8 vinkkiä
kävelyn
lisäämiseen
arkeesi

Teksti Digimag/Mirka Happonen Kuva Pixabay
Liikuntaa tulisi harrastaa noin puoli tuntia päivässä. Säännöllistä ja pitkäaikaista arkiliikuntaa harrastavilla on havaittu monipuolisia terveyshyötyjä. Keräsimme kahdeksan vinkkiä kävelyn lisäämiseksi arjessa.

1 Jätä auto kauemmas ovesta

Helppo tapa lisätä kävelyä omassa arjessa on olla ajamatta autoa aivan ovelle saakka, tai jäädä muutama pysäkki aikaisemmin pois linja-auton kyydistä. Myös työmatkat taittuvat näppärästi kävellen.

2 Muista portaat

Valitse aina portaat ennemmin kuin hissi tai rullaportaat. Voit myös yrittää hölkätä portaita tai astua suurempia porrasvälejä kerralla, mikä lisää haastetta ja nostaa sykettä.

3 Hyötykävely kannattaa

Usein sanotaan, että jos matka on pidempi kuin taksi – niin otetaan taksi. Näin ei kuitenkaan kannata tehdä. Kulje mieluummin aina kävellen, jos etäisyys sen vain sallii. Voit myös valita tietoisesti pidemmän reitin kuin jota yleensä kulkisit.

4 Sauvat mukaan

Kävelyn voi myös muuttaa tehotreeniksi nappaamalla lenkille mukaan esimerkiksi sauvat. Sauvakävely kehittää erityisesti keskivartaloa sekä käsivarren ja yläselän lihaksistoa. 

5 Liiku metsässä

Vain 20 minuutin kävelyretki metsäpoluilla kehittää tasapainoa ja todistetusti alentaa verenpainetta. Pehmeämpi polku ei myöskään rasita jalkojasi samalla tavalla kuin asfaltilla astelu.

6 Vaihtelu pitää mielenkiinnon yllä

Jos kävely tuntuu tylsältä, kannattaa lenkkiin lisätä vaihtelua. Kokeile erilaisia reittejä, muuta kävelytempoa tai vaikka hölkkää lyhyitä matkoja. Matkatunnelmaa parantaa myös menevän musiikin kuuntelu. Kannattaa myös houkutella lenkille mukaan kaveri juttuseuraksi.

7 Hikoilun voi pitää kurissa

Mikäli tekosyysi olla kävelemättä töihin on se, että et halua olla hiestä märkä perille saapuessasi, on ratkaisu simppeli: kävele matalammalla tempolla ja pukeudu sään mukaan. Varaa myös työpaikalle deodorantti ja hieman ehostautumistarpeita, kuten hiusharja ja meikkejä, jolloin kevyt hiki ei haittaa.

8 Panosta varusteisiin

Hyvät varusteet lisäävät motivaatiota lähteä liikkumaan. Hyvät kävelykengät löytyvät asiantuntevasta urheiluliikkeestä. Kävele rauhallisesti ja lämmittele lihaksesi, ennen kuin lähdet rehkimään nopeammalla tahdilla. Muista myös antaa jalkojesi levätä kunnolla.

hyvinvointi
terveys
käveleminen
kävely
liikunta
arki
terveyshyöty
vinkit
lifestyle
harrastus
hyötyliikunta
arkiliikunta

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva