Mökkeilyn monet mahdollisuudet

TEKSTI NMT/heta jyrälä Kuva pixabay
Joka kesä kolme neljästä suomalaisesta reissaa mökille rauhoittumaan vähintään kerran. Mökkien varustelutason noustua mökeillä on alettu viettää aikaa myös kesäkauden ulkopuolella.
Mökkeilyn tilastoja

MÖKILLÄ KÄYDÄÄN

38 % keväällä, kesällä ja syksyllä 
32 % vain kesäkuukausina
30 % ympärivuotisesti

MÖKILLÄ VIETETÄÄN

68 % viikonloppuja
60 % useita päiviä kerralla
20 % arki-iltoja
19 % useita viikkoja kerralla
4 % useita kuukausia kerralla

MÖKIN VARUSTETASO

26 % mökiltä löytyy sisävessa
56 % mielestä ihanteelliselta mökiltä löytyy sisävessa

MÖKIN VIIHTYVYYTEEN PANOSTAMINEN

35 % todennäköisesti lisääntyy merkittävästi tai jonkin verran
60 % todennäköisesti säilyy ennallaan
4 % todennäköisesti vähenee merkittävästi tai jonkin verran

Suomen ympäristökeskus SYKE ja Itä-Suomen yliopisto tutkivat suomalaista vapaa-ajanasumista. Vuonna 2015 yli 60 prosenttia suomalaisista käyttää vapaa-ajan asuntoa säännöllisesti. 58 prosenttia omisti itse käyttämänsä asunnon, muut vierailivat esimerkiksi sukulaisten tai ystävien mökillä. Varsinkin lapsiperheet ja nuoriso käyttävät lähinnä muiden mökkejä. Viidesosa suunnittelee hankkivansa oman vapaa-ajan asunnon tulevaisuudessa.

MITÄ TIIVIIMMIN arjessa asuu, sitä kiihkeämmin ihminen kaipaa rauhoittumaan mökille. Siksi kaupunkilaiset mökkeilevät huomattavasti maaseudulla asuvia enemmän. Mökkeilyn määrää ovat lisänneet suurten ikäluokkien eläköityminen, paremmat etätyömahdollisuudet sekä mökkien parantunut varustelutaso.

Perinteiset kesämökit ovat muuttumassa enemmän ympärivuotisemmiksi vapaa-ajan asunnoiksi. Tutkimukseen vastanneiden mukaan noin puolet mökeistä on talviasuttavia ja 90 prosentissa on sähköt.

 

Lisärakennusten rakentaminen

1 Huussin rakentaminen
Kuivakäymälän saa rakentaa ulos ilman lupaa, mutta jotkut kunnat haluavat asiasta ilmoituksen – lähinnä naapurien kuulemisen kannalta. Sisälle kuivakäymälän rakentaminen ei vaadi lupaa uudisrakentamisen yhteydessä. Jälkikäteen lisättäessä asiasta kannattaa tiedustella kunnan rakennustarkastajalta.

2 Rannan ruoppaus tai 
vesikasvien niittäminen
Pieniin, alle 500 kuution, ruoppauksiin tai muihin rannan muutostöihin riittää ilmoitus paikalliselle ELY-keskukselle 30 vuorokautta ennen työn aloittamista. Ruoppaus ei saa aiheuttaa haittaa naapureille tai ympäristölle. Isompiin ruoppauksiin tarvitaan vesilain mukainen lupa.

3 Laiturin rakentaminen
Pääsääntöisesti pienen peruslaiturin rakentamiselle ei tarvita lupaa, kun siitä ei ole ympäristölle tai naapurustolle haittaa. Yli 20 
neliön laitureille tai erikoisemille rakennelmille tarvitaan vähintään toimenpidelupa. 

4 Pieni katos, vaja tai grillikatos
Pienien, kevyiden rakennelmien rakentamiseen tarvitaan joko toimenpideilmoitus tai toimenpidelupa. Esimerkiksi muurattu grilli tarvitsee luvan, kevyempään katokseen riittää ilmoitus. Yleensä pelkän ilmoituksen vaativiin rakennustoimiin pääsee kahdessa viikossa ilmoituksen jättämisestä. Käytännöt vaihtelevat kunnittain.

5 Pieni pintaremontti
Vähäisiä muutoksia mökin pintarakenteisiin, eristyksiin ja kevyisiin väliseiniin saa tehdä ilman lupaa tai toimenpideilmoitusta. Toimet eivät saa muuttaa julkisivua tai aiheuttaa muuta haittaa. Rakennuksen laajentaminen tai mökin käyttötarkoituksen muutos tarvitsevat rakennusluvan, kuten myös saunan ja terassin rakentaminen.

TILASTOKESKUKSEN MUKAAN Suomessa oli vuonna 2015 kaikkiaan noin 501 600 mökkiä. Juankosken kuntaliitoksen myötä Kuopiosta tuli Suomen mökkivaltaisin kunta. Kuopiossa on vuoden 2015 tilastojen mukaan noin 10 700 mökkiä. Monilla pienillä paikkakunnilla mökkikansa moninkertaistaa asukasluvun kesäkaudeksi. 
Mökin muuttaminen vakituiseksi asunnoksi on oma prosessinsa.

Sekä uuden vapaa-ajan asunnon rakentaminen että mökin nykyisen käyttötarkoituksen muuttaminen vaativat rakennusluvan. Pienimuotoisempia parannuksia ja korjauksia voidaan tehdä toimenpideluvalla tai jopa ilman lupaa. Pääsääntö mökin lisärakennuksien rakentamiseen on, että niiden tulee olla tarpeeksi kaukana rannasta ja naapureista.

Mökki
mökkeily
kesämökki

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva