Allergiat

kuriin

Teksti: Tarja Anunti Kuva: Thèa Nordic
Kevät on valon ja pölyn aikaa. Ensimmäiset siitepölyallergian oireet voivat ilmetä jo varhain kevättalvella etelästä tulevien lepän ja pähkinäpensaan siitepölyn kaukokantautumien aiheuttamina.

Auringon lämmittäessä puiden kukkiminen käynnistyy ja lumi sulaa saaden katupölyn liikkeelle. Suomalaisista peräti joka viides on siitepölyallerginen. Katupöly aiheuttaa allergistyyppisiä ärsytysoireita myös monelle sellaiselle, joka ei kärsi varsinaisista allergioista.

- Siitepölyallergiat kattavat kaikki ikäryhmät. Pienillä lapsilla allergia ei välttämättä tule esiin nuhaoireena, ennemminkin heillä on iho-oireita. Toisaalta vanhemmilla ihmisillä allergia saattaa jo tasoittua, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, allergologi Tiina Koistinen Kuopion Yliopistollisesta sairaalasta.

TIPPA SILMÄLLE

KUIVAN JA ÄRSYYNTYNEEN silmän pelastus on silmätippa. Markkinoilla on entistä helppokäyttöisempiä, turvallisempia ja tehokkaampia tuotteita,

Apteekeissa ja optikkoliikkeissä on laaja valikoima silmätippoja, jotka tuovat helpotusta sekä kuivasilmäisille että allergioista kärsiville.

Kun perinteisesti allergiatipan aloitus on suositeltu aloitettavaksi jo kaksi viikkoa ennen allergiakautta ennakoiden, on nykyään saatavilla myös valmiste, jonka voi aloittaa vasta oireiden ilmaannuttua.

- Kymmenisen vuotta markkinoilla olleessa Zaditen- tipassa on kolmeen kohtaan allergista tulehdusprosessia vaikuttavaa ainetta, joka varmistaa sen, että tippa pääsee pureutumaan oireisiin nopeasti, noin viidessätoista minuutissa. Tätä tippaa ei myöskään tarvitse annostella yhtä usein kuin perinteistä allergiatippoja, kertoo liiketoimitayksikön johtaja Hannu Lauronen Théa Nordicilta.

Laurosen mukaan yleinen ongelma silmätipoissa ovat olleet säilytysaineet. Useissa pakkauksissa joudutaan käyttämään aineita, jotka voivat itsessään ärsyttää ja aiheuttaa allergiareaktion herkkäsilmäiselle. Zaditen-pipettipakkauksissa säilöntäainetta ei ole.

- Kevättalvella silmien yleisiä oireita ovat siitepölyjen aihettamat allergiat ja katupölyn aiheuttama ärsytys, joita molempia voi lievittää allergitipoilla. Lisäksi silmän puhtaudesta kannattaa huolehtia. Likaisilla käsillä ei kannata koskea silmiin. Yksi hyvä tapa puhdistaa silmiä on steriili puhdistuspyyhe, joita saa apteekista, vinkkaa Lauronen.

Ärsytys- ja allergiaoireiden lisäksi yleisiä talvisia silmävaivoja on silmien kuivuus. Sitä aiheuttavat lämpötilanvaihtelut, pakkanen, päätetyöskentely ja ilmastointi. Kuivasilmäisyyden tunnistaa siitä, että silmät punoittavat erityisesti aamuisin, silmiä joutuu räpyttämään usein nähdäkseen paremmin ja silmät voivat myös vuotaa herkästi.

- Myös kuivien silmien hoitoon on myynnissä runsaasti ärsyttäviä säilytysaineita sisältäviä tuotteita. Paras ja turvallisin vaihtoehto on sellainen, jossa ei säilytysainetta ole. Tälläinen on Thealoz Duo-tippa, jota voi huoletta käyttää myös piilolinssien kanssa.

Lääkärin hoitoa vaativan silmäoireen tunnistaa siitä, että silmä alkaa rähmimään. Rähmä on antibioottihoitoa vaativan bakteerisen silmätulehduksen merkki.

TYYPILLISIMPIÄ SIITEPÖLYALLERGIAN oireita ovat vuotava nuha, aivastelu ja kutisevat silmät. Oireiden lievittämiseen ei ole yhtä varmaa ja tepsivää keinoa. Kotikonsteista saattavat toimia keittosuolahuuhtelut nenäkannulla ja keittosuolasuihkeet. Allergiaoireita voi minimoida ulkoilemalla aamuisin, jolloin siitepölyn määrä on vähäisempi, huuhtelemalla hiukset ja kasvot iltaisin, jottei pölyä kulkeudu sänkyyn, hankkimalla ikkunoihin pölysuodattimet, koneellisella ilmanvaihdolla, välttämällä pyykkien kuivatusta ulkona ja
nostamalla sängyn päätyä hieman korkeammalle, jolloin nenäntukkoisuus vähenee.

- Käsikauppatavarana saa apteekista suun kautta otettavia allergialääkkeitä eli antihistamiineja, jotka tehoavat lieviin allergiaoireisiin. Voimakkaasti oireilevien ja esim. astmaatikkojen kannattaa ehdottomasti hakeutua lääkärin vastaanotolle, jotta allergialääkitys voidaan räätälöidä yksilöllisesti. Allergisen nuhan hoitoon on nykyisin olemassa hyviä ja tehokkaita lääkkeitä, kuten kortisoninenäsuihkeet, antihistamiinit ja silmätipat. Elleivät tavanomaiset lääkitykset riitä, voidaan myös harkita siedätyshoitoa, kertoo Koistinen.

Koistinen toivoo, ettei kenenkään tarvitsisi linnoittautua sisälle kevätaikaan, sillä allergiaoireet ovat yleensä varsin helposti hoidettavissa.

allergia
siitepölyallergia

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva