Hiukkaskiihdyttimellä omia
radiolääkkeitä

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat KYS
KYSin oma radiolääketuotanto mahdollistaa uudenlaiset lääketutkimukset.

Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) uumenissa on nyt reilun vuoden ajan valmistettu oman syklotronin eli hiukkaskiihdyttimen tuottamista isotoopeista radiolääkkeitä. Radioaktiivisia lääkeaineita käytetään PET-kuvantamisessa. Kyseistä kuvantamista käytetään monien sairauksien diagnostiikassa ja hoidon suunnittelussa. Kuvantamisen tarve lisääntyy koko ajan, sillä sen avulla saadaan muun muassa syövän hoito räätälöityä tarkemmin sekä voidaan arvioida taudin hoitovastetta.

‒ Edistystä on tapahtunut, sillä vielä vuonna 2011 sairaalan takana kävi joka toinen viikko rekka, jossa kuvauksia tehtiin. Silloin Kuopio-Jyväskylä-Joensuu-alueelta kuvauksissa kävi noin 360 potilasta. Tänä vuonna pelkästään KYSissä tehdään arviolta 1 100 kuvausta, koska radiolääkkeitä on paremmin saatavilla, taustoittaa dosentti ja apulaisylifyysikko 
Mikko Hakulinen.

Suomessa radiolääkkeitä valmistetaan Kuopion lisäksi ainoastaan Turun yliopistollisessa sairaalassa omiin tarpeisiin sekä Helsingissä kaupallisen toimijan toimesta. PET-kuvantaminen on hyvin nousujohteinen kuvantamismenetelmä, joten oman tuotannon myötä voitiin palvelurepertuaaria laajentaa hiili- ja happikuvantamisiin.

Tyytyväisen Hakulisen mukaan ensimmäinen vuosi syklotronin ja radiolääketuotannon parissa on mennyt odotuksia paremmin. Tavoitteena oli aloittaa fluori-18-FDG-radiolääkkeellä, mutta nyt radiolääkkeitä valmistetaan yhteensä viittä erilaista. Niiden puoliintumisaika vaihtelee 123 sekunnista 110 minuuttiin. Nopeimmin puoliintuva happi-15 siirretään radiovesihöyrynä suoraan kuvantamislaitteeseen, jossa potilasannos kerätään radiovesigeneraattorin avulla. Muita lääkeaineita kuljetetaan lyijysuojissa.

OMASTA TUOTANNOSTA on paljon selviä hyötyjä, sillä potilaiden ei enää tarvitse matkustaa Turkuun asti tutkimuksiin. Tuotannon myötä myös radiolääkkeen hinta on laskenut ja palvelun saatavuus on varmistettu. Koska radiolääkkeitä ei voi varastoida, ne tuotiin aiemmin Helsingistä suoraan tutkimuksiin. Esimerkiksi sumuisella säällä lentokuljetus ei pääse matkaan, jolloin radiolääketoimitus myöhästyy tai peruuntuu ja hoitoaika joudutaan siirtämään. 

‒ Tulevaisuudessa saamme käyttöömme uusia radiolääkkeitä, kuten hiili-11-metioniinin aminohappometabolian tutkimiseksi. Uutta radiolääkettä voidaan hyödyntää esimerkiksi lisäkilpirauhasadenoomien paikantamisessa tai aivokasvainten kuvantamisessa. Suunnitteilla on myös gallium-68-isotoopin valmistaminen syklotronilla. Oma gallium-68-tuotanto korvaa kalliin, puolivuosittain uusittavan gallium-generaattorin. Tällä on varmasti vaikutus gallium-68-pohjaisten radiolääkkeiden ja kuvantamisen hintoihin ja saatavuuteen, Hakulinen kertoo.

HANKKEEN TULEVAISUUDEN visioina on myös saada tuotettua radiolääkkeitä alueen muille toimijoille sekä mahdollisesti Joensuun ja Jyväskylän keskussairaaloiden PET-kuvantamista varten. Jo nyt yhteistyötä tehdään paikallisten tutkimusyksiköiden kanssa pieneläinten kuvantamisen osalta. Jatkossa Hakulinen toivoo syklotronin vetävän alueelle uusia yrityksiä ja mahdollistavan uudenlaisen lääketutkimuksen tekemisen Itä-Suomen alueella.

 

POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI
Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS)
Puijonlaaksontie 2, 70210
Kuopio, p. 017 173 311
www.psshp.fi

 

terveys
hyvinvointi
radiolääkkeet
hiukkaskiihdytin
syklotroni
kys
kuopio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva