Syksy on hyvä syy
elämän
remonttiin

Teksti Digimag/Emma Heinonen Kuva: Digimag/Mirka Happonen, PixaBay
Kesälomalla on saatettu herkutella jäätelöä ja grilliruokaa vatsan täydeltä. Syksyllä työn ja arjen jatkuessa on hyvä hetki muuttaa ruokavaliota terveellisemmäksi ja alkaa liikkua taas enemmän.

Työssä jaksamisen A ja O ovat säännöllinen ja perusterveellinen ruokavalio sekä liikunta, oli se sitten kunnon ylläpitämistä tai lihasmassan lisäämistä. Nettivalmennus, ja personal training yritys Kj-trainingin Jukka Podduikinin mukaan hyvä kunto ei vaadi monen tunnin treenaamista päivässä. 

‒ Esimerkiksi 2-3 kertaa viikossa juoksulenkki tai tunnin setti salilla ja kaksi kertaa viikossa kotona 20‒30 minuuttia kestävä treeni on jo kehittävää treeniä, Podduikin avaa. 
Hänen mukaansa kotitreeni on helppo yhdistää esimerkiksi television katseluun. Yrityksen toisen personal trainerin, Katja Hyvärisen, mukaan ajan löytäminen liikkumiselle on organisointikysymys, liikkua voi vaikka tauolla keskellä työpäivää. 

UUTENA TOIMINTAMALLINA yritys luo muun muassa Facebookiin videoita, joita monet heidän asiakkaansa katsovat esimerkiksi ruokatunnilla ja liikkuvat ohjauksen mukana. Kotitreenivideot kestävät 20‒40 minuuttia ja ohjatut salitreenivideot 50‒70 minuuttia. Kotitreenivideolla tehdään pääasiassa aerobisen- sekä lihaskunnon kehittämisen liikkeitä kehonpainoa tai perusvälineitä, kuten käsipainoja, apuna käyttäen. Salitreenivideolla pidetään huoli oikeasta tekniikasta, tekemisen temposta sekä treenin intensiivisyydestä. 

Valmentajat tarjoavat yksilö- sekä ryhmävalmennusta, ryhmäliikuntaa, LIVE-valmennusta ja ruokavalion suunnittelua sekä yrityksille että yksityisille henkilöille. Myös yrityksille tehdään räätälöityjä paketteja henkilöstön hyvinvointiin liittyen. 

Pariskunnan mukaan säännöllinen liikunta ja ruokailu tuovat tehokkuutta työpäivään. Ajatukset keskittyvät työhön paremmin ja väsymys ei piinaa jatkuvasti. Jos säännöllistä ruokailurytmiä ei ole, verensokerit nousevat ja laskevat päivän aikana useasti. Tällöin esimerkiksi töistä tullessa saattaa tuntua siltä, ettei liikkumiselle löydy aikaa väsymyksen vuoksi. 
Säännöllisen ruokailurytmin mukaan olisi hyvä syödä 3‒4 tunnin välein ja aterioita tulisi olla 4‒6. Vettä tulisi päivässä juoda ainakin kaksi litraa, riippuen hikoilun määrästä. Jokaisen aterian tulisi sisältää hyviä hiilihydraatteja, proteiinia ja hyviä rasvoja. Säännöllisen ruokailurytmin yhteydessä myös annoskoko pysyy usein sopivana. 

Podduikinin ja Hyvärisen mukaan terveellisen ruokavalion ei tarvitse olla mitään ihmeellistä. Voimaravinteet ja super food eivät tarkoita perusterveellistä ruokavaliota. Hyvästä ateriasta Podduikin antaa esimerkiksi paistettua kanapihviä, riisiä ja kasviksia. 

ARKEEN KANNATTAA lisätä liikuntaa pikkuhiljaa. Liikunnan määrä riippuu lähtötilanteesta, esimerkiksi lähes lainkaan liikkuneen kannattaa esimerkiksi lisätä päivään kävelyä, käyttää portaita, kantaa kauppakassit kärryjen työntämisen sijaan tai aloittaa uusi harrastus. 

‒ Aloitteluvaiheessa peruskuntoa pitää kehittää. Ei kannata riipaista saman tien kolme kertaa viikossa salille. Lihasmassaa on vaikeaa kasvattaa heti, koska muun muassa lihasten hermotus ei toimi kunnolla, jos ei pitkään aikaan ole liikkunut, Podduikin avaa. 

Kj-training
Suokatu 41, KUOPIO 
Puh. 044 582 3848
www.kjtraining.fi

 

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva