Seikkailua issikkasafarilla

Seikkailua

issikkasafarilla

Teksti ja kuvat: Sari Jalkanen
Tahkon rinteiden huikeat maisemat avautuvat uudella tavalla islanninhevosvaelluksella. Maastoratsastusretki järvinäköaloineen tarjoaa huikean seikkailun ja mieleenpainuvan elämyksen. Islanninhevoset ovat leppoisia ja lempeitä hevosia, jotka sopivat niin kokeneelle ratsastajalle kuin myös aivan aloittelijallekin.

Riding Club Tahko Areenan yrittäjä Tarja Arminen aloitti Tahkolla toimintansa helmikuussa 2014. Tahkolle hän siirtyi yrittäjäksi Kouvolan Suursuon tallilta.

- Perheellämme on ollut Nipasella mökki kymmenen vuotta. Meillä oli tarkoitus muuttaa vasta kolmen vuoden päästä Tahkolle miehen jäädessä eläkkeelle. Sitten tarjoutui tämä tilaisuus, jota emme jättäneet käyttämättä. Olimme jo vuosia sitten ihastuneet alueeseen mukavien ja avuliaiden ihmisten vuoksi. Miehen töiden muuttuessa päätös oli helppo tehdä. Aikaisemman tallin tuoman kokemuksen myötä innostuImme paikasta ja pakkasimme perinteiset hevoset matkaan. Niiden rinnalle päätettiin hankkia islanninhevosia. Täällä ollaan, iloitsee Arminen.

Toimialalle Arminen päätyi tyttären harrastuksen kautta, toimien sitä ennen vakuutusalalla 22 vuotta. Kouvolassa haettiin uutta yrittäjää tallille vuonna 2011.

- Innostuin tehtävästä, koska olin eri mieltä siitä, miten asioita pitäisi hoitaa tyttären ratsastuksen kautta. Ensin eivät meinanneet yrittäjäksi ottaa, mutta ymmärsivät sitten asiakaspalvelun merkityksen liiketoimintaan. Ympärillä oli lisäksi ammattilaisia, jotka tiesivät mitä pitää tehdä. Kun siihen osaamiseen lisättiin asiakaspalvelu, talli sai hyvän vastaanoton ja menestystä. Tätä työtä tehdään asiakkaita varten ja ihmiset tulevat tänne kokemaan ja elämään asioita.

Tallin toiminnassa mukana ovat tytär Milja ja mies Ari. Lisäksi mukana on lainatyttöjä Kouvolasta ja alan harjoittelijoita, naurahtaa Arminen.

ENSIKERTALAISILLA ALUN jännitys katoaa yleensä nopeasti ja luottamus hevoseen löytyy. Retkellä on rauhallista menoa, lähtiessä annetaan hyvät ohjeet, hevoset eivät ole säikkyjä ja niitä on helppo hallita suitsilla. Hevosen liike on rentouttavaa, samalla saa puhdasta ja raikasta metsäilmaa. Tässä lajissa arkiset ajatukset unohtuvat ja sielu lepää.

- Lajia ei turhaan käytetä terapiamuotona. Suosittuja ovat myös työhyvinvointipäivät. Niihin voi kätevästi yhdistää henkisen hyvinvointiluennon, jolloin Kelasta saa kustannuksia jopa 40 prosenttia takaisin, lisää Arminen.

Safarilla pääsee nauttimaan luonnosta ja eläimen kanssa yhdessäolosta. Ratsastuksessa elämyksen Tahkolla tuovat luonto ja maisemat. Elämänrytmi on rauhallinen ja ihmiset mukavia. Ratsastajakunnassa on paljon lapsia.

- Harvemmin näkee ihmisiä, jotka eivät uskaltaudu safarille. Nekin jotka ovat pelänneet, ovat voittaneet pelkonsa ja pitäneet lopulta retkestä todella paljon. Miehet ovat yleensä rohkeampia ja tottuneet vauhtiin. Usein tulee nopeasti vastaan kysymys milloin laukataan ja mennään kovaa, kiteyttää Arminen.

Päivä tallilla alkaa aamuisin seitsemältä ja päättyy illalla kello 20 jälkeen. Sesonkiaikoina vaelluksia järjestetään aamukymmenestä iltakuuteen. Ratsastamaan pääsee ympärivuoden, myös juhlapyhinä. Matkailijat ovat löytäneet tallin, joten asiakkaat vaihtuvat paljon. Myös vakioasiakkaiden määrä on jatkuvasti kasvussa. Kävijät voivat tuoda myös oman hevosen mukanaan. Tilalla on myös yksittäisomistuksessa olevia hevosia ja tallipaikkoja on vielä vapaana. Tallilla on hyvä harrastaa, sillä se tarjoaa loistavat puitteet toimintaan. Tilalta löytyvät kaksi iso kenttää, kävelykone, maneesi ja vaihtelevat maastot.

ISLANTILAINEN HEVOSROTU on jalostettu pienestä koostaan huolimatta sitkeäksi ja vahvaksi hevoseksi. Varmajalkaisena lajina se soveltuu erinomaisesti Tahkon jylhiin maastoihin. Tyypillinen islanninhevonen voi kantaa noin 100 kg painoa ja vetää kaksi kertaa oman painonsa verran. Aiemmista taidoistaan ei tarvitse olla huolissaan, sillä aloittelijat pääsevät helpompaan maastoon rauhallisella tahdilla ja kokeneemmat saavat vauhdikkaamman reitin. Lasten safareilla kouluiän saavuttaneet saattavat päästä jo maastoon ja vieläkin nuoremmille voidaan räätälöidä yksityisempää opastusta. Jännittää ei tarvitse, sillä jokaiselle löytyy sopiva ryhmä ja näin kaikki saavat ratsastuksesta irti enemmän.

Islanninhevosta pidetään luonteeltaan tasaisena ja helppona käsitellä. Toki yksilökohtaisia eroja löytyy. Tallin islanninhevoset on tuotu Tanskasta kahdelta eri tallilta. Laumassa elävistä kahdeksasta issikasta kuusi on samasta laumasta ja kaksi naapuritallilta. Tallin hevoset tuotiin Tanskasta ensin Etelä-Ruotsiin ja siitä rekalla Tahkolle. Areenan tallilla issikat ovat samassa yhteistallissa. Näin ne saavat kasvaa ja elää perinteisesti isossa laumassa ja olla ulkona paljon. Näin erilaisten käytösongelmien riski on pieni.

Nyt issikat ovat 8-12 vuotiaita, joten niillä on vielä pitkä ura edessä. Terveenä tunnetun rodun 30-vuotias veteraani ei ole harvinaisuus, ja ne saattavat hyvässä hoidossa elää huomattavasti vanhemmiksikin. Koulutus aloitetaan myöhemmin kuin monella muulla hevosroduilla noin 4-5 vuoden iässä. Täysikasvuisuuden se saavuttaa vasta 7-8-vuotiaana.

Normaalilla hevosella on vain 3 askellajia: käynti, ravi ja laukka. Islanninhevosten erikoisuus on näiden lisäksi oma askellaji töltti. Tässä askellajissa ei ole liitovaihetta kuten esimerkiksi ravissa ja laukassa. Töltissä hevonen askeltaa samoin kuin käynnissä ja sen ollessa puhdasta ratsastaja voi keskittyä maisemien katseluun ja nautintoon. 

issikka
islanninhevonen
safari

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva