Hyvä paikka olla

Hyvä paikka olla

Teksti: Digimag/Heta Jyrälä Kuva: Unsplash
Kuopiossa ikäihmisille on monenlaisia mahdollisuuksia yksinäisyyden ehkäisemiseksi ja toimintakunnon ylläpitämiseksi.
Tehdään yhdessä
  • Asukastuvat ovat kaikille avoimia toimintatiloja, joissa on mahdollista lukea sanomalehdet, käydä hoitamassa asioita tietokoneella ja vaihtaa kuulumisia. 
  • Toimintakeskusten tavoitteena on tukea ja edistää kotona asuvan ikääntyvän toimintakykyä ja toimia ikääntyvien kohtaamispaikkana. www.kuopio.fi/ikaihmisten-toimintakeskuspalvelut
  • Vanhusneuvostossa vaikuttamisella voi varmistaa, että kaupunki kehittäessään palveluita huolehtii niiden riittävyydestä ja soveltuvuudesta ikäihmisille sekä niistä tiedottamisesta.
  • Vammaisneuvoston tehtävä on vaikuttaa sairaiden ja vammaisten sekä heidän omaistensa toimintaedellytysten parantamiseen.
  • Kulttuurikahvila 60+ on seniori-ikäisille tarkoitettu maksuton kohtaamis- ja keskustelupaikka mielenkiintoisten kulttuuriaiheiden äärellä. (Kino Kuvakukko, Vuorikatu 27)
  • Kuopion kansalaisopisto järjestää huomattavan määrän erilaisia seniorikursseja liikunnasta kulttuuriin ja taiteeseen.
  • Kansalaisopisto järjestää myös kerran kuukaudessa maksuttomia senioriaamupäiviä, joissa on asiantuntijaluento ja keskusteluhetki. 
  • Kuopion kaupunki järjestää muun muassa uudella uimahallilla kuntosalistartteja, joiden avulla pääsee turvallisesti aloittamaan kuntosaliharrastuksen.

Tilastokeskuksen  vuoden 2019 väestöennusteen mukaan Kuopion demografinen huoltosuhde nousee reippaasti vuoteen 2040 mennessä. Vuonna 2018 luku oli 55,4 ja vuonna 2040 sen ennustetaan olevan 62. Luku tarkoittaa väestöllistä huoltosuhdetta eli alle 15-vuotiaiden ja yli 65-vuotiaiden määrää suhteessa ”työikäiseen” eli 15–64-vuotiaaseen väestöön.

Kuopiolaiset siis ikääntyvät. Tämä on otettu huomioon Ikäystävällinen Kuopio 2009–2030 -ohjelmassa, jossa Kuopion kaupunki on varautunut ikäihmisten palveluiden kasvuun tulevina vuosina. 

KONKREETTISIMMILLAAN IKÄYSTÄVÄLLISYYS tarkoittaa hiekoitettuja katuja, puistonpenkkejä ja esteettömyyttä. Kaikki tämä otetaan huomioon jo kaupunkisuunnittelussa. Kaupunki haluaa myös tukea sitä, että ihmiset saavat olla kotona mahdollisimman pitkään. Useimmille koti on turvasatama ja osa identiteettiä. 

Kotona asuvan ikäihmisen toimintakykyä halutaan tukea mahdollistamalla muiden ihmisten kohtaaminen ja harrastaminen. Kaupungissa on muun muassa toimintakeskuksia, joiden tavoitteena on tukea ja edistää senioreiden elämänlaatua. Keskuksissa on erilaisia tiloja harrastustoimintaan, ja esimerkiksi kaupungin vertaisohjaajat vetävät niissä erilaisia liikuntaryhmiä. Lisäksi tiloissa järjestetään paljon avoimia tilaisuuksia, kuten päivätansseja ja yhteislauluhetkiä.

Lähteet: Ikäystävällinen Kuopio -ohjelma, Hyvinvointia ikäystävällisesti Kuopiossa -esite

seniorit
ikäystävällinen kuopio
toimintakeskukset
asukastupa
kansalaisopisto
kulttuurikahvila
vanhukset
aikuiset

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva