Hyvän elämän pääkaupunki

Hyvän elämän

pääkaupunki

Teksti Digimag/Marjut Perälä, Kuvat Visitlakeland
Kuopion kaupungin visio vuoteen 2030 on olla hyvän elämän pääkaupunki. Kestävä kasvu ja hyvä elämä tavoitetaan toimimalla avoimesti, innostavasti ja yhdessä asukkaiden kanssa.
Kuopion kaupungin liikuntamahdollisuuksia numeroina

600 km hiihtolatuja
31 uimarantaa
31 kaukaloa
27 luistelualuetta
21 sorakenttää
15 tenniskenttäaluetta
15 lähiliikuntapaikkaa
12 kaupungin kuntosalia
12 km luonnonjäärataa
10 leuanvetopaikkaa
9 nurmikenttää
9 frisbeerata-aluetta
6 tekonurmikenttää
3 ulkokuntosalia
2 porrasjuoksupaikkaa

Kuopion tavoitteena on olla kestävästi kasvava miljoonan ihmisen keskus, jolla on uudistuva ja kansainvälinen elinkeinoelämä sekä hyvä yritysilmasto. Kuopiosta pyritään rakentamaan Suomen nopeimmin kehittyvä kokous-, tapahtuma- ja matkailualue, ja Savilahdesta luodaan Euroopan kiinnostavin oppimis- ja innovaatioympäristö. Tavoitteena on tuoda kaupunki terveys-, ympäristö- ja hyvinvointiosaamisen edelläkävijäksi, joka on ympäristöltään ainutlaatuinen ja innostava sekä etenkin paras paikka lapsille.

Kuopion kaupungin roolina on mahdollistaa hyvä elämä tarjoamalla erilaisia alustoja, joille kuntalaiset voivat rakentaa hyvää. Matka hyvän elämän pääkaupungiksi on alkanut, ja olennaista siinä on hyvän, aktiivisen ja innostavan arjen korostaminen.

– Kaupunki tuottaa mahdollisuuksia elää aktiivista elämää, jolloin myös kuntalaisten oma osallistuminen on merkittävässä roolissa. Aktiivinen ja hyvä elämä voidaan kokea sekä tapahtumien ja elämysten että hyvän arjen ja harrastusten kautta. Hyvä arki täydentyy kuntalaisten omien tarpeiden mukaan, Kuopion kaupungin hyvinvoinnin edistämisen johtaja Janne Hentunen kertoo.

KAUPUNKILAISILLA ON mahdollisuus hyödyntää laajasti erilaisia kulttuuripalveluja, kuten monipuolisia kirjastopalveluja, museokohteita, elokuvateatteria sekä kaupunginorkesterin ja -teatterin tarjontaa. Tarjolla on ympäri vuoden erilaisia tapahtumia ja elämyksiä, joita kaupunki järjestää yhteistyössä sekä järjestöjen että kuntalaisten kanssa. Tuoreita toteutuneita kulttuurirakennushankkeita ovat muun muassa kaupunginteatterin remontointi, Musiikkikeskuksen peruskorjaus sekä omatoimikirjastojen avautuminen. Käynnissä on paraikaa uudistuva Kuopion museo-kirjasto-hanke, joka tuottaa sekä toiminnallisia että tilallisia yhteistyön mahdollisuuksia.

Kuopion uudistuva museo-kirjasto tiedon ja tarinoiden kortteli

KUOPION MUSEON PERUSKORJAUS ja laajennus sekä yhdistyminen viereiseen pääkirjastoon toteutetaan vuosina 2018–2020. Uudistus syventää kirjaston ja museon yhteistyötä ja luo kaupunkilaisille uudenlaisen kulttuurikeskuksen. Pyrkimyksenä on tarjota kuntalaisille yhteinen kohtaamispaikka, jossa aikaa voi viettää sekä kirjaston että museon tiloissa. 
Museon peruskorjauksen ja laajennuksen arkkitehtuurikilpailun voitti vuonna 2017 ehdotus nimeltä ”Hila”, jonka pohjakerrosratkaisu sekä kaupunkikuvallinen näkemys sai paljon positiivista palautetta. Museo sulki ovensa yleisöltä elokuun loppupuolella, ja uuteen tiedon ja tarinoiden kortteliin pääsee tutustumaan kesällä 2021. 

KULTTUURIELÄMÄN OHELLA lähiliikunta-alueiden, ulkoilureittien sekä muiden liikuntapalveluiden helppo saatavuus on merkittävässä roolissa hyvän elämän toteutumisen kannalta.

– Kaupunki on panostanut huomattavasti palvelujen saatavuuteen: lähiliikuntapaikkoja on kehitetty pitkään, uusi rakenteilla oleva uimahalli tavoittaa entistä suuremman kävijämäärän ja Puijon urheilulaaksoa kehitetään paitsi liikuntapaikkana, myös nähtävyytenä ja elämyksiä tarjoavana ympäristönä, Hentunen mainitsee. Eteläiseen Kuopioon on rakennettu Heinjoen ampuma- ja moottoriurheilukeskus kaupungin ja harrastajien yhteistyönä. Alueella on mahdollista harrastaa niin motocrossia, autourheilua kuin monia ampumaurheilun lajeja. Kaupungin toiminnan rinnalla on käynnissä myös yksityisiä liikuntahankkeita.

KÄYNNISSÄ OLEVIA ja tulevia liikuntahankkeita ovat muun muassa Puijon alueen ja Keskuskentän kehittäminen sekä Niiralassa sijaitsevan Kuntolaakson toteuttaminen. Lippumäkeen on suunnitteilla uuden ylipainehallin rakennuttaminen ja hankesuunnittelussa jäähallin ja uimahallin muutostyöt. Savilaaksoon on rakentumassa monipuolinen liikunta- ja tapahtumakeskus, jonka kapasiteetti tulee olemaan erinomaisesti nykyistä tilatarjontaa täydentävä. Lähiliikuntapaikkoihin liittyvät kehittämistyöt ovat jatkuvan työn alla.

Kuopion kaupunki
Tulliportinkatu 31, KUOPIO 
Puh. 017 182 111
www.kuopio.fi
www.facebook.com/kuopionkaupunki

hyvinvointi
terveys
kuopio
Kulttuuri
liikunta
Lähiliikunta

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva