Hyvinvoinnin

KEHTO

Teksti: Tarja Anunti Kuvat: NMT Arkisto
Kuopioon on keskittynyt poikkeuksellisen laaja, kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä terveys- ja turvallisuusalan osaaminen. Hyvinvoinnin edelläkävijäkaupunki on ihmisen kokoinen paikka, jossa huomioidaan myös tavallinen arki ja sen onnellisuus.

Hyvinvointiin liittyvä keskustelu elää Kuopiossa monella tasolla. Yhtäältä puhutaan tekniikan ja tutkimuksen kansainvälisestä kärjestä, toisaalta terveen ja turvallisen arjen edellytyksistä. 

- Suomi on pieni maa, jossa kaupunkien erikoistuminen ja erikoisosaamisen kehittäminen on tärkeää, sanoo Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jorma Penttinen.

- Kuopion pitää ottaa ponnekkaasti paikkansa terveysalan kärjessä. Siihen on kaupungissa kaikki edellytykset. Maan suurimpana lääkärikouluttajana yliopisto houkuttelee osaltaan tänne osaamista, yrityksiä ja elinvoimaa. Maailman kauneimman kampuksen kaupungissa on ihmisen hyvä olla, hymyilee Itä-Suomen yliopiston neurologian professori Hilkka Soininen.

OSAAMISKESKITTYMÄN KASVULLE suuri merkitys on koulutuksen ja yritysten yhteistyöllä. Kuopion alueen kauppakamari ja Kuopion Yrittäjät ry julkistivatkin syyskuun alussa yhteisen tavoitteensa Kuopion kasvun kiihdyttämisestä siten, että kaupungissa olisi vuoteen 2040 mennessä 200 000 asukasta. Kasvun moottoriksi ehdotetaan panostamista terveysteknologiaan ja hyvinvointiin luomalla toimialalle maailman parhaat yrittämisen olosuhteet.

- Meillä Kuopiossa on yliopiston myötä loistavat mahdollisuudet käyttää kasvun kärkenä nimenomaan terveysteknologiaa ja hyvinvointia.  Meillä on valmiiksi lukuisia alan yrityksiä, joilla on kansainvälisen tason osaamista, Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Silja Huhtiniemi perustelee.  

– Kaksisataa uutta yritystä voisi tuoda Kuopioon 20 000 uutta työpaikkaa Health Tech - ja hyvinvointialoille, ja sitä kautta hyvinvointia koko maakunnalle, kun huomioidaan myös terveys- ja luontomatkailun vaikutukset, Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Jouni Ortju jatkaa. 

TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY:N mukaan terveysteknologia on toimiala, joka paitsi kehittää, myös valmistaa valtaosan tuotteistaan Suomessa. Terveysteknologia on vahvalla kasvu-uralla. Alan vienti kasvoi viime vuonna 6,6 prosenttia.

- Meillä on ollut Kuopiossa erinomaista työvoimaa saatavilla. Yliopistossa ja Savonialla koulutetaan paikallisia osaajia, sanoo kuopiolaisen, kansainvälisillä markkinoilla toimivan lääkekehitys- ja tutkimusyhtiö Medfiles Oy:n toimitusjohtaja Tuija Keinonen

Meillä Kuopiossa on yliopiston myötä loistavat mahdollisuudet käyttää kasvun kärkenä nimenomaan terveysteknologiaa ja hyvinvointia. 

-Silja Huhtiniemi, Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja

Laajaa hyvinvointiosaamista edustaa myös turvallisuuskoulutuksen keskittyminen Kuopioon. Kaupungissa toimii Suomen ainoa Pelastusopisto, joka kouluttaa turvallisuusosaajia koko maahan. 

- Osaavan työvoiman saatavuus näkyy tietenkin positiivisesti meidän toiminnassamme. Rekrytointi on helppoa ja osaamisen taso on korkea, sanoo pelastusjohtaja Jukka Koponen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta.

Syyskuun alussa julkaistussa FCG:n tutkimuksessa kuopiolaiset olivat kuntien välisessä vertailussa tyytyväisimpiä palo- ja pelastustoimeen. Samassa tutkimuksessa kaupungin ensihoitopalvelut arvioitiin toiselle sijalle. Tutkimuksessa oli mukana 27 kuntaa. 

ARJESSA TURVALLISUUS näkyy ja tuntuu myös kadulla. Vuoden 2015 katuturvallisuusindeksissä Kuopio sijoittui Suomen kolmanneksi turvallisimmaksi kaupungiksi. Kuopiossa asuinalueensa turvattomaksi kokee vain noin kaksi prosenttia asukkaista. 

Kuopion kaupungin näkökulmasta terveys- ja turvallisuusalojen osaaminen on merkittävä kokonaisuus ja erottumistekijä kaupunkien välisessä kilpailussa. Kaupunki haluaa kuitenkin omissa hyvinvointitoimissaan laskeutua kansainvälisten innovaatioiden huipulta myös paikalliselle ruohonjuuritasolle: kaupungissa elävän ja olevan yksilön arkeen. 

Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen muistuttaa tavallisen arkielämän hyvinvoinnin tärkeydestä. Kasvu on hyvä asia, kun se tapahtuu hallitusti ja ihmisen hyvinvointi ytimessään. Hyvä kasvu tuo myös työmahdollisuuksia, mikä on yksi keskeinen hyvinvoinnin lähde. Laajat tavoitteet ja suuri kuva eivät saa peittää alleen yksilön hyvää. 

- Kunnan tärkein tehtävä on kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen ja edellytysten luominen hyvälle elämälle. 

Soininen korostaa, että arjen hyvinvointi koostuu hyvinkin perusasioista. Monesti tavallinen on riittävän hyvää. Kaupunki voi tukea yksilön hyvinvointia tarjoamalla asukkailleen ideoita ja vaihtoehtoja omaan arjen aktiivisuuteen. 

- Kuopion tavoitteena on olla onnellisten ihmisten kaupunki, tiivistää Soininen. 

 

 

kuopio
hyvinvointi
Kuopio on Itä-Suomen matkailukaupunkien kiistaton ykkönen. Kuvankauniin Kallaveden rannalla sijaitseva Kuopio tarjoaa matkailuelämyksiä vuodenajasta riippumatta. Kesällä sisävesiristeilyt, melontaretket, vesijetti- ja mönkijäsafarit sekä muut vauhdikkaat aktiviteetit takaavat tapahtuman täyteisen lomapäivän. Talvella Kallaveden...
[field_twitter]
Yhteystiedot:
Aukioloajat:

Tutustu myös näihin yrityksiin

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva