Golf sopii
kaikille

Teksti: Tarja Anunti Kuvat: Suomen Golfliitto Ry
Suomessa on seuroissa yli 142 000 golfaria. Se tekee lajista jäsenmäärällisesti maamme suurimman harrastuksen, johon on mahdollisuuksia Hangosta Leville

Suomessa on yli 150 golfkenttää. Myös Savossa ja Kuopion seudulla on kenttiä, joista valita. On leppoisia harrastuskenttiä ja korkeamma tason kilpa-areenoita.

Yleinen käsitys golfista kalliina tai vaikeana lajina on Suomen Golfliiton toiminnanjohtaja Petri Peltoniemen mukaan harhaa.

- Golf on huomattavasti edullisempi harrastus kuin luullaan. Erityisesti junioreille laji on suorastaan halpa. Esimerkiksi omien lasteni harrastus Espoossa maksaa vuositasolla noin 300 euroa. Aikuisharrastajilla vuosikustannus on kentästä riippuen 400 – 1000 euroa ja keskimäärin Suomessa on noin 650 euroa, Peltoniemi kertoo.

HELPOIN TAPA tutustua lajiin on alkeiskurssille osallistuminen. Niitä järjestetään golfseurojen toimesta. Yleensä kurssin kesto on kuudesta kahdeksaan tuntia yhtenä viikonloppuna. 

Golf on poikkeuksellisen monimuotoinen laji varsinkin ikäjakauman puitteissa. Lajia voi harrastaa alle kouluikäisestä vaikka 100-vuotiaaksi asti. On hyvin tavallista, että perheissä golf on jopa kolmen sukupolven yhteinen harrastus. Harrastajissa enemmistö on miehiä, mutta laji kiinnostaa entistä enemmän myös naisia ja lapsia.

Katso kuvat: 

- Lajin voi aloittaa lapsena siinä vaiheessa kun ”lapsi heiluttaa mailaa eikä päinvastoin”. Lajin yksi koukuttavimpia ominaisuuksia on sen haasteellisuus, ”täydellistä” kierrosta ei käytännössä ole olemassakaan, joten kärsivällisyys ja halu oppia uusia taitoja ovat ominaisuuksia, jotka auttavat lajin oppimisessa.

Yläikärajaa ei lajissa ole. Suomessa on tällä hetkellä noin 40 000 golfia harrastavaa yli 54-vuotiasta. Senioriharrastajien määrä on kaiken aikaa kasvussa suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle.

Golfin pelaaminen sopii hyvin kesäiseksi terveysliikunnaksi ikääntyville ihmisille.Tutkimusten mukaan golfin pelaajat kokevat
itsensä terveemmiksi kuin ikätoverinsa. Golf-kierrosten lukumäärällä on selkeä yhteys koettuun terveyteen: ne, joilla on suurimmat kierrosmäärät, kokevat terveytensä hyväksi. He useimmiten harrastavat myös talvisin liikuntaa.

- Lajissa voi aina kehittyä paremmaksi – siihen ei kyllästy sen takia, että se muuttuisi liian helpoksi. Lasten ja nuorten ja tietenkin myös meidän aikuisten kannalta golf opettaa hienoja sosiaalisia taitoja toisten ihmisten huomioimisessa ja omien tunteiden hallinnassa.

SÄPINÄÄ SAVON KENTILLÄ

KUOPION ALUEELLA ON monia vaihtoehtoja golfarille. Lähialueiden golfkenttiä on Tarinaharjussa Siilinjärvellä, Tahkolla, Tervossa ja Leppävirralla. Myös Puijolta löytyy 9-reikäinen harjoituskenttä.

- Harrastuksen tila alueella on mielestäni hyvä. Tarinaharjun jäsenmäärä on tainnut nousta joka vuosi hieman, kertoo Pasi Unkuri UP Golfista ja Great Skate Kuopiosta.

Unkuri kannustaa lajista kiinnostuneita lähtemään rohkeasti mukaan alkeiskurssille ja sitä kautta sitten kartuttamaan taitoja sekä viihtymään kentälle.

Kursseja kannattaa kysellä suoraan seuroista, kuten Tarinagolfilta ja Tahko Golf Clubilta. Rangelle eli lyöntiharjoittelupaikalle voi mennä kokeilemaan lyöntejä.

- Kentällä tapaa paljon ihmisiä ja laji on erittäin sosiaalinen. Mieluisinta on se, että voi aina kilpailla kavereiden kanssa, tosin itseään vastaan tässä lajissa aina pelataan.

Unkurin mukaan lajia harrastavat Kuopiossa kaiken ikäiset.

- Ikäjakauma on varmasti 5-90 vuoden välillä. Miehet ja naiset pelaavat monesti keskenään neljän hengen ryhmissä.

Heti harrastuksen alussa ei omia varusteita tarvita ja pelaamisen voi Unkurin mukaan hyvin aloittaa esimerkiksi niin sanotulla puolisetillä, johon kuuluu muutama rautamaila, puumaila, driveri ja putteri. Yleensä ostetaan kuitenkin koko setti, johon kuuluu 14 mailaa ja bägi. Varusteita löytyy lajin erikoisliikkeistä ja myös joistakin urheiluliikkeistä.

Mielellään Tarinaharjussa ja joskus myös ulkomaisilla kentillä pelaava Unkuri odottaa jo innolla alkavaa golfkautta.

- Toivottavasti kelit antavat myöten ja aurinko paistaa niin hyvältä se silloin näyttää.

GOLF ON käytännössä ainoa laji Suomessa, jonka kaikki harrastuspaikat on rakennettu yksityisin varoin ilman kuntien ja valtion
merkittävää panosta.

- Tulevaisuudessa olisi toivottavaa, että yhteistyössä kuntien ja golfyhteisöiden kanssa voitaisiin rakentaa kaikille avoimia harjoituskenttiä
asutuskeskusten yhteyteen, jolloin varsinkin lapset ja nuoret pääsisivät tutustumaan lajiin tarvitsematta kyyditystä vanhemmilta,

Peltoniemi ei nimeä suosikkikenttiään, vaan kehottaa etsimään itselle ja omille lähtökohdille sopivan kentän.

- Kauneus on katsojan silmissä ja yhtä lailla arvio kenttien paremmuudesta riippuu siitä millaisia ominaisuuksi itse kukin arvostaa. Savossa on pelaajien kannalta erinomainen tilanne, että alueelta löytyy useita erilaisia ja erittäin hienoja kenttiä, joista pelaajat pystyvät varmasti löytämään omat suosikkinsa

golf
golffaaminen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva