Hyvä koti 

lemmikille

Teksti: Ulriikka Myöhänen Kuvat: NMT arkisto
Monissa kodeissa unelmoidaan lemmikistä, mutta on muistettava, että eläin tarvitsee jatkuvaa huolenpitoa ja sen tarpeita kunnioittavat elinolosuhteet.

Yleisin virhe lemmikin valinnassa on se, että hankitaan liian vaativa eläin, joka tarvitsee erityisolosuhteita, -hoitoa ja -ruokaa. Esimerkiksi maakilpikonnille myydään huolimattomasti kaikenlaisia lämpömattoja, vaikka ne vaativat ylhäältä tulevan lämmönlähteen. Lämpömatto aiheuttaa vatsapanssarikilven paksuuntumista, Johanna Niskanen Savon Eläinsuojelu ry:stä kertoo.

Terraarioeläimiä voi luonnehtia niin sanotuiksi joka kodin lemmikeiksi, sillä niille on mahdollista järjestää hyvät elinolosuhteet niin soluasuntoon kuin maataloonkin. Myös esimerkiksi kaneja, marsuja ja pieniä jyrsijöitä voi hoivata miltei kodissa kuin kodissa.

- Esimerkiksi kanille ja marsulle pitää asunnossa järjestää mahdollisimman iso häkki, ja kanin on lisäksi päästävä jaloittelemaan. Silloin pitää huomioida, että kanit eivät pääse jyrsimään sähköjohtoja. Eläinsuojelun näkökulmasta katsottuna pienten häkkieläinten ja terraarioeläinten tilanne on heikko, sillä niiden ahdinko ei näy kodista ulospäin. Näiden eläinten kohdalla pitää todella tietää, mitä ne tarvitsevat, Niskanen muistuttaa.

Sisäkissojen kohdalla kodin koolla puolestaan on merkitystä, ja pieneen asuntoon suositellaankin vain yhtä kehrääjää. Sisäsiisteysongelmien taustalla on usein kissan stressi liian pienestä elintilasta. Niskasen mukaan yleinen ongelma sisäkissojen kanssa on se, ettei niille ole järjestetty raapimispuita.

- Kissa haluaa tarkkailla ympäristöä ylhäältä, se haluaa nukkumapaikkoja korkeuksista ja kiipeilymahdollisuuksia. Jos niitä ei ole, hyppii kissa pöydillä ja kirjahyllyissä, Niskanen kertoo.

Lapsiperheissä huomio tulisi kiinnittää siihen, että vanhemmat opettavat lapsiaan hoitamaan eläimiä. Lemmikki voi olla kiltti, mutta sitä ei siltikään saa käsitellä kovasti tai kantaa retuuttaen. Pienimmistä lemmikeistä ei välttämättä edes huomaa, jos niihin sattuu.

- Pitää muistaa, että eläimellä on aina oikeus vetäytyä rauhaan ja saada lajinmukaiset olosuhteet kodissa, johon se on otettu, Niskanen tiivistää.

Koira on suomalaisten lempilemmikki

Vuonna 2012 yhteensä 443 000 suomalaisessa taloudessa oli koira. Lukemalla koira nappaa ensimmäisen sijan suomalaisten suosituimpana lemmikkinä. Suosituimpien rotujen kolmen kärki oli rekisteröintien perusteella vuonna 2014 labradorinnoutaja, jämtlanninpystykorva ja saksanpaimenkoira. Myös pikkukoirat ovat suosittuja, sillä kymmenen kärkeen mahtuivat myös kääpiösnautseri ja lyhytkarvainen chihuahua

Toiseksi suosituin lemmikkieläin oli vuonna 2012 kissa, jota hoivattiin 356 000 taloudessa. Kolmanneksi yleisemmin suomalaisessa kodissa törmää akvaarioon, ja neljättä sijaa pitää kaniini. Kymmenen suosituimman lemmikin kärkeen mahtui myös poni, hamsteri, terraario, rotta, hiiri, lintu ja käärme. Joka toisella kahden huoltajan lapsiperheistä ja 30 prosentilla kaikista kotitalouksista oli vuonna 2012 jokin lemmikki.

Lähteet: kennelliitto.fi , Kulutustutkimus 2012. Tilastokeskus. http://tietotrendit.stat.fi

Myös erilaiset koirarodut voivat hyvin monenlaisissa perheissä, kunhan omistaja paneutuu vaalimaan koiran lajityypillistä käytöstä. Sekä Niskanen että Hanna Purdy Eläinlääkäri Karvainen Kaveri Oy:stä toteavat, ettei kodin koko niinkään vaikuta hauvan hyvinvointiin, vaan koiralle merkitsee ennemminkin se, kuinka paljon sen kanssa vietetään aikaa, ulkoillaan ja harrastetaan.

- Kyse on siitä, pystyykö eläin itse viihdyttämään itseään kotona vai vaatiiko se omistajan panosta. Isoja, paksuturkkisia ja paljon liikkuvia koiria en kuitenkaan toisi pieneen kerrostaloasuntoon. Myös paljon haukkuvat koirarodut voivat vaikuttaa naapurisopuun, Purdy kertoo.

Hänen arvionsa mukaan elinympäristöön liittyviä tapaturmia tapahtuu eniten vapaana ulkoileville kissoille ja metsästäville koirille.

- Maalla asuvat, vapaanakin liikkuvat eläimet kuitenkin kärsivät vähemmän muista sairauksista. Kaupunkioloissa erityisesti kissoja voi joissakin tapauksessa vaivata erilaiset huonosta kunnosta ja ylipainosta johtuvat sairaudet.

Hyvä koti lemmikille rakentuu yksinkertaisilla eväillä: tärkeintä on kiinnostus lajia ja lemmikkiä kohtaan.

- On tärkeää tutustua lajiin ja tutkia sen luontaisia vaatimuksia jo lemmikin hankintaa suunnitellessa. Lemmikille pitää yrittää tarjota tarpeeksi liikuntaa, aktiviteettia ja sopiva ruokavalio, Purdy kiteyttää. 

lemmikki
kissa
koira

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva