Hiihtokin kannattaa

oppia kunnolla 

Teksti: Ilpo Lommi Kuvat: Kuopion kaupunki, Ilpo Lommi
Ei ole enää itsestään selvää, että suomalaiset osaavat murtomaahiihtoa, vaikka ennen sanottiin suomalaisten syntyneen sukset jalassa.

Jotkut ovat välttyneet kokonaan hiihtämiseltä koulussa ja armeijassa, mutta vanhemmalla iällä onkin syttynyt kiinnostus lajiin kokeilu- tai kuntoilumielessä. Joillakin on kulunut vuosikymmeniä edellisestä hiihtämisestä ja jotkut lajia harrastavat haluavat parantaa hiihtotekniikkaansa etenkin vapaalla eli ns. luistelutyylillä, kertoo Puijon Hiihtoseuran hiihtojaoston puheenjohtaja ja maastohiihdon opettaja Ari-Pekka Pöyhönen

Hän pitää Puijon stadionilla tänäkin talvena pari maastohiihtokoulua sen ohella, että pyörittää siellä yrittäjänä hiihto- ja pyöräilyvarusteliikettään. Talven ensimmäinen Pöyhösen ja Puijon Hiihtoseuran yhteinen hiihtokoulu käynnistyi marraskuun loppupuolella ja se jatkuu tammikuun lopulle. Toinen parikuukautinen hiihtokoulu alkaa 19. tammikuuta.

Suurta kilpailua ja valinnanvaraa ei Kuopion seudulla ole maastohiihtokouluissa. Siilinjärven Kunnonpaikka järjestänee keskitalvella noin kuukauden kestävän hiihtokoulun, joka perusasioista lähtevänä sopii vasta-alkajillekin. Myös Siilinjärven Hiihtoseura harkitsee maastohiihtokoulua tällekin talvelle, jos lumitilanne sallii. Molempiin ovat osaavat vetäjät tiedossa. Lisäksi Nilsiässä on ensi vuoden puolella Tahkon Hiihtokoulun opastusta myös maastohiihtoon alppilajien ohessa.

Maastohiihtosuksia ei vuokralla Kuopiossa

Kuopiosta löytyy maastohiihtovälineitä myyviä liikkeitä lähemmäs kymmenen alan erikoisliikkeistä automarketteihin. Suurempi päänvaiva syntyy, jos ei halua ostaa vaan vuokrata välineet vaikkapa vain muutamia hiihtokertoja varten.
Kanta-Kuopiosta ei tiettävästi löydy maastohiihtosuksien vuokraamoa. Kunnonpaikassa ja Kylpylähotelli Rauhalahdessa on jonkin verran hiihtovälineitä liikunta- tai majoituspalveluja käyttäviä asiakkaita varten, mutta ei yleiseen vuokraukseen. Myöskään urheiluvälineliikkeet eivät nykyisin vuokraa murtomaasuksia. Lähin niiden vuokrauspiste lieneekin Nilsiän Tahkolla, missä SkiMac’ista löytyy laajahko valikoima kummallekin maastohiihtotyylille.
Ari-Pekka Pöyhönen ja Untamo Kuikka Untamon Urheilusta kertovat, ettei maastohiihtovälineiden vuokraus kannata pienehkön kysynnän ja suuren valikoimatarpeen vuoksi.

– Hiihtäjien erilaisuuden vuoksi pitäisi olla laaja varasto suksia, monoja ja sauvoja. Maastohiihto on kokonaisuutena niin edullista, että siihen hankitaan omat välineet, sanovat kokeneet hiihtomiehet.
Kummatkin urheiluvälinekauppiaat antavat sukset testattavaksi laduille, koska kokeilu kertoo uusia teknisiä testilaitteita ja perinteistä paperilapputestausta paremmin välineiden soveltuvuudesta. Umpimähkään niitä ei kannata hankkia.

 

Viime talven lumesta tehty ensilumen latu on ollut Pöyhösen jo alkaneen hiihtokoulun ja sen kymmenkunnan oppilaan pelastus. 

- Pari ensimmäistä iltaa perehdyimme hiihtämisen teoriaan sekä välineisiin kuten suksien valintaan, voiteluun ja huoltoon. Maastohiihtovälineissä on tuotekehitys ollut viime vuosina huimaa. Eri keleille on tullut uusia suksiratkaisuja erityisesti pidon, mutta myös luiston suhteen. Ne helpottavat hiihtämistä etenkin yleistyneillä kosteilla ongelmakeleillä. Tältä osin maastohiihto on välinelaji paitsi kilpa- myös aktiivikuntoilutasolla.

- Kannattaa kuitenkin hankkia laadukkaat, ennen kaikkea itselle hyvin soveltuvat välineet, koska epäsopivilla ”vermeillä” katoavat äkkiä hiihtohalut. Varusteiden valinnassa kuten hiihto-opetuksessakin on tärkeää ammattitaitoinen opastus.

Hiihtämisen oppii parhaiten ladulla. Pöyhönen korostaa, että maastohiihdon oppii vain hiihtämällä erilaisissa maastoissa ja eri keleillä, ei kirjasta tai videoista teoriaa opiskelemalla. 

- Huippuvälineetkään eivät liiku itsestään. Hiihtotekniikan osaaminen tekee liikunnasta nautittavan, jopa elämyksellisen hyvässä kelissä ja ympäristössä. Sen lisäksi tarvitaan jonkinmoista kestävyyttä ja voimaa, koska maastohiihto on esimerkiksi kävelyä, hölkkää ja lasketteluhiihtoa rankempaa sekä monipuolisempaa fyysisesti. 

- Hiihdon oikea tekniikka on hyödyksi myös rasitusvammojen ehkäisyssä. Perustyyleissä, etenkin luistelussa on monenlaisia variaatioita. Aloittelijoille tärkeintä on oppia perusasiat eli oikeat liikeradat, rytmi ja tasapaino sekä maaston mukaiset hiihtotekniikat ylä- ja alamäissä sekä tasamaalla. Edistyneemmät voivat kokeilla erilaisia tyylivariaatioita vaikkapa vaihtelun vuoksi. Molempien päähiihtotyylien hallitseminen on hyödyllistä, sillä se vähentää keliriippuvuutta ja monipuolistaa lihaskuormitusta. Miinuksena on välinekustannusten kasvu, opastaa Pöyhönen.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva