Maisemamatka

issikan kyydissä

Teksti: Tarja Anunti Kuvat: Riding club Tahko areena
Talvisella Tahkolla pääsee luontoretkelle myös islanninhevosen selässä. Vaellus on parhaimmillaan unohtumaton elämys upeissa maisemissa.

Pieni, säänkestävä, varmajalkainen ja suurella sydämellä varustettu islanninhevonen, tuttavallisemmin issikka, on tuttu näky Tahkolla. Maastovaellukset issikoiden kanssa ovat erityisen suosittuja, eikä varmasti vähiten siksi, että rauhallisen hevosen kanssa voi maastoon lähteä vähemmänkin kokenut ratsastaja. Vaelluksia järjestää Tahkon seudulla useampikin talli.

- Issikka sopii kaiken tasoisille ratsastajille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Kokoonsa nähden se jaksaa kantaa uskomattomia taakkoja. Hevosten hyvinvoinnin kannalta ratsastajalle on meillä asetettu painorajaksi 95 kiloa, sanoo Hanna Liira Kinahmin Hevostilalta.
 

TAHKOLLA JA Kinahmissa on ympäri vuoden saatavilla eri pituisia maastoretkiä tunnista neljään tuntiin hienoissa maisemissa. Talvella parin tunnin mittainen vaellus on yleensä sopiva. Vaelluksen pituus ja reitti riippuvat ratsastajien kokemuksesta ja toiveista sekä säätilasta. Periaatteessa pakkasraja on parikymmentä astetta. Pakkaskelillä ratsastajien varpaat ja sormet voivat helposti kylmettyä ilman oikeanlaista varustusta. 

- Talvisaikaan retkelle lähtijällä on hyvä olla joustava, säänkestävä ja lämmin ulkoiluasu, lämpimät sormikkaat, kannalliset lämpimät kengät ja tupsuton pipo kypärän alle. Kypärän ja huomioliivin saa lainaksi tallilta. 

Ratsastajilla toivotaan olevan oma vapaa-ajan tapaturmavakuutus. Lisäksi maastoretkille toivotaan otettavan rutkasti huumoria ja iloista mieltä sekä positiivista asennetta pörröisiä ja persoonallisia issikoita kohtaan. Lisäksi varpaan- ja sormenlämmittimet ovat fiksu hankinta mukaan talvivaellukselle. Tarja Arminen Riding Club Tahko Arenalta suosittelee vaelluskengiksi perinteisiä Kuomia, joissa on sopiva kanta ja lämmin vuori. 
 

LÄMMIKETTÄ TARJOAA myös pysähdys nuotiopaikalla makkaranpaistossa tai vaikkapa nokipannukahvilla. 

- Teemme porukan toiveesta issikkavaelluksen ohessa eväsretkiä tai laavupysähdyksiä. Yleensä kuvio toteutetaan niin, että meidän väki on mennyt jo etukäteen laittamaan tulet ja paikat valmiiksi. Niin ratsastajat pääsevät suoraan lämpimän nuotion äärelle nautiskelemaan, kertoo Arminen. 

Issikkavaelluksen suositusikäraja on Armisen mukaan noin seitsemän vuotta ja alle kymmenen vuotiaiden suositellaan tulevan vanhemman kanssa. Pienemmätkin lapset voivat kokea ratsastuksen riemua talutttaen. 

Vaellus on hauska ohjelmallinen hetki muun muassa kaveri- ja polttariporukoille, työyhteisöille ja perheille.  Kokeneemmat ratsastajat kaipaavat yleensä vauhdikkaita töltti- ja laukkapätkiä, kun taas aloittavien ratsastajien kanssa keskitytään elämyksellisiin maisemiin. Niinpä ryhmät pyritään muodostamaan siten, että ratsastajat ovat kutakuinkin samantasoisia.

- Ryhmissä mennään kuitenkin aina kokemattomimman ratsastajan tason mukaan.  Retkeä varatessa on hyvä kertoa kaikkien lähtijöiden taitotaso, jotta vetäjä osaa varata kaikille sopivat hevoset, muistuttaa Liira.  

Onnistunut vaellus voi Liiran mukaan olla parhaimmillaan voimaannuttava ja syvälle muistoihin jäävä kokemus, joka kannustaa hevosen selkään uudelleenkin. 

Tahkon alueella vaelluksia järjestävät Tahko Areena, Kinahmin hevostila ja Tahko Farmi.

islanninhevonen
issikka
vaellus
ratsastus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva