Eroon 

kaihista

Teksti: Jere Lehtonen Kuva: Gabriella Fabbri
Nykyaikainen kaihileikkaus on nopea, turvallinen ja vaivaton operaatio. Ultraäänen ja modernien keinomateriaalien ansiosta kipu ja toipumisaika on saatu minimoitua.

Jonkinasteinen harmaakaihi tulee iän myötä melkein kaikille, kunhan vain tarpeeksi vanhaksi elää. Nuoremmillakin kaihia voi toki esiintyä,
jos perintötekijät siihen viittaavat, tai jos on kärsinyt silmän sisäisestä tulehduksesta tai vierasesineistä silmässä.

Duodecimin terveyskirjaston mukaan merkittävimmät riskitekijät, joihin voi omalla käyttäytymisellä vaikuttaa, ovat
tupakoinnin, liikalihavuuden ja ultraviolettisäteilyn välttäminen. Säännöllinen liikunta ja terveet elintavat auttavat siis myös silmien hyvinvointiin. UV-säteilyltä suojaavien aurinkolasien tai UV-suojattujen silmälasien käyttö on myös suositeltavaa etenkin rannalla, merellä, etelänmatkoilla ja hangilla.

Kaihin oireita ovat kaukonäön hämärtyminen ja häikäisy. Kaihimuutokset mykiössä voivat aiheuttaa myös suorien viivojen ja esineiden käyristymistä ja vääristymistä sekä muutoksia värien näkemisessä.

Kaihissa on kyse nuorena kirkkaan ja joustavan mykiön, eli silmän sisäisen linssin, sumentuminen. Mitään varsinaista hoitokeinoa kaihille ei ole, mutta vähäistä kaihin aiheuttamaa näkökyvyn heikkenemistä voidaan korjata laseilla. Vakavampaahaittaa aiheuttavissa tapauksissa kaihi korjataan leikkauksella.

KAIHILEIKKAUKSESSA SAMENTUNUT mykiö poistetaan ja tilalle asetetaan akryylimuovista valmistettu linssi. Ultraäänen avulla mykiö hienonnetaan, jotta sen poistaminen onnistuu pienen avauman kautta. Samasta avaumasta rullalle kääritty joustava linssi siirretään silmään, jossa se aukenee paikalleen. Linssi on yksilöllisesti hiottu ja sen valinnalla voidaan vaikuttaa leikkauksen jälkeiseen silmän taittovoimaan ja mahdolliseen silmälasitarpeeseen.

Medilaser Oy:n tietolehtisen mukaan nykyaikainen kaihileikkaus onnistuu 10-15 minuutissa, kotiin pääsee parissa tunnissa ja näkökyky paranee miltei välittömästi.

Kaihi voidaan leikata missä kehitysvaiheessa tahansa. Kaihileikkaus rasittaa silmää sitä vähemmän mitä aikaisemmassa vaiheessa leikkaus tehdään, koska mykiö on tällöin pehmeämpi ja sen saa poistetuksi vähemmällä ultraäänellä. 

Kaihileikkaus yksityisellä puolella maksaa Oikohaku.fi:n hintavertailussa keskimäärin alkaen noin 1500€ silmältä. Julkisen terveydenhuollon kautta kaihileikkaukseen pääsee pelkällä poliklinikkamaksulla, jos leikkaustarpeen rajat täyttyvät.

Tarpeelliseksi leikkaus katsotaan julkisessa terveydenhuollossa, jos paremman silmän näkökyky laseilla korjattuna on korkeintaan 0,5 tai jos huonomman silmän näkökyky lasien kanssa on 0,3 tai huonompi

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva