Hieronta hoitaa ja

rentouttaa

Teksti ja kuvat Olavi Rytkönen
Kun jumi iskee lihaksiin, voi hieronnasta hakea helpotusta. Palvelua voi käyttää kertaluonteisestikin vaikkapa yllätyksenä ystävälle, hyvän olon hoitona.

Hieronta terminä on monimuotoinen. Yleensä sillä tarkoitetaan meille tutuinta ns. klassista hierontaa, josta useimmilla meistä on omakohtaisia kokemuksia. 

 -  Perinteisen hieronnan pariin tullaan yhä joko suoraan tai fysioterapian jatkona. Hieronta soveltuu niin huippu-urheilijan kuin istumatyöläisen rasitusten jännitysten rentouttamiseen ja kropan huoltotoimeksikin.

Hieronnalla voidaan saavuttaa terveyshyötyjä: kudosten rentoutta ja pehmeyttä, vilkastuttaa lihasten verenkiertoa sekä mielenkin rentoutta kertoo fysioterapeutti Mari Knuutila Kuopion OMT-Keskukselta.

Yhden hierontakerran vaikutus on yleensä vähäinen, mutta saattaa olla riittäväkin. Jos lihaksisto on kovin jännittynyt, mahdollisesti alkuun tarvitaan tiheämpi hoitojakso. Käsittelyjen määrä muodostuu tarpeen ja käsittelyn tavoitteiden mukaan, mutta omatoimista lihashuoltoa ei pidä unohtaa ja väheksyä.

Yleissääntöä hierontatiheydelle ei ole. On henkilöitä, jotka käyvät hieronnassa säännöllisesti, esim. kerran kuussa tai satunnaisemmin vaikkapa kerran puolessa vuodessa.

Hieronta on yksilöllinen, jokaisen ”omannäköinen” henkilökohtainen hoitomuoto.

Hierontamenetelmiä on useita. Menetelmien sisällä käsittelytekniikat vaihtelevat. Käsittely voi olla voimakkaampaa sidekudokseenkin vaikuttavaa käsittelyä tai kevyttä ja rentouttavaa pehmeää ns. sivelykäsittelyä. Hyvä hieroja muuntaa käsittelyään kudostilanteen, tavoitteellisen vaikuttavuuden mukaan kuunnellen asiakkaan ajatuksia ja toiveita.

 - Hieronnan eräs tavoite voi olla rentouttaminen. Kovilla otteilla sitä ei välttämättä eikä useinkaan saavuteta. Asiakas on huomioitava tarkoin. Kudosrakenteet ja tilanne vaihtelevat eri henkilöiden välillä. Usein pidempi asiakas- ja hoitosuhde mahdollistaa henkilön tilan paremman seurannan ja vaikuttamisen, mainitsee Knuutila.

 

 

Hieronnan faktoja

Hieronta on hoitotarkoituksessa tehtävää kudosten mekaanista muokkausta. Hieronnassa käytettäviä tekniikoita ovat muun muassa sively, vanutus, puristelu, hankaus, taputus ja täristys. Hieronnan vaikutukset ovat moninaiset, pääasiassa kuitenkin vaikuttavat vilkastuttamalla kudosten aineenvaihduntaa. Yleisimmin hierontaa käytetään fyysisistä suorituksista tai tapaturmista seuranneiden lihasten jännitystilojen ja niistä aiheutuneiden kipujen laukaisuun, mutta sitä voidaan käyttää myös eroottisena keinona. Suomessa hierontaa tekevät virallisen näyttötutkinnon suorittaneet ns. koulutetut hierojat, jotka ovat terveydenhuollon ammattihenkilöitä ja näin ollen oikeutettuja myös potilasvahinkovakuutukseen.
Eri puolilla maailmaa ovat erilaiset hierontatekniikat käytössä, muun muassa thaimaalainen thai-hieronta, japanilainen shiatsu, Breema-hoidot, klassinen ruotsalainen hieronta ja virolainen hunajahieronta. Kaikkiaan maailmassa on ainakin 150 erilaista hierontatekniikkaa.

Thai-hieronta – jotain aivan muuta?

Aito ja alkuperäinen thai-hieronta on terveyttä edistävää, perinteistä toimintaa, mutta versiot maailmalla hyvinkin kirjavia. Thai-hieronnan imago on nyky-Suomessa hieman samantapainen kuin saunalla maailmalla. Ikivanha hoitotapa on alkujaan kotoisin Intiasta, mistä tuli Thaimaahan buddhalaismunkkien mukana yli 2000 vuotta sitten. 
Kuopiossakin thai-hierontaa löytyy, jopa aivan ydinkeskustassa. Hyvän, omia mieltymyksiään vastaavan thai-hierontapaikan löytää varmiten kaverin vinkin kautta. Buddhalaismunkkien ikivanhaa kolmituntista hoitosessiota vain ei valitettavasti taida, ainakaan kovin lyhyellä varausajalla, olla saatavilla.

 

hieronta

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva