Frisbeegolf - hauskaa ajanvietettä

tai totista kilpailua 

Teksti: Sirpa Korhonen Kuva: Jari Huotari
Frisbeegolf rantautui Suomeen jo 90-luvulla, mutta vasta viime vuosina lajin suosio on lähtenyt kasvuun. Suomessa on noin 400 frisbeegolfrataa, joista suurimmalla osalla pelaaminen on maksutonta. Myös jotkut koulut ovat ottaneet lajin mukaan liikuntatuntien sisältöön.

Frisbeegolf pohjautuu pitkälti perinteiseen golfiin, mutta pallon ja mailan sijasta käytetään frisbeetä. Aloituksen jälkeen seuraavat heitot tehdään kiekon laskeutumispaikalta. Rata muodostuu erilaisista väylistä, joista jokaisella on ratasuunnittelijan määrittämä ihannetulos. Kiekko on tarkoitus saada osumaan maalikoriin, josta jatketaan seuraavalle väylälle. Korien väli, eli väylän pituus on 30–300 metriä. Tavoitteena on suorittaa koko rata aloituspisteeltä viimeiselle korille mahdollisimman vähillä heitoilla. Näin ollen pienimmän heittotuloksen saavuttanut voittaa.

- Laji sopii kaikille lapsesta vaariin, jos vain pääsee liikkumaan maastossa. Tämä on hyvä porkkana liikkumaan ja ulkoilemaan. Viimeisen kolmen vuoden aikana seurojen jäsenmäärä on kasvanut huomattavasti. Kokonaisharrastajamäärää on kuitenkin vaikea arvioida, sillä kaikki eivät ole seurojen jäseniä, kertoo Suomen frisbeegolfliiton puheenjohtaja Ville Kotamäki.

SUOMEN FRISBEEGOLFLIITTO on perustettu vuonna 1998. Liitto ylläpitää jäsenseurarekisteriä, kehittää lajia, vastaa kansainvälisten sääntöjen noudattamisesta ja järjestää virallisia frisbeegolfkilpailuja. Kilpailut jaetaan pro- ja amatööriluokkiin ja niiden sisällä taas ikäluokittain. Osallistumiseen vaaditaan liiton jäsenseuran jäsenyys sekä kilpailulisenssi.

Kuopion ensimmäinen frisbeegolfrata perustettiin Saaristokaupungin Peikkometsään vuonna 2008. Niiralan Huuhanmetsään valmistui viime kesänä 24 väyläinen mammuttirata, jonka kerrotaan olevan yksi Suomen haastavimmista.  Kaupungin omistamia ja kustantamia ratoja ylläpitää paikallinen frisbeegolfseura Deep In The Forest. Ratojen rakentaminen ja kunnossapito on toteutettu talkootyöllä harrastajien ja seurojen voimalla, joiden keskuudesta löytyy myös paras tietotaito lajiin. Kuopion alueelta löytyy myös muita ratoja, kuten Kunnonpaikasta, Rauhalahdesta ja Tahkolta sekä Siilinjärveltä Ahmon DiscGolfPark.

HARRASTUS ON erittäin helppo aloittaa tai käydä kokeilemassa. Haastetta peliin tuovat erityyppiset maastot ja korkeuserot. Aloittelijan kannattaakin kokeilla lajia ensin helpommilla radoilla. Deep In The Forest järjestää peruskursseja, joista ensimmäinen on nyt menossa kokeiluluontoisesti.

- Suosittelen ensimmäisellä kerralla helpompaa rataa. Kunnonpaikan frisbeegolfrata on niin sanottu nurmikkorata, eli erittäin hyvä aloittelijalle. Myös Peikkometsän rata on avonaisempi ja puistomainen. Frisbeegolf on erittäin sosiaalinen laji, sillä harva heittelee kiekkoa yksinään. Tämä kuuluu Spirit-lajeihin, joissa on rento meininki. Nälkä kasvaa syödessä ja koukkuun jää helposti, kuvailee seuran ratamestari Pertti Tuppurainen.

HARRASTUKSENSA OHELLA Tuppurainen on ollut mukana suunnittelemassa muun muassa Huuhanmetsän DiscGolfParkia.

- Siilinjärven Tarinalaaksoon on tulossa täysmittainen 18-väyläinen kilparata, jonka avajaiset ovat ensi kesänä. Myös Rissalaan valmistuu heinäkuussa varusmiehille tarkoitettu rata, ja sen suunnittelu on nyt työn alla, Tuppurainen kertoo.

Tahkon 9-väyläinen frisbeegolfrata on osa Kuopion kaupungin ylläpitämää aktiviteettipuistoa. Alue on maksuton ja frisbeegolfia voi tulla pelaamaan joko omalla kiekolla tai kiekkoja on mahdollista myös ostaa Tahko Span respasta kolmen seteissä. Yhteen pakettiin kuuluu yksi kutakin kiekkotyyppiä, niin sanotut draiveri, väylä- ja putterikiekko.

- Alue avattiin käyttöön jo joulukuussa ja nyt tehdään vielä viimeisiä viilauksia. Kesänkynnyksellä aktiviteettipuisto on kokonaan valmis, kertoo Tahko Span Resort Manager Pekka Allinen.

frisbeegolf

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva