Elämyksellistä

maisemagolfia

Teksti: Rieti Jauhiainen ja NMT Arkisto / Ilpo Lommi Kuvat: NMT Arkisto
Kuopion seudun golfkesässä on mahdollista nauttia itsensä kehittämisestä tai ottaa kavereista mittaa ihan kilpailumielelläkin. Tarinan ja Tahkon täysimittaiset kentät ovat valmiit vastaanottamaan matkailijat läheltä ja kaukaa. Keskuskaupungin liepeiltä löytyy myös muutamia pienempiä kenttiä.
VINKIT GOLFIN ALOITTAJILLE

1. Golfkentälle kokeilemaan

Kuka tahansa voi tulla kokeilemaan golfia. Ota yhteyttä kentän opettajaan tai mene caddiemasterin eli vastaanottovirkailijan luo ja ilmoita haluavasi kokeilla golfia. Kentillä on myös tutustumisiltoja. Jos tunnet jonkun golfarin, kannattaa kysyä, pääseekö mukaan ”kipinäkierrokselle” tai muuten vain harjoittelemaan ja seuraamaan pelaamista.

2. Kurssille

Jos laji kiinnostaa, kannattaa aloittaa harrastus alkeiskurssilla. Ammattitaitoisella opetuksella opit oikeat tekniikat ja peli-idean nopeimmin. Alkeiskurssi ei yksin takaa Green Card-suorituksen hyväksymistä. Lyöntiosaamista on syytä kehittää harjoituskentällä.

3. Suorita Green Card

Green Card on golfin ”ajokortti”.

Ilman sitä ei pääse täysimittaiselle kentälle. Kortin tavoitteena on varmistaa, että pelaajalla on riittävät tieto- ja taitovalmiudet pelata mm. muita vaarantamatta. Jos olet jo golfin taitaja, voit suorittaa lyönti-, sääntö- ja pelitaitokokeen ilman kurssia.

4. Liity golfseuraan jäseneksi

Jokaisen pelaajan tulee olla jonkin golfseuran ja siten myös Suomen Golfliiton. Sen jäsenkortilla pääsee pelaamaan kentille maksamalla kierroskohtaisen tai kausipelimaksun. Oman seuran kentällä pelaaminen on yleensä edullisinta. Kenttäyhtiön osakkaille se on vielä edullisempaa.

5. Pelaa ja nauti

Kilpaile, viihdy kavereittesi kanssa kentällä ja tapaa uusia ihmisiä. Virkisty.

Kesä näyttää erinomaiselle, toivon mukaan siitä tulee lämmin ja vilkas.

Kaikki kenttämme ovat talvehtineet erittäin hyvin ja ovat paremmassa kunnossa kuin koskaan. Olosuhteet ovat siis parhaat mahdolliset, hihkuvat kuin yhdestä suusta toimitusjohtajat Osmo Ruuska Tarina Golf Oy:stä ja Jukka Ilva Tahko Golf Club Oy:stä.

He uskovat, ettei Suomea riivaava talouslama tee merkittävää hallaa viime vuosikymmenellä nousuun päässeelle golfille. Golfseurojen alkeis- ja Green Card -kursseille on lupaavasti tulijoita, ja uusia jäseniä on liittynyt mukavasti.

Kummallakin seuralla on - ainoina Pohjois-Savossa – kaksi täysimittaista eli 18-väyläistä korkeatasoista pelikenttää. Ruuska ja Ilva lupaavat, että peliaikaa riittää kaikille. Tosin kauniina kesäiltoina ja viikonloppuina pelivuoro kannattaa varata ajoissa. Parhaiten sen saa iltapäivisin.

TarinaGolfissa halutaan panostaa alkuvaiheeseen ja myös aikuisten ohjattuun viikoittaiseen harjoitteluun.

- Tämän kesän uutuutena tarjotaan ilmaisia tutustumisiltoja. Lisäksi uusille golfareille järjestetään omia harjoituksia ja kummikierroksia. Kummikierroksille saavat ilmoittautua mukaan kaikki halukkaat. Eritoten vähemmän pelanneet, vasta golfin aloittaneet ja he, joilla ei välttämättä aina peliseuraa löydy, kertoo Ruuska.

Hänen mukaansa suomalaisten ammattilaisgolfaajien hyvä kansainvälinen kisamenestys on heijastunut nuorten kilpapelaajien määrän kasvuun sekä tason nousuun. Esikuvat houkuttelevat lahjakkaita ja tavoitteellisia junioripelaajia golf-viheriöille. Tarinan nuorisotyö on tuottanut 33 SM- ja EM-mitalia kolmen viimeisen vuoden aikana. Lisäksi ammattilaisten ykköstähti Marika Voss läpäisi heti ensimmäisellä yrittämällä Ladies European Tourin karsinnat.

- Kesän aikana on tulossa yli 70 kilpailua ja ehdottomasti maininnan arvoinen on hyväntekeväisyystapahtuma Kime4Kids. Viime vuonna kerättiin yli 50 000 euroa Kysin lastenosastolle lahjoitettavaksi, iloitsee ennen toimitusjohtajan pestiään Tarinan nuoriso- ja valmennusasioista useita vuosia vastannut Ruuska.

PELIKAUDEN ALUSSA

Osa golfin pelaajista kaivaa mailansa ja muut varusteensa ”talvinaftaliinista” ruohon alkaessa viheriöidä. Osa on käynyt lyömässä palloa sisähallissa tai simulaattorissa. Jotkut ovat harrastaneet jopa jää- tai hankigolfia. Innokkaimmat ja tavoitteellisimmat hakevat pelituntumaa ulkomaan kentiltä. Jos edellisestä golf-kierroksesta on kulunut puoli vuotta tai enemmän, kannattaa ottaa varteen muutamia Janne Eskolan perusvinkkejä kauden avaukseen:

1. Aloita kausi liike- ja lyöntiharjoittelulla ennen pelikentälle menoa. Verryttele keho lämpimäksi revähdysten välttämiseksi.

2. Lyö liikeradat auki eli käy erilaisten lyöntien osa-alueet kerrallaan läpi kohti laajempaa ja vauhdikkaampaa mailan heilautusta.

3. Hio osumapuhtautta. Golfissa ei jaeta tyylipisteitä joten hyvä osuma sekä lyönnin tarkkuus ratkaisevat tuloksen.

4. Suunnittele pelilyöntisi. Lyö pallo oikeaan suuntaan ennustettavalla kierteellä kenttä- ja keliolosuhteet huomioon ottaen. Virkistä pelisilmää. 

5. Testaa erilaisten mailojen kantomatkoja eli miten kauas pallo lentää milläkin mailalla.

6. Palauta mieleen edelliskausien hyvät ja huonot kokemukset sekä opit.

JUKKA ILVA ja Osmo Ruuska korostavat Pohjois-Savon kahden valtaseuran hyvää yhteistyötä. Seuroilla on erilainen jäsenprofiili ja toimintaympäristö, minkä vuoksi yhteistyön hyödyt ohittavat kirkkaasti kilpailutilanteen.

Viime vuonna 25-vuotisjuhliaan viettäneen Tahkon Golfseuran tavoitteena on nousta Suomen johtavaksi lomagolfin seuraksi ja pelipaikaksi. Parannuksena edellisiin vuosiin, myös Vanhan kentän range on saanut ruoholyöntipaikat.

- Noin tuhannesta jäsenestämme suuri osa asuu muualla, pääosin Etelä-Suomessa, kun Tarinagolfin jäsenistö on pääosin Kuopion seudulta. Lomagolfiin panostus näkyy muun muassa suosituissa majoitus- ja golfpaketeissamme. Tahkolla on tänä vuonna muutenkin hyvin vilkas tapahtumakesä ja turisteille on luvassa useita avoimia kisoja. Palkinnot ovat huikeita, jopa ulkomaanmatkoja on luvassa, hehkuttaa Ilva.

SEKÄ TARINA että Tahko luottavat panostuksen junioritoimintaan ja yleensäkin valmennukseen kantavan hedelmää. JEGolf Academyn pro-yrittäjä Janne Eskola korostaa, että valmennusta ja opastusta voidaan räätälöidä aloittelijoista korkean tason kilpagolfaajiin ja perusasioista pienten nyanssien hiomiseen. Harjoitteluolosuhteet kaikkine oheispalveluineen ovat hyvät niin Tarinassa kuin Tahkollakin. Erityisesti kauniit maisemat vesistöineen saavat kokeneenkin golfaajan mielen lepäämään.

- Harrastajapelaajienkin kannattaa käydä kokeilemassa erilaisia kenttiä, koska se kehittää pelisilmää eli kentän- ja kelinlukutaitoa sekä tuo vaihtelua ja uusia tuttavuuksia. Molemmissa isoissa keskuksissa on yhteensä 72 erilaista väylää, joten pelattavaa kyllä riittää.

Itä-Suomessa on muitakin mielenkiintoisia ja hyvin hoidettuja pelikenttiä kohtuullisen ajomatkan päässä, muistuttaa Eskola.

Kuopion seudun golf-kentät:

Tarinagolf Tarina

- Siilinjärven Tarinaharjussa
- Kaksi 18-väyläistä kenttää, par 72 ja 71
- tasoitusvaatimus Green Card
- p. 020 187 8700

www.tarinagolf.fi

 

Tahkon Golfseura TGS

- Nilsiän Tahkovuorella
- kaksi 18-väyläistä kenttää, molemmat par 72
- tasoitusvaatimus Green Card
- p. 0600 550 740

www.tahkogolf.fi

 

Tiirin Golf TiGo

- Nilsiässä lähellä Tahkoa
- 9-väyläinen kenttä, par 30
- tasoitusvaatimus 54, pelaaminen ilman Green Cardia mahdollista,
jos yhdellä neljän hengen ryhmästä on tasoituskortti
- p. 044 992 4325

www.tiiringolf.com

 

Lisäksi Kuopion lähituntumassa
noin tunnin ajomatkan päässä ovat:

 

Anola Golf Club AGC

- Pieksämäellä
- 9-väyläinen puistokenttä, par 72
- tasoitusvaatimus 54
- p. 050 594 6765

www.anolagolf.fi

 

Eerikkala Golf EeG

- Tervon Riitniemessä
- 9-väyläinen, par 72
- tasoitusvaatimus 54
- p. 017 387 2063

www.eerikkalagolf.fi

 

Kartanogolf KGOLF

- Joroisissa
- 18-väyläinen puistokenttä, par 72
- tasoitusvaatimus Green Card
- p. 010 422 2380

www.kartanogolf.fi

 

Konnusgolf (KonG)

- Leppävirralla
- 9-väyläinen kenttä, par 72
- tasoitusvaatimus Green Card
- p. 044 088 4400

www.konnusgolf.com

 

Ylä-Savon Golfseura YSG

- Iisalmessa Ahmojärven rannalla
- 9-väyläinen kenttä, par 72
- tasoitusvaatimus Green Card
- p. 044 709 1200

www.ysg.fi

golf
greencard

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva