Hännänheiluttajan pukeutumisopas

Hännänheiluttajan pukeutumisopas

Teksti Digimag/Mirka Happonen Kuvat Hurtta
Koirille on tarjolla monenlaista vaatetta ja varustetta syksyksi ja talveksi. Kovalla pakkasella isokaan karvakuono ei viihdy kauaa ulkona ilman lämmikettä.

Koirien vaatteet suunnitellaan koirien hyvinvointia ajatellen.  Kuopiossa sijaitseva Hurtan tuotekehitystiimi ammentaa inspiraatiota pohjoisesta ilmastosta ja omista koiraharrastuksistaan. Tuotekehitystiimiin kuuluu ihmisten lisäksi useita eri kokoisia ja näköisiä koiria. Ihmistä on ajateltu siinä, että tuotteiden värivalikoima on laaja: omistaja voi valita omaan tyyliinsä sopivan kappaleen lemmikilleen. Myös  helppokäyttöisyys ja pitkä käyttöikä ovat tärkeä ominaisuus omistajia ajatellen. Tänä syksynä suositaan tummia murrettuja sävyjä, kuten violettia, sinistä ja punaista. Keväällä taas nautitaan raikkaammasta värimaailmasta.

‒ Koiria puetaan tarpeen mukaan, esimerkiksi kovalla pakkasella haetaan lisäsuojaa, jotta liikkuminen olisi mukavaa, kertoo Katja Eskelinen Hurtta tuotekehitystiimistä. 

TUOTTEISTA LÖYTYY malleja ja kokoja chihuahuasta niin tanskandogin kokoisille koirille. Varsinkin pienet seurakoirat ovat arkoja kylmälle, eivätkä pärjää talvisin ulkona ilman kunnollisia vaatteita. Karvattomat koirat kaipaavat lämmintä ylleen jo silloin, kun mittarilukema laskee viiteen. Vinttikoirilla puolestaan ei ole juurikaan rasvaa, ja siksi niiden lihakset kylmenevät helposti.

Useita rotuja ei ole alun perin tarkoitettu Suomen ilmastoon. On paljon pohjavillattomia ja lyhytkarvaisia koiria, jotka palelevat ulkona. Vaikka pakkasta ei olisi, jo tuuli tekee kylmyyden. Silloin tuulensuojaava asu on paikallaan.

Kun pakkanen hipoo kolmeakymmentä, ei juuri mikään kotikoira viihdy enää ulkona. Siksi myös isommat ja tuuheaturkkisemmat lemmikit pääsevät pukeutumaan, vaikka yleensä kestäisivätkin viimaa paremmin kuin pienet rodut. 

Joillakin roduilla vaatteita käytetään alkusyksystä kevääseen asti. Nykyään koirien jaloissa näkee paljon tossuja, varsinkin kaupunkialueella, sillä tassut kärsivät teiden suolauksesta, ja siksi tarvitaan suojaa. Myös sora voi tuntua koirasta pahalle, ja koira alkaa kulkea pientareella. Tossut ovat siis hyviä myös hiekoituksen takia. Lisäksi kaupungissa on aina lasinsirujen vaara. 

Myös tossuista löytyy kokoja ja malleja niin, että joka koiralle ja eri olosuhteisiin on omansa. Osa tossuista on sukkatyyppisiä suojia, osassa taas on paksummat pohjat. Tossut suojaavat tassua ja pitävät sen lämpimänä ja puhtaana.

Jos tassujen lisäksi koiran jalat kaipaavat lämmintä, on valikoimissa erilaisia säärystimiä. Pään puolestaan saa kätkettyä pakkaselta pipomaisten villatuubien avulla, jotka muistuttavat ihmisten putkihuiveja, mutta pitävät kaulan lisäksi myös koiran pään lämpimänä.

KOIRAN KESKIRUUMIIN suojaksi on tarjolla loimityyppisiä mantteleita, huppareita ja haalareita. Mantteli kattaa koko keskivartalon. Hupparimalleista löytyy huppu ja mahdollisesti hihat etujalkoja varten. Haalari peittää näiden lisäksi myös takajalat. Valinnanvaraa löytyy niin räntäkeleihin kuin koviin pakkasiin. Osa on tarkoitettu turkin suojaksi syksyn loskassa, osa taas lämmittää enemmän, jotkut toimivat vain tuulensuojina. 

Vaatteet ovat tärkeitä myös koiraurheilussa. Kentän laidalla omaa vuoroa odotellessa lihakset on pidettävä lämpiminä. 

Myöskään heijastimia ei saa unohtaa. Koirille on heijastinliivejä, jotka pystytään pukemaan hyvin muiden varusteiden päälle. Koira on vielä ihmistäkin vaikeampi nähdä pimeässä, joten heijastin on tärkeä.

‒ Näkyminen on tärkeää. Tuotteissamme heijastimet pyritään asettelemaan niin, että ne näkyvät hyvin ja turvaavat koiraa, Eskelinen korostaa.

KOIRA TÄYTYY opettaa käyttämään vaatteita. Se tottuu niihin, kun huomaa, että ulkona on aiempaa mukavampaa eikä enää pakkanen haittaa. Rakkaan hännänheiluttajankaan ei tarvitse kärsiä pakkasesta, sen pystyy pukemaan ihan kokonaan, päästä tassuihin.

➤ HURTTA
www.hurtta.com

hyvinvointi
terveys
lemmikit
Eläimet
Koirat
kissat
muut eläimet
eläinten pukeutuminen
koirien vaatteet
vaatteet
Hurtta
syksy
talvi
Kevät
Kesä
vuodenajat
pakkanen
pukeutuminen
valikoima
suoja
heijastimet

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva