Sänky on kodin

tärkein huonekalu

Teksti: Sisko Ojajärvi Kuvat: Vera Kratochvil
Unen laatu on terveyden kannalta erittäin tärkeää. Sopiva määrä laadukasta syvää unta korjaa päivän rasitukset ja antaa lisää vireyttä sekä jaksamista uuteen päivään. Hyvä ja nukkujan vartalolle sopiva sänky vähentää tutkitusti selkä- ja tukielinsairauksia sekä parantaa elämänlaatua.

Vaikka kolmasosa elämästä kuluu sängyssä, niin patjojen ja tyynyjen kunnossa on monessa kodissa parantamisen varaa. Vuodevaatteet kuluvat jo senkin vuoksi, että ihminen hikoilee yön aikana.

Tyynyä rasittavat hien lisäksi muun muassa hiuksista irtoavat muotoilutuotteet. Vanha, pölyinen ja homerihmastoja kasvava patja tai tyyny saattaa olla syy siihen, miksi nenä on aamulla tukkoinen.

Patja ja tyynyvalikoima on nykyisin laaja. Patja ja tyyny tulisi aina valita yksilöllisesti. Patjaa hankittaessa tulee kiinnittää huomiota hyvää oloa tukeviin asioihin kuten selän hyvinvointiin ja laadukkaampaan uneen.

Aluemyyntipäällikkö Jukka Tujunen Tempurilta kertoo, että suomalaiset vaihtavat patjaa liian harvoin.

- Ongelmana on se, että patjan kulahtaminen tapahtuu pikku hiljaa ja huonoon patjaan ikään kuin totutaan.

- Herääminen tapahtuu vasta sitten, kun ilmenee selkäongelmia ja niskat kipeytyvät.

Tujunen kehottaa tarkastamaan patjan kunnon aina silloin tällöin. - Jos lantio uppoaa selkeästi syvemmälle kuin muu vartalo ja tunnet nukkuvasi kuopassa, on syytä lähteä patjakauppaan. Puhumattakaan jos patjassa on jo näkyvä painauma.

Nukkumisasennon nyrkkisääntö on, että vartalon tulee olla nukkuessa luonnollisessa asennossa. Oikeanlainen patja antaa tilaa hartialle ja lantiolle samaan aikaan tukien vyötärön kohtaa. Patjan tulisi siis muokkautua nukkujan mukaan. Patjan ja vartalon väliin ei tule jäädä ”tyhjää”, tukematonta tilaa nukuitpa kyljellään taikka selällään. Yön aikana lihakset rentoutuvat, joten patjan ja tyynyn tehtävä on tukea vartaloa.

Patjakaupoilla ei Tujusen mukaan kannata tuijottaa pelkkää hintalappua, sillä halpa patja voi tulla pidemmän päälle kalliimmaksi kuin arvokkaampi patja.

- Varatkaa aikaa patjakaupoille ja kokeilkaa liikkeessä erilaisia patjoja, kehottaa Tujunen.

Hänen mukaansa suomalaiset pitävät säädettäviä sänkyjä turhaan ylellisyytenä.

- Ne auttavat raskaan työpäivän jälkeen rentoutumaan ja esimerkiksi jalkojen ylöspäin nostaminen tehostaa verenkiertoa ja auttaa turvonneisiin jalkoihin.

Tyyny tulee valita aina yksilöllisesti. Tyynyn valintaan vaikuttaa nukkuma-asento, hartioiden leveys sekä vuoteen jousto-ominaisuudet.

Tyynyn tehtävä kylkimakuulla on täyttää patja sekä posken ja niskan väliin jäävä tila. Tyynyn tulee tukea niska fysiologiseen eli luonnolliseen asentoon. Niskan ollessa luonnollisessa asennossa lihas elpyy päivän rasituksista tehokkaimmin ehkäisten tai helpottaen niska-hartiaseudun kipuja.

Selinmakuulla riittää matalampi tyyny verrattuna kylkimakuu asentoon. Selin makuullakin on tärkeää, että tyyny tukee niskan oikeaan asentoon.

Useassa asennossa nukkuvan kannattaa valita siihen tarkoitettu tyyny.

Tyynyn vaihtoväli riippuu tyynystä ja sen laadusta. Laadukkaan tyynyn tyypillinen käyttöikä on 5 vuotta. ”Normaalin” tyynyn voit joutua vaihtamaan jopa vuoden välein. Tyynyä hankkiessa kannattaa miettiä kiinnittää huomiota tyynyn tukiominaisuuksiin sekä käyttöikään.

Nykyaikaisissa sängyissä sekä ergonomiset että terveydelliset tarpeet on huomioitu. Esimerkiksi Unigoldin uudet mallistot tarjoavat kolmenlaisia jämäkkyysvaihtoehtoja.

- Pussijoustimet, vyöhykejaot tai soft touch -jousitukset tarjoavat vaihtoehtoja kaikenkokoisille nukkujille, kertoo myyntipäällikkö Risto Pesonen Isku Koti Oy:stä.

Norjalaisen SvaneZense -sängyn erikoisuus on Pesosen mukaan koko makuupinnan kattava IntelliGel pääpatja.

- Sänky ja patja ottavat huomioon paineen jakautumisen, tuen ja ilmastoinnin. Patjan DuoSystem –ominaisuus antaa käyttäjälle mahdollisuuden vaihtaa myös itse patjan pehmeysastetta.

uni
nukkuminen
sänky
patja
tyyny

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva