kuva Kuopion Kaupunki/Soile Nevalainen
Kuopion kaupungin Kuntolaakso-projektin rakentaminen Hatsalan kaupunginosassa etenee suunnitelmien mukaisesti. Tammikuun lopulla kaupunki osti valtion Senaatti-kiinteistöltä Niiralan jäähallin viereisen 6 200 neliön parkkipaikka-alueen muun muassa uuden uimahallin sijoituspaikaksi.

Kuntolaakso-projekti käsittää paljon muutakin kuin uuden kymmenrataisen ja 50-metrisen pääaltaan sekä viisi erikoisallasta sisältävän uimahallin rakentamisen vanhan tilalle. Siihen kuuluvat jäähallin remontti ja laajennus 5 300 katsojapaikkaan sekä pysäköintitalo alkuvaiheessa 360:lle, jatkossa mahdollisesti 500 autolle.

Näiden liikuntapaikkahankkeiden sekä Health City Finland Oy:n ja Savonia-ammattikorkeakoulun Opistotien kampusta koskevan asemakaavamuutoksen on määrä valmistua alkuvuodesta. Silloin muutos tulisi kaupunginvaltuuston päätettäväksi keväällä ja lainvoimaiseksi alkukesästä 2018, jollei valituksia tule. Mahdollista on kaupunkisuunnittelujohtaja Juha Romppasen mukaan, että kaavamuutos pilkottaisiin, jos joku osa siitä ei etenisi suunnitellusti. Näin Kuntolaakso-projekti ei ainakaan pääosiltaan viivästyisi.

Uuden uimahallin ja jäähallin sisältävä Kuntolaakso-hanke käynnistyy keväällä 2018. Hanke on kilpailutettu, ja se toteutetaan leasing-mallilla. Hankkeen rahoittaa SEB Leasing Oy ja toteuttaa YIT Rakennus Oy Caverion Suomi Oy:n kanssa. Kaupunki vuokraa rakennukset itselleen 20 vuoden leasing-sopimuksella. Vanha uimahalli on käytössä uuden uimahallin käyttöönottoon saakka.

Eniten Hatsalan alueen kaupunkikuvaan kuitenkin vaikuttaa sinne suunniteltu 600‒700 kerrostaloasunnon asuinalue. Korkein asuinkiinteistö saattaa olla jopa 16-kerroksinen tornitalo. Muut olisivat 4‒8-kerroksisia. Tästä uudentyyppisestä, asukkaiden hyvinvointia sekä yhteisöllisyyttä tukevasta asuin- ja palvelukorttelista kaupunki teki vajaa kaksi vuotta sitten yhteistoiminta- ja laatusopimuksen oululaisen rakennuttajan, Health City Finlandin kanssa.

Health City Finlandin toimitusjohtajan Jari-Pekka Kelhän mukaan yritys rakennuttaa parhaillaan Ouluun vastaavaa, Kotikatu365-asumis- ja palvelukonseptiinsa perustuvaa asuinaluetta. Yhtiö on myös voittanut suunnittelukilpailun Vantaalla ja neuvottelee vastaavanlaisten asuinalueiden rakentamisesta useissa muissa kaupungeissa.

– Health City Finland Oy aikoo rakennuttaa Kuntolaaksoon uima- ja jäähallin lähituntumaan asuintaloja, liiketiloja hyvinvointialan palveluyrityksille, liikuntapainotteisen päiväkodin, runsaasti yhteisiä harrastus-, kokous-, juhla-, virkistys- ja muita tiloja asukkaille sekä tehostetun palveluasumisen yksikön pääasiassa ikäihmisille. Ainakin puolenkymmentä vuotta kestävä ja itäsuomalaisittain uraauurtava rakennusprojekti on kokonaisarvoltaan reilusti yli 100 miljoonan euron investointi.

– Keskeisenä ideana on tarjota asumis- ja hyvinvointipalveluja erilaisissa elämäntilanteissa oleville ja eri-ikäisille ihmisille. Kotikatu365-palvelut ja lähiympäristössä olevat kaupungin omat hyvinvointi- ja virkistyspalvelut tukevat toisiaan. Ne muodostavat keskittymän, joka voi tarjota palveluja laajemminkin kuopiolaisille, selvittää Kelhä.

Health City Finland kuuluu kolme vuosikymmentä toimineeseen suomalaisomisteiseen COR Group -konserniin, joka keskittyy hyvinvointi- ja terveyspalvelujen innovatiiviseen kehittämiseen. Kotikatu365-konsepti yhdistää konsernin hyvinvointi- ja digitaalisuusosaamisen asumiseen, rakennuttamiseen ja palvelujen operointiin. Health City Finland toimii ensi vuosikymmenen alussa käynnistyvässä hankkeessa rakennuttajana ja sen jälkeen palveluoperaattorina kehittäen sekä johtaen palvelutarjoajien verkostoa ja yhteistiloja muun muassa digitaalista teknologiaa hyödyntäen. 

 

Kuntolaakso-Hatsala
kuopio
koti
hyvinvointi
investointi
hanke

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva