72 tuntia

72
tuntia

Teksti Digimag/Mirka Happonen Kuva Pixabay
Poikkeustilanteen sattuessa pärjäisittekö sinä ja perheesi vaivatta kotioloissa turvassa kolmen vuorokauden, eli 72 tunnin ajan?
Tarkista ainakin nämä
 • Vesiastiat (puhtaat ja kannelliset)
 • Helposti valmistettavaa ja kaikille perheenjäsenille sopivaa ruokaa
 • Lemmikkien ruokaa
 • Paristoilla toimiva radio ja paristoja
 • Paristoilla toimiva taskulamppu ja paristoja
 • Varavirtalähde esimerkiksi puhelimen lataamista varten
 • Retkikeitin ja tulitikut
 • Käteistä rahaa
 • Välttämättömät lääkkeet
 • Joditabletteja
 • Hygieniatarvikkeet
 • Ensiaputarvikkeet
 • Käsisammutin/sammutuspeite

Kolme vuorokautta on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille. Esimerkiksi vedenjakeluhäiriö tai pitkä sähkökatkos voi aiheuttaa laajan häiriötilanteen yhteiskunnassa ja tällöin etukäteen mietitty kotivara on tarpeen. Varautumisella pyritään riskien minimoimiseen ja hallintaan. Varautumistaitoihin kuuluvat myös ensiapu- ja palontorjuntataidot, jotka on hyvä pitää ajan tasalla. 

Vakavassa kriisissä yhteiskunnan toimet kohdennetaan ensisijaisesti iän tai terveyden vuoksi suurimmassa vaarassa oleviin. Varautumisella luodaan edellytykset sille, että yhteiskunta kestää vakavatkin kriisit. 

Mahdollisia häiriötilanteita voivat olla esimerkiksi laajat sähköhäiriöt, jolloin kodin lämmitys ei toimi tai tietokoneen ja puhelimen akun lataaminen ei onnistu. Kaupat voivat olla suljettuina, tai auton tankkaus ei ole mahdollista, lääkkeitä on hankala saada tai ne loppuvat apteekeista. Lisäksi laajat häiriöt maksukorttien käytössä voivat vaikuttaa arkeen, joten siihen on hyvä varautua pitämällä riittävää summaa käteistä varalla. 

Luonnonkatastrofit, esimerkiksi suuret lumi- ja ukkosmyrskyt tai maastopalot ovat mahdollisia. Myös tällöin oikein toimiminen ja kotivaran olemassaolo tuovat turvaa ja varmuutta omaan pärjäämiseen.

SUURIN OSA asunnoista lämpenee sähköllä ja varsinkin talvipakkasilla kodin viileneminen yllättävästi voi koitua ongelmaksi. Lämpimänä pysymiseen kannattaa valmistautua varaamalla kaikille perheenjäsenille lämpimiä vaatteita ja peittoja. Lisäksi pidä ulko-ovi suljettuna ja tiivistä ikkunat ja raot esimerkiksi matoilla. Keskitä perheen oleskelu yhteen huoneeseen. Yksi henkilö tuottaa lämpöä noin yhden 70-wattisen hehkulampun verran. Keskimääräisesti huoneilma viilenee +10-asteiseksi noin kahdessa vuorokaudessa ilman lämmitystä, ja sähköjen palattuakin lämpeneminen vie aikaa. 

Juomavettä tulisi pystyä varaamaan vuorokaudessa kaksi litraa henkeä kohden, lisäksi on hyvä huomioida vesivara välttämättömään peseytymiseen. Kokonaisveden tarve vuorokaudessa on noin 1–2 ämpärillistä henkilöä kohden. Vaikka yli vuorokauden mittaisissa vesihuollon häiriötilanteissa järjestetään usein varavedenjakelu, kotoa on hyvä löytyä varalta muutama litra valmista pullovettä.

JOKAISESTA KODISTA tulisi löytyä muun muassa paristokäyttöinen radio ja taskulamppu, puhtaat kannelliset vesiastiat, välttämättömät lääkkeet, ensiaputarvikkeet ja riittävästi huoneenlämmössä säilyvää ruokaa, esimerkiksi erilaista säilykkeitä, kuten hernekeittoa, tulee varata niin, että siitä ruokailee koko perhe. Muista varata ruokaa myös lemmikeille. Ruokavaran ei kuitenkaan tarvitse olla erillinen varasto, mihin ei kosketa kuin pahassa tilanteessa. Olennaista on, että ruokaa on aina kaapeissa riittävästi, jotta koko perhe pärjäisi sattuvan häiriön ajan. Tärkeää on myös huomioida naapurit ja tarjota apua heille.

Tietoyhteiskunta on riippuvainen sähköstä, tietotekniikasta ja tietoverkoista. Etukäteen ladattava matkalaturi on hyvä vara esimerkiksi puhelimen akun keston pidentämiseksi. Paristoilla toimiva radio on mutkaton tapa saada ajankohtaista tietoa jatkuvasti. Puhelinverkot on suunniteltu toimimaan sähkökatkojen aikana akkuvoimalla enintään muutaman tunnin, mutta niin kauan kuin tietoliikenneyhteydet ja akut riittävät, internetistä pystyy hakemaan tietoa. Luotettavia lähteitä tiedolle ovat muun muassa Yleisradion kanavat sekä sähkö- ja vesiyhtiöiden viestintäkanavat.  

Lähde: 72tuntia.fi, kodinturvaopas.fi

#koti&asuminen2020
varautuminen
kotivara
72 tuntia
poikkeusolot
turvallisuus
#digimag

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva