Eliniän kestävät hampaat

Eliniän kestävät 

hampaat

TEKSTI Kati Kainulainen KUVA Oral Hammaslääkärit Oyj
Suun ja hampaiden asianmukainen hoitaminen on tärkeä osa omaa terveydenhuoltoa. Puhtaat hampaat ja raikas hymy kertovat ihmisestä, joka pitää itsestään huolta.

Hampaista kannattaa huolehtia hyvin, jotta ne säilyvät koko elämän ajan. Jos hampaita ja suuta ei puhdista perusteellisesti päivittäin, altistuu muun muassa kariekselle, ientulehdukselle ja muille suun ja hampaiden taudeille. Hammaslääkäri Leena Hyartt Kuopion Hymyhampaasta kertoo: - Huolellinen hampaiden hoito ja hygienia kotona pitävät hampaat terveinä ja kauniina, eikä oikeanlainen kotihoito ole vaikeaa. 

Hampaiden kotihoidon voi jakaa kolmeen osaan: ensimmäisenä on suuhygienia, sitten sokeri ja happohyökkäykset sekä kolmantena tekijänä fluori. Aina kun laittaa suuhun syötävää tai juotavaa, muodostuu happohyökkäys. Tämä bakteerien muodostama happo on hampaille pahaksi ja tekee muun muassa reikiä hampaisiin. 

 - Hampaille ja myös vatsalle on hyväksi, kun syö kerralla kunnolla eikä napostele pitkin päivää. Hampaidenkin täytyy antaa välillä levätä, Hyartt kertoo.

Reikiintymistä ilmenee yleensä hampaan vaikeasti puhdistettavissa kohdissa kuten ienrajassa, hampaiden välipinnassa sekä irtoproteesien viereisillä alueilla. Hammasvauriot kehittyvät usein hitaasti ja oireettomastikin. 

Tärkeää hampaiden pesussa on, että käytetään fluorihammastahnaa ja pestään hellästi sekä huolellisesti kaikki hammaspinnat. Pesun jälkeen hammasvälit puhdistetaan. Hammasvälien puhdistamiseen käyvät erilaiset langat, tikut ja väliharjat. Hammaspinta-alasta 70 % puhdistuu harjalla ja loput 30 % hammasvälien puhdistamisella. Hampaita ei tarvitse pestä enempää kuin kaksi kertaa vuorokaudessa, sillä ikenet joutuvat muuten koetukselle ja saattavat vaurioitua. 

 - Yöaikaan sylkeä muodostuu suuhun vähemmän kuin päivällä. Kuivassa suussa bakteerit kasvavat eniten, ja siksi hampaiden pesu ja puhdistaminen varsinkin illalla on tärkeää, Leena Hyartt neuvoo.

Nykyajan elämäntyyli, kiire ja stressi näkyvät suoraan hampaiden kunnossa. Ihmiset myös ostavat ja napostelevat mielellään sokeripitoisia herkkuja. Vastuusuuhygienisti Reetta Kulmala Oral Hammaslääkäreiltä kertoo: 

 - 0,5 litran kolajuoma sisältää sokeria ison kourallisen verran. Kevytlimsa ei ole sen parempi vaihtoehto, sillä se aiheuttaa yhtälailla hampaissa eroosiota ja altistaa hampaiden reikiintymiselle. Varsinkin nuorten ja nuorten aikuisten olisi säännöllisesti tärkeää saada tietoa oman suunsa tilanteesta.

Yksityisellä puolella ihmiset ovat pääosin motivoituneita hoitamaan hampaitaan: ihmiset käyvät säännöllisesti hoidoissa ja valistavat myös lapsiaan. 

- Jos asiakas on pelokas, voi käyntejä jäädä väliin, mikä näkyy suun terveydessä. Nuorten hampaissa näkyvät nykyisin enemmän ravintotottumukset huonokuntoisuutena. Hampaiden hoidossa pelkkä aamun illoin harjaaminen ei riitä, vaan hammasvälitkin on muistettava puhdistetaa. Ammattilaiselta kannattaa pyytää aina apua mm. harjojen, väliharjojen, lankojen ja suuveden valinnassa. Esimerkiksi väliharjojakin on monta eri kokoa. Lisäksi suuvesi on eri asia kuin suunraikastin! Sähköhammasharja on tavallista harjaa parempi puhdistuksessa, mutta sitäkin on osattava käyttää oikein, muistuttaa suuhygienisti Terhi Vesanen Esteettisen Hammashoidon Klinikalta.

hampaat

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva