Hiihtämisen helppoutta

Teksti Digimag/Teemu Viemerö Kuva Peltonen Ski Oy
Talvi on hiihtourheilun aikaa, joka edellyttää paitsi valkeaa maata, myös ennen kaikkea laadukkaita välineitä hiihdon harrastukseen.

Hiihto on yksi suomalaisten suosituimmista urheilumuodoista ‒ se on kolmanneksi suosituin laji heti kävelyn ja pyöräilyn jälkeen. Tutkimuksien mukaan 800 000–1 000 000 suomalaista nousee suksille joka talvi, joten tarve laadukkaille suksille on valtava. Kysyntä on vauhdittanut myös suksivälineistön kehitystä.

Suksen kehitystarina alkaa aina legendaarisista puusuksista, jotka vaihtuivat 70-luvun alkupuolella muovisuksiin. 1980-luvun puoliväli tutustutti hiihtäjät puolestaan luistelusukseen, joka loi samalla uuden tavan hiihtää. Lukuisten eri pohjien myötä suksien kehityksen saralla uusin käänteen tekevin innovaatio on pitokarvateknologia. Kotimainen suksi- ja välinevalmistaja Peltonen valmistaa Skin-pitokarvasuksia Sveitsistä tuodusta mohairista, jota saadaan esimerkiksi karibun villasta, tuoden muun muassa hiihtäjille uuden, helpomman tavan käyttää ja hoitaa suksia.

‒ Se minkä takia pitokarva on tullut tärkeäksi, on sen vaivattomuus. Ennen urheiluvälinekauppaan menevän asiakkaan täytyi tietää lukuisten eri voiteiden väliltä, mitä suksilleen haluaa ostaa.  Erilaisia pitovoiteita on loputon määrä. Pitokarvasuksien tulon myötä pitokarva korvaa kaikki pitovoiteet omilla pito-ominaisuuksillaan. Tämän myötä ei tarvitse enää miettiä mitä voidetta lyö pohjaan, vaan pitokarva pitää ja toimii aina oli mikä keli tahansa, kertoo Asko Lahdelma Peltosen suksitehtaalta.

‒ Pitokarvasukset ovatkin madalluttaneet ihmisten kynnystä lähteä hiihtämään, ja se lisää hiihdon harrastuneisuutta. Pitokarvoja on aikaisemmin käytetty muun muassa telemark-hiihdossa nousukarvana, mutta vasta parin vuoden aikana keksintöä on osattu hyödyntää onnistuneesti perinteisen hiihdon parissa, Lahdelma jatkaa.

PITOKARVA ON vaatinut Peltoselta uudenlaisen suksen kehittämisen, joka mahdollistaa karvan onnistuneen istutuksen pohjaan. Karvaa ei voida istuttaa normaaliin perinteisen suksen pohjaan. Pitokarvallisia suksia Peltonen valmistaa suksituotteistaan 75 prosenttia, jolloin voideltavien suksien myynnin osuus on varsin vähäinen. Suksikauppa käy myös ulkomailla ‒ puolet tuotetuista suksista viedään muun muassa Ruotsiin, Norjaan, Saksaan, Ranskaan ja Sveitsiin sekä Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Suureen myyntiin ovat vaikuttaneet suksien korkea laatu, hyvä kestävyys  ja uusi innovaatio karvapohjat.

‒ Siinä missä mikä tahansa tässä maailmassa tarvitsee hoitoa, huoltoa ja ylläpitoa elinvuosien takaamiseksi, myös pitokarvasukset vaativat oman hoitonsa. Liukupinnoille on suositeltavaa laittaa luistovoide, joka antaa ennen kaikkea liukkautta pintaan sekä pidentää suksien ikää. Karvapohjaisille Skin-suksille on olemassa omat hoitoaineensa, jotka pitävät pohjan puhtaampana ja siten liukkaampana, mutta eivät ole välttämättömiä. Suksien hoitaminen ja puhtaana pito on todella helppoa, Lahdelma kertoo. 

‒ Ihmiset kysyvät meiltä paljon pitokarvasuksien kulutuskestävyydestä. Kovassa kulutuksessa sukset kestävät minimissään tuhat kilometriä ja parhaimmillaan jopa 3 000 kilometriä. Karvan kestoon vaikuttaa paljon se, minkälaisissa olosuhteissa hiihdetään. Karkeat ja jäiset kelit aiheuttavat luonnollisesti enemmän kulutusta. Normiolosuhteissa ja perushiihdolla tehdas lupaa 1 500 kilometrin keston. Pitokarvan vaihto on kuitenkin hyvin edullista – puhutaan vain joistakin kymmenistä euroista. Karvan voi vaihtaa urheiluvälineliikkeessä kuin jopa kotona, Lahdelma vihjaa.

 

Suksityypit

Peltonen myy neljää erilaista pitopohjaa: 

Step-pohjaisten suksien pidon muodostaa suksen pohjaan jyrsityt pitotaskut – kuvio soveltuu mainiosti lasten ensisuksiin ja metsäsuksiin. 

Nano-sukset omaavat kemiallisen pinnoitteen koko suksen pituudelta, ne soveltuvat peruskuntoilijoille sekä kävelyhiihtoon. 

Nollakelin olosuhteisiin tarkoitettujen Zero-suksien pito perustuu kumi-muovi-sekoitteesta tehdystä pinnasta joka sijaitsee suksen keskiosassa, ja se karhennetaan hiomapaperilla. 

Skin-sukset sopivat puolestaan joka kelille. Pitokarvasuksia on saatavilla kolmea hintaluokkaa: kilpasuksi, kennorunkoinen aktiivihiihtäjän suksi sekä puurunkoinen suksi harrastehiihtäjälle.

PELTONEN ON valmistanut suksia 70 vuoden ajan kotimaan lumille. Yrityksen pitkä kokemus suksien valmistamisesta yhdistettynä uuteen teknologiaan on tuonut yritykselle paljon positiivista palautetta.

‒ Pitokarvasukset ovat todella miellyttävät hiihtää, ja sen myös kuulee asiakkailta. Käyttökokemukset ovat olleet ylittäneet kaikkien odotukset. Parhain markkinointikeino millä tahansa tuotteella on toimivuus – kun tuote toimii, tieto liikkuu suusta suuhun. Noin 95 prosenttia asiakkaista on ollut todella tyytyväisiä pitokarvasuksiin. Pettymykset ovat puolestaan johtuneet lähinnä siitä, että suksen jäykkyysvalinta ei ole osunut kohdalleen. Valinta kannattaa käydä läpi erittäin tarkasti asiantuntevan myyjän kanssa, jottei esimerkiksi suksi ole liian löysä tai jäykkä käyttötarkoitukseen nähden. Pitokarvasuksia on saatavilla myös kolmessa eri hintaluokassa, ja niiden ominaisuukset ovat varsin erilaiset toisiinsa nähden, Lahdelma kertoo. 

Peltonen Ski Oy
Viilukatu 11, 18130 Heinola
Puh. +358 3876 070 
www.peltonenski.fi

tahko
hiihto
Peltonen Ski
sukset
pitokarvapohja
kuopio
suksityypit

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva