10 väittämää hampaiden hoitamisesta

totta vai tarua?

Teksti: Noora Hyvönen Kuva: Zcool.com.cn
Hampaiden hoitoon liittyy paljon erilaisia käsityksiä. Kokosimme yhteen kymmenen yleistä uskomusta ja tarkistimme niiden todenperäisyyden Plusterveyden hammaslääkäri Leena Hyarttin avustuksella.

1. Hampaiden kunto periytyy.

Väärin. Tarinat hyvästä tai huonosta hammasluustosta suvussa eivät pidä paikkaansa, mutta bakteerit ja ruokailutottumukset sen sijaan siirtyvät helposti sukupolvelta toiselle. Varsinkin sokerin käytöllä ja ruokailun säännöllisyydellä on vahva yhteys hampaiden kuntoon ja reikiintymiseen. Neljävuotiaaksi mennessä lapsen oma suun bakteerikanta muotoutuu sellaiseksi kuin se tulee olemaan. Säännöllinen, terveellinen ruokavalio vaikuttaa hyvän bakteerikannan muodostumiseen. Haitallinen bakteerikanta voi siirtyä lapselle toisilta, mikäli perheessä esimerkiksi juodaan samasta lasista.

2. Hammaslääkärissä kannattaa käydä kolmen vuoden välein.

Väärin. Hammaslääkärissä on hyvä käydä kerran vuodessa, sillä bakteerit kasvavat nopeasti ja monet suun sairauksista ovat alkuvaiheessa oireettomia. Säännöllisellä hampaiden tarkistuttamisella ja kuvauttamisella säästää rahaa ja välttää vaikeimmat hoitotoimenpiteet.

3. Aikuisen hampaita on myöhäistä oikoa.

Väärin. Menestyksekästä aikuisten hampaiden oiontatyötä on tehty jo pitkään, vaikka oikominen onkin helpompaa kasvuikäisille.
Osa vioista vain pahenee iän myötä, joten kannattaa ehdottomasti suunnata erikoishammaslääkärin luo, jos tarvetta oiontaan on.

4. Hampaat kannattaa pestä ennen aamupalaa.

Oikein ja väärin – sekä peseminen ennen aamiaista että sen jälkeen ovat kummatkin aivan yhtä oikeita tapoja toimia. On kuitenkin hyvä huomioida, että happamia mehuja tai hedelmiä sisältävän aamiaisen jälkeen täytyy odotella puoli tuntia ennen hampaidenpesua, jottei tule harjanneeksi purukalustoa aamupalan sisältämillä hapoilla.

5. Purukumi korvaa hampaidenpesun.

Väärin. Bakteeripeite kasvaa hampaiden pinnalla 24 tuntia vuorokaudessa eikä sen poistaminen onnistu muutoin kuin mekaanisella hampaidenpuhdistuksella. Purukumi lyhentää happohyökkäystä muttei auta poistamaan bakteereita.

6. Hammaslankaa on käytettävä päivittäin.

Oikein. Hammasharjalla hampaiden pinnasta saa puhdistettua 70 prosenttia, mutta loput hampaidenväleissä olevat 30 prosenttia jäisivät ilman hammaslankaa täysin puhdistamatta. Ikuista ientulehdusta välttääkseen kannattaa langan käyttö sisällyttää päivittäisiin rutiineihin.

7. Karkkipäivä on hyvä idea.

Oikein. Hampaat kestävät vain viisi happohyökkäystä päivässä, ja yksikin karkki laukaisee puolen tunnin happosodan. Hampaita suojatakseen kannattaa siis ajoittaa herkuttelu yhteen kertaan viikossa ja syödä tuolloin hyvällä omallatunnolla vaikka koko pussillinen. Napostelu hiljalleen pitkin päivää on pahin vaihtoehto!

8. Light –juomista ei ole haittaa hampaille.

Väärin. Vaikkeivat light –litkut sisällä energiaa tai kerrytä kiloja, on niissä runsaasti hampaita syövyttäviä happoja. Menee puoli tuntia,
ennen kuin suun ph on palautunut normaaliksi. Maustetuissa kivennäisvesissä on sama happamuusaste kuin Coca-Colassa.

9. Hampaiden narskutus on vaarallista.

Oikein. Narskutus muuttuu ajan myötä koko ajan kovemmaksi ja loppujen lopuksi aiheuttaa vaurioita purentaelimissä. Myöskään aivot eivät saa täydellistä lepoa narskutuksen aikana. Vaiva on yleinen, ja sitä hoidetaan öisin pidettävillä purentakiskoilla.

10. Mitä vanhempana lapselle puhkeaa hampaat, sitä vahvemmat niistä tulee.

Väärin. Hampaat kovettuvat kahden vuoden sisällä siitä kun ovat puhjenneet, ja sama vaara esimerkiksi reikiintymiseen on olemassa tällöin kaikilla. Fluori edesauttaa kovettumista. Hampaiden kunnosta on erityisen tärkeää huolehtia niiden ollessa vielä pehmeitä.

hampaat
hampaiden hoito

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva