Aika huoltaa

pyörä ajokuntoon

Teksti: Arja Kangas Kuvat: Leo-Sport Oy, Leo Korhonen
Pyörähuoltamoiden sesonki alkaa heti säiden lämmettyä ja kestää syyskylmiin saakka. Jouhevimmin pyörän saat huollettua talviaikaan, ja ajokki on heti keväällä ajovalmis.

1. Vuosihuolto

Pyörä kannattaa huoltaa vuosittain, joko kauden jälkeen tai sitä ennen. Toistuva vuosihuolto on hyvä tae sille, että pyörä pysyy kunnossa koko ajokauden eikä isompia yllätyksiä tule matkan varrella vastaan. 

2. Riisuminen

Huolto lähtee liikkeelle pyörän riisumisella. Rungosta irrotetaan pyörät, pedaalit, ketju ja muut osat. Jos huollossa vaihdetaan osia, kuuluvat osien vaihtotyöt automaattisesti huoltotyöhön.

3. Jarrut

Lopuksi pyörästä irrotetaan jarrupalat tai jarrulänget. Jarrupalat kannattaa ehdottomasti vaihtaa, jos niiden pinnat ovat kuluneet. Jarrujen kunnosta ei kannata tinkiä, sillä samalla tulee tinkineeksi myös omasta turvallisuudesta.

4. Liotus

Kun pyörä on riisuttu ja jarrut on irrotettu, viedään osat liuotinpesuun. Pyörää ei saa putsata painepesurilla, ellei ole valmis tekemään täyshuoltoa, jolloin pyörän navat avataan, puhdistetaan ja rasvataan uudestaan.

5. Vanteiden oionta

Pyörän vanteet oiotaan ja samalla käydään läpi pinnat. Ennen kuin vannetta oiotaan, tarkistetaan, että renkaan napa on kunnossa. Pyörän huollossa tärkeintä on tehdä kaikki työvaiheet käsin.   

6. Katse vaijereihin

Vuosihuollon yhteydessä on syytä käydä läpi myös pyörän vaijerit. Mikäli vaijeri on ruostunut tai säikeet ovat poikkinaisia, kannattaa vaijeri vaihtaa. Vaijerin kuori öljytään, jotta vaijeri kulkee sen sisällä hyvin.  

7. Kiriminen

Lopuksi pyörä käydään läpi jakoavaimen kanssa ja katsotaan, että kaikki tarvittavat ruuvit ja osat ovat varmasti paikallaan. Mikäli pyörässä on joustokeula, katsotaan, että se myös toimii. On myös muistettava satulan kiriminen ja asento.

8. Liikenteeseen 

Puhtaat pyörän osat asennetaan takaisin, jonka jälkeen säätötyö helpottuu. Vaihteet säädetään toimiviksi ja jarrut tarkastetaan. Kun pyörän rengaspaineet on tarkastettu, on pyörä valmis koeajolle. 

pyörä
pyöräily
pyörähuolto

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva