AKUUTTI avuntarve

Teksti: Tarja Anunti Kuva: KYS
Mitä tehdä, kelle kilauttaa ja minne mennä, kun sairaus iskee yllättäen tai tapaturma sattuu? Kiireellinen apu jakautuu ensihoitoon, päivystykseen ja paikkakuntakohtaisiin akuuttivastaanottoihin.

ENSIHOITO 
Terveyteen liittyvät hätätilanteet
Hätäkeskus p. 112

HÄTÄTILANNE:
• Henkilön terveyttä ja henkeä uhkaava akuutti tilanne

Jos epäilet tai havaitset terveyteen liittyvän hätätilanteen, tee hätäilmoitus aina numeroon 112. Ambulansseihin ei voi soittaa suoraan. Hätäilmoituksen oikeaoppinen tekeminen on kansalaisvelvollisuus, samoin auttaminen hätätilanteessa. Hätäkeskus antaa ohjeita auttamiseen hätäpuhelun yhteydessä ja saattaa pyytää auttajia opastamaan ensihoitohenkilöstöä tapahtumapaikalle. Toimi silloin hätäkeskuksen ohjeiden mukaan.

Kuopion yliopistollinen sairaala vastaa koko Pohjois-Savon maakunnan eli 250 000 asukkaan ensihoidosta. Pohjois-Savon 33 ensihoitoyksikköä sekä Pohjois-Savon pelastuslaitoksen yksiköt tavoittavat äkillisesti sairastuneet ja vammautuneet potilaat nopeasti kaikkialla maakunnassa. 

Ensihoitoyksiköt arvioivat hoidon tarpeen, antavat tarpeellisen ensihoidon paikan päällä ja tarvittaessa kuljettavat potilaan hoitoon. Lisäksi lääkärihelikopteri on ympäri vuorokauden valmiudessa lennättämään erikoislääkärin potilaan luo koko Itä- ja Keski-Suomen alueella.

 

PÄIVYSTYS 
Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystys
Kelkkalijantie 5, 70210 Kuopio, p. 017 174 500

PÄIVYSTYSTILANNE
• Hätätilanne, jonka myötä potilas saapuu päivystykseen Hätäkeskuksesta (112) hälytetyllä ambulanssilla
• Kiireistä hoitoa vaativa tilanne, jonka myötä potilas saapuu päivystykseen omalla kulkuneuvolla
• Äkillinen sairaus tai vammautuminen, jota ei voida hoitaa oman alueen akuuttivastaanotolla

KYSin ympärivuorokautisessa päivystyksessä yli 100 päivystysalan ammattilaista hoitaa äkilliset sairaudet ja vammautumiset. KYSin päivystys vastaa koko Itä- ja Keski-Suomen vaikeista vammapotilaista. Päivystyksessä sairaanhoitaja tekee aluksi jokaiselle potilaalle arvion hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä. Kiireelliset potilaat hoidetaan heti ammattitaidolla. Odotusaika on hoitoaikaa, jolloin potilaiden vointia seurataan. Jos voinnissasi tapahtuu muutosta, ilmoita siitä hoitohenkilökunnalle. Päivystyksessä on ajoittain ruuhkaa, jolloin odotusaika voi venyä.

Päivystykseen tullaan pääsääntöisesti lääkärin lähetteellä, ambulanssilla tai omatoimisesti silloin, kun vaiva ei voi odottaa oman terveyskeskuksen akuuttivastaanoton avautumista. Päivystys on tarkoitettu ainoastaan erittäin kiireellisen avun tarpeessa oleville, joiden tila ei voi odottaa seuraavaa päivää. Jos tilanne ei vaadi päivystyksellistä hoitoa, sairaanhoitaja voi ohjata sinut oman alueesi lääkärin vastaanotolle tai antaa hoito-ohjeet kotiin. Päivystyksessä ei uusita reseptejä. KYSin päivystyksessä on myös tarjolla kattava puhelinneuvontapalvelu.

 

AKUUTTIVASTAANOTTO 
Oman alueen perusterveydenhuollon 
akuuttivastaanotot. Tarkista oman kuntasi palvelut: 
www.psshp.fi/potilaat-ja-vierailijat/paivystys

AKUUTTIVASTAANOTOLLA HOIDETTAVA TILANNE:
• Pieni tapaturma
• Äkillisesti alkanut, lievä tuki- ja liikuntaelinvaiva
• Infektiosairaus (esim. korvatulehdus, silmätulehdus, nielutulehdus, virtsatietulehdus, ylähengitystietulehdus, vatsatauti, sukupuolitaudit, rokkotaudit)
• Tiedossa olevan pitkäaikaissairauden tai akuuttisairauden pahenemisvaihe
• Nopeasti kehittynyt mielenterveysongelma
• Lievät rintakipu ja rytmihäiriö ilman tajunnan menetystä

Valtaosa kiireellisistä, mutta ei henkeä uhkaavista ongelmista hoidetaan oman alueen perusterveydenhuollon akuuttivastaanotolla, jossa palvelu on tarjolla virka-aikaan sekä iltaisin ja viikonloppuisin. Akuuttivastaanotolle ohjataan pääosin muut kuin ambulanssilla tulevat potilaat. 

Kuopion kaupunkilaisten akuuttivastaanotto toimii päivisin omalla terveysasemalla (keskustan pääterveysasema, Pyörön terveysasema sekä Karttulan, Nilsiän, Riistaveden, Vehmersalmen ja Maaningan terveysasemat) ja iltaisin sekä viikonloppuisin KYSin tiloissa, päivystyksen vieressä, pääsairaalan 2. kerroksessa. Muiden kuntien akuuttivastaanotoista löytyy tieto sairaanhoitopiirin ja kuntien omilta www-sivuilta. 

Hätätilanne
Ensihoito
kys
Päivystys

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva