Haaveena 
oma lapsi

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Shutterstock, Digimag/Mirka Happonen
Sydämessä ja kodissa olisi tilaa lapselle tai useammalle, mutta näyttääkö raskaustesti edelleen negatiivista? Silloin apua kannattaa hakea ammattilaisten käsistä ja keinoista.

Erilaiset hedelmöityshoidot auttavat lapsettomuudessa erinomaisin tuloksin. Jopa 80 prosenttia hoitoon tulevista saa kauan odottamansa lapsen. Raskaaksi tuleminen on aina yksilöllistä, joten toiset saavat lapsen ensimmäisellä yrityksellä ja toiset muutaman vuoden kuluessa. 

– On aina ihanaa, kun potilas soittaa meille ja kertoo testin näyttävän plussaa. Tai pariskunnat tulevat ohikulkumatkallaan näyttämään pienokaista, hymyilee kätilö, hedelmöityshoitobiologi ja InOva klinikan toimitusjohtaja Pia Allinen

Lapsettomuushoitoihin voivat hakeutua heteroparit, naisparit ja itselliset naiset. Julkisen puolen hoitoihin tulevat lähetteellä heteroparit, ja usein niiden vaatimuksena on, että hedelmöittymisen todennäköisyys on vähintään 10 prosenttia. Yksityisellä puolella hoidetaan heteroparien lisäksi naispareja ja itsellisiä naisia 47 ikävuoteen asti.

– Meille tärkeintä on, että lapsi on toivottu ja hänellä on hyvä ympäristö elää, Allinen kertoo. Kohtaamme paljon erilaisia ihmisiä ja pareja, joita kuuntelemme herkkyyttä unohtamatta. Klinikan tavoitteena on saada toivottu raskaus alulle mahdollisimman pian luottamuksellisesti ja ammattitaitoisesti.

TERVEYSKYLÄN MUKAAN tahattomasta lapsettomuudesta kärsii noin joka kuudes hedelmällisessä iässä olevista pareista. Vaikka suurimpaan osaan tapauksista löytyykin luonnollinen selitys, niin silti noin neljänneksen lapsettomuuden syy jää selvittämättä. Väestöliiton mukaan lapsettomuushoitojen tarve on lisääntynyt Suomessa viime vuosina varsinkin synnyttäjien keski-iän noustua ja perheellistymisen siirryttyä myöhemmäksi.

– Kukaan ei tule hoitoihin vapaaehtoisesti, vaan usein taustalla on pitkäaikainen toive lapsesta ja mahdollisesti todella iso lapsettomuusstressi, muistuttaa Allinen. Hoidot voivat koetella, joten on tärkeää käydä psykologin juttusilla ja varmistaa, että oma turvaverkko on kunnossa. Odottaminen ja toivominen on samalla ihanaa ja kamalaa.

Ensimmäinen askel kohti toivottua lasta on yhteydenotto lapsettomuushoitoihin erikoistuneisiin klinikoihin tai omaan terveyskeskukseen, josta ihminen ohjataan eteenpäin. Hoitovaihtoehtoja on useita, ja ensikäynnin jälkeen jokainen hoitopolku on yksilöllinen.

Lapsettomuusklinikan maksuttomassa hedelmällisyysneuvonnassa voi käydä myös kartoittamassa omaa tilannettaan ja keskustelemassa hedelmällisyydestä. Neuvola on tarkoitettu kaikille hedelmällisyydestään kiinnostuneille. Allisen mukaan joskus eteenpäin päästään jo sillä, että naisia opastetaan tarkkailemaan kuukautiskiertoaan ja ovulaatiotaan sekä käyttämään ovulaatiotestejä. Hän toivoo, että hedelmällisyydestä puhuttaisiin yleensäkin enemmän ja avoimemmin.

– Neuvola on keskustelukäynti, joka ei sido mihinkään. Sen jälkeen selvitetään tarkemmin lääkärin kanssa ultraäänellä ja siemennestetutkimuksella, mitä asialle voi tehdä ja päätetään etenemisestä. Kotisivuilta löytyy myös chat, jonka kautta meidät tavoittaa hyvin ja saa vastauksia kysymyksiin, avaa Allinen.

Käsitteet tutuiksi

INSEMINAATIO eli keinohedelmöitys. Hoidossa puolison omat tai luovutetut siittiöt ruiskutetaan kohtuun. Hoito voidaan tehdä luonnollisessa tai hormonihoidolla tuetussa kuukautiskierrossa. Siittiöt ruiskutetaan naisen ovulaatiopäivänä tai sitä seuraavana päivänä.

KOEPUTKIHEDELMÖITYS eli IVF-hoito. Kyseessä on tuloksekkain hoitomuoto, joka kestää 2–4 viikkoa valitusta lääkityksestä riippuen. Hormonit pistetään ohuella neulalla iltaisin ihon alle, jonka jälkeen odotellaan munarakkuloiden kasvamista. Samana päivänä, kun munasolut kerätään mies antaa siemennestenäytteen. Munasolut ja siittiöt hedelmöittyvät viljelymaljalla noin 20 tunnissa.

LAHJAMUNASOLUHOITOJA tehdään silloin, kun naisen oma munasolutuotanto ei toimi tai omia munasoluja ei muusta syystä voi käyttää. Lahjamunasoluhoidot ovat aina koeputkihedelmöityshoitoja. Hedelmöittymisen jälkeen alkioita viljellään tavallisimmin 5 vuorokautta, minkä jälkeen yksi tai enintään kaksi alkiota siirretään vastaanottajan kohtuun. Loput hyvät alkiot pakastetaan myöhempää käyttöä varten. Hoidossa käymisen aloittamista varten vastaanottajan tai parin on käytävä psykologin keskustelukäynnillä.

RASKAAKSI TULEMISEEN on paljon keinoja, riippuen siitä, mikä asia on pielessä. Allisen mukaan ovulaatio saadaan yleensä kaikille. Mikäli munanjohtimet ovat tukossa, voidaan tehdä koeputkihedelmöitys. Mikäli miehellä puolestaan ei ole siittiöitä, niitä voidaan yrittää kerätä suoraan kiveskudoksesta. Jos munasoluja tai siittiöitä ei ole ollenkaan, asia voidaan ratkaista käyttämällä luovutettuja sukusoluja.

– Vaikka kaikkiin hoitoihin sisältyy riskinsä, ei niitä silti kannata pelätä. Inseminaatio on turvallisin menetelmä, sillä siinä käytetyt hormoniannokset ovat yleensä varsin maltillisia. Koeputkihedelmöityksessä on isommat hormonipistokset, jotta munarakkuloita saadaan kypsytettyä tarpeeksi. Samalla munasarjoissa on hypersimulaatioriski, joka on pahimmillaan henkeä uhkaava. Sitä saadaan kuitenkin estettyä tai hillittyä lääkevalinnoilla, rohkaisee Allinen.

Viime vuonna Allinen tiimeineen teki noin 120 kappaletta munasolunkeräyksiä, parikymmentä lahjamunasoluhoitoa, satakunta pakastetun alkion siirtoa sekä noin 130 kappaletta inseminaatiohoitoja. Allisen mukaan asiakkaina on paljon heteropareja ja naispareja, mutta myös itsellisten naisten määrä on selvässä kasvussa.

Usein sinkkunaiset hakeutuvat hoitoon siinä vaiheessa, kun takana on pitkä parisuhde, joka on päättynyt eroon. On seurusteltu seitsemän‒kahdeksan vuotta ja odotettu aina sopivaa hetkeä tehdä lapsia, mies on aina sanonut ”ei vielä”. Eron jälkeen nainen huomaakin olevansa jo esimerkiksi 38-vuotias, jolla ei ole enää niin paljon aikaa odottaa uutta parisuhdetta. 

– Ehkä hoitoihin osataan hakeutua nykyään paremmin. Kun lapsi on jo tehty yksin, ei uudessa parisuhteessa enää ole heti lapsenhankkimispainetta. Monet sinkkunaiset miettivät, että ovatko he ainoita yksin hoitoihin tulevia, jolloin voin lohdutella, ettet ole, Allinen hymyilee.

HEDELMÄLLISYYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT

TERVEYSKIRJATON MÄÄRITELMÄN mukaan lapsettomuudella tarkoitetaan sitä, että toivottu raskaus ei ole alkanut vuoden kuluttua ehkäisyn lopettamisesta, vaikka yhdyntöjä on ollut säännöllisesti. 80–85 prosentilla raskaus alkaa vuoden sisällä, jos nainen on alle 38-vuotias. 

Hedelmällisyyttä voivat heikentää esimerkiksi ali- tai ylipaino, tupakointi tai runsas alkoholin käyttö molemmilla osapuolilla. Raskauden alkaminen edellyttää munasolun normaalia irtoamista, avoimia munanjohtimia sekä säännöllistä kohtuonteloa. Epäsäännölliset tai puuttuvat kuukautiset voivat tarkoittaa häiriöitä munasarjan kypsymisessä. Lisäksi miehellä pitää olla riittävä siittiön tuotanto.

Alusta alkaen kannattaa selvittää molempien osapuolien hedelmällisyys, sillä neljäsosassa tapauksissa merkittävä lapsettomuutta aiheuttava tekijä löytyy naisesta, miehestä, molemmista ja viimeinen neljäsosa jää selittämättä. Hoitoon kannattaa hakeutua viimeistään, kun tahatonta lapsettomuutta on takana noin vuoden verran. 

Naisen hedelmällisyys laskee radikaalisti aina 25 ikävuodesta eteenpäin. Mikäli nainen on täyttänyt 35 vuotta ja raskautta on yritetty puolen vuoden ajan, hoitoihin kannattaa suunnata pikimmiten. 

INOVA-KLINIKAN Pia Allisen mukaan hintalappua hoidoille on hankala asettaa. Itsellisillä sinkkunaisilla ja naispareilla hoitojen hintaan lisätään ostettujen siittiöiden hinta. Yksi noin 600 euron siittiöolki riittää yhteen hoitokertaan. Sama koskee heteropareja, joilla ei ole siittiöitä omasta takaa. Siittiöiden lisäksi hintalappuun lisätään inseminaatiohoito sekä mahdolliset lääkekulut päälle.

Niille heteropareille, joilla on siittiöt omasta takaa ja naisen ovulaatio sattuu nätisti virka-aikaan, yksi inseminaatiohoito maksaa kätilön tekemänä vain 130 euroa. Kela-korvattu koeputkihedelmöityshoito maksaa noin 2 400 euroa, jolloin naisparin tai itsellisen naisen yhteen hoitoon kannattaa varata
noin 3 000–4 000 euroa.

– Itselliset naiset ja naisparit eivät saa hoidoista Kela-korvausta, joten olemme maaliskuusta asti antaneet heille suunnilleen saman verran alennusta omista hoidoistamme. Siittiöiden ja lääkekulujen hintaan emme voi itse vaikuttaa, avaa Allinen.

Lähteet: InOva klinikka, Terveyskirjasto, Terveyskylä

terveys
hyvinvointi
hedelmällisyys
lapsettomuushoidot
Inova
klinikka
kuopio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva